03.04.2013

Mamboa, mimiikkaa ja gourmeeta herkkusuille Jyväskylän Kesässä

Kaupunkifestivaali Jyväskylän 58. Kesä järjestetään tänä vuonna 9.-14.7. Se tarjoaa viikon aikana monipuolisen kattauksen klassisen- ja
populaarimusiikin konsertteja, performanssia, tanssia, teatteria ja yleisölle ilmaista katuohjelmaa. Kesän ohjelmisto täydentyy tänään teatteri-, teltta- ja konserttiohjelmalla.

TEATTERI

Brittimiimikko Nola Rae tuo Jyväskylän Kesään kokoelman parhaimpia lyhyitä esityksiään nimellä Upper Cuts, joissa yhdistyvät NolaRaen miimikon, klovnia ja tanssijan taidot. Rae tunnetaan kaikkialla Euroopassa ja hän on esiintynyt 70 eri maassa. Jyväskylän Kesässä hänet on nähty aiemmin neljä kertaa.

Kotimaista gourmeeta herkkusuille tarjoilevat Martti Suosalo, Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto. Esitys 4 pientä annosta sisältää Juhlapuheen, Illallisen yhdelle, Nuotinkääntäjän sekä johdatuksen Iironin pianokouluun. Musiikista vastaa Iiro Rantala.

Tanssiryhmä Off/Balancen kantaesitys Vapaa pudotus on Panu Varstalan koreografioima yllätyksellinen kokonaisuus. Improvisaation ja tarkasti
koreografioitujen kohtauksien vyyhteen rakentuu teos, jossa soittajat voivat tanssia ja tanssijat soittaa sekä laulaa.

Jyväskylän Kesässä nähdään myös Seija Hakkaraisen ohjaama Circus Uusi Maailman Rajatila, tanssin ja teatterin futuristinen progesirkus.

TELTTA

Jyväskylän Kesän Teltan lavalle nousee uuden amerikkalaisen musiikin tulkki, viulisti Casey Driessen, joka sekoittaa omaperäisesti eri musiikinlajeja toisiinsa bluegrassista jazziin. Driessen looppaa, pilkkoo ja rytmittää soittoaan efektipedaaleillaan ja saa yhden miehen bändinsa kuulostamaan isolta orkesterilta.

Kapellimestari Ilkka Mäkitalo johtama Jyväskylä Big Bandin !Salsa finlandiaano! -konsertissa aidot latinalaisrytmit lyövät kättä vuosien varrelta tuttujen iskelmien ja pophittien kanssa. Laulusolisteina kuullaan Marika Tuhkalaa ja Aili Ikosta sekä soolotrumbetistina Chris Batcheloria. Konsertissa kuullaan iskelmä- ja popklassikoita sekä big band mamboa 50-luvun tyyliin.

BAR VAKIOPAINE

Festivaaliviikon torstaista lauantaihin Vakiopaine on kansainvälinen estradi. Ashimba Duo on tansanialaisen laulajan Andrew Ashimban ja lyömäsoitintataiteilija Teho Majamäen kokoonpano. Duo on yhdistelmä afrikkalaista traditiota ja länsimaista osaamista.

Perjantaina kuullaan Bossa nova -laulajatar Marcia Lisboa Rio De Janeirosta. Sambaa, bossa novaa, brasilialaista kansanmusiikkia ja maailmanmusiikkia jazz-harmonioilla maustettuna. Suomalais-brasilialaisessa kokoonpanossa soittavat Lisboan lisäksi Marcelo Pfeil ja Sami Kontola.

Ranskalaissuomalainen kaksikko, jyväskyläläinen Eva Louhivuori ja Manu Laudic valloittivat viime kesänä Bar Vakiopaineessa. Evan & Manun folkahtava luomurock soi uudelleen, yleisön pyynnöstä.

KONSERTIT

Jyväskylän Kesään saadaan konsertoimaan cembalisti Elina Mustonen. Mustosen soolokonsertissa Linnut kuullaan muun muassa Olli Mustosen kareliaanisesta kansanperinteestä innoituksensa saanut Sielulintu ja François Couperinin Rakastunut satakieli.

Jyväskylän Kesä järjestetään 58. kerran. 9. – 14.7.2013.

Etusivu