16.04.2015

Maineikas Talich-kvartetti soittaa Kuhmon Kamarimusiikissa

Maineikas tšekkiläinen Talich-kvartetti esiintyy kesällä Kuhmon Kamarimusiikissa. Ennakkotiedoissa mainitun Brentano-kvartetin koko Euroopan-kiertue on peruuntunut. ”Toivotimme heidät silti tervetulleiksi Kuhmoon, mutta muun kiertueen peruunnuttua he eivät valitettavasti voi tulla tännekään”, sanoo Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn.

Mendelssohn on tyytyväinen siitä, että Brentanon tilalle onnistuttiin saamaan juuri Talich-kvartetti. ”Talich on yksi suurista eurooppalaisista jousikvarteteista. Sillä on jo kahden sukupolven mittaiset perinteet ja näyttävä lista levytyksiä ja kiertueita kaikkialla maailmassa. He ovat poikkeuksellisia muusikoita ja jatkavat hienosti keskieurooppalaista perinnettä.” Jan Talichin vuonna 1964 perustamaa kvartettia pidetään yhtenä Euroopan hienoimmista kamarimusiikkikokoonpanoista. Kvartetti on jo kokenut sukupolvenvaihdoksen ja ykkösviulistina on nyt Jan Talich nuorempi. Kvartetti on saanut kiitosta niin New Yorkissa kuin Pariisissakin, ja se on levyttänyt mm. Mendelssohnin jousikvartettoja. Janáčekin kamarimusiikkia sisältävästä levystä kvartetti sai Grammy-palkinnon.

 

Kesän kuvataiteilijana Antti Tanttu

Kuhmon Kamarimusiikin perinteisessä taidenäyttelyssä nähdään tänä kesänä Antti Tantun suurikokoisia puupiirroksia. Antti Tanttu on suomalaisen grafiikan keskeisiä taiteilijoita. Hän on muuttanut puupiirroksen tekniikan ja ilmeen nykyaikaiseksi ja puhuttelevaksi.

”Teosten siluettihahmot ovat vaikuttavia ja arvoituksellisia”, Markku Valkonen kuvaa Tantun töitä. ”Ne näyttävät liikkuvan maailmassa, jonka aika on pysähtynyt tapahtumien väliin aivan kuin jäljellä olisi vain varjo tai pelkistynyt muistikuva.” Näyttely on avoinna Kuhmo-talossa 12.−25.7.

 

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 12.-25.7.2015.

www.kuhmofestival.fi