11.06.2014

Mahlerin Das Lied von der Erde soi Urkuyö ja Aariassa loistavien muusikoiden esittämänä

Urkuyö ja Aaria -festivaali jatkuu torstaina 12.6. konsertilla, jossa kuullaan Gustav Mahlerin mestariteos Das Lied von der Erde – Maan laulu. Laulusinfonian solisteina laulavat mezzosopraano Tiina Penttinen ja tenori Tuomas Katajala. Ammattimuusikoista koostuva E-ensemble soittaa teoksesta Arnold Schönbergin sovittaman kamariorkesteriversion. Festivaalin taiteellinen johtaja Hannu Norjanen johtaa konsertin.

Maan laulu oli Mahlerille (1860–1911) henkilökohtaisesti merkittävä teos. Säveltäessään sitä pari vuotta ennen kuolemaansa hän oli vaikeassa elämäntilanteessa, sairas ja masentunut. Lohdutusta hän löysi runokokoelmasta Kiinalainen huilu, josta valitsi sinfoniaansa seitsemän Tang-dynastian aikaista runoa luonnosta, kauneudesta, nuoruudesta, yksinäisyydestä ja kuolevaisuudesta. Maan laulu koostuu kuudesta erillisestä laulusta, mutta muodoltaan sitä voidaan pitää sinfoniana.

Mezzosopraano Tiina Penttinen on kuulunut vuodesta 2006 Saksassa Chemnitzin oopperan solistikuntaan. Penttinen voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2004 ja on menestynyt myös muissa kilpailuissa. Penttisellä on laaja kirkkomusiikki- ja konserttiohjelmisto, ja hän on esiintynyt useiden orkestereiden solistina Suomessa ja ulkomailla sekä kantaesittänyt uutta musiikkia.

Suomen parhaimpiin tenoreihin lukeutuva Tuomas Katajala on kuulunut Suomen Kansallisoopperan solistikuntaa vuodesta 2009 saakka. Hän on vieraillut mm. Nationale Reisoperassa, Oslon oopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä esiintynyt lukuisten orkestereiden solistina niin Suomessa kuin ulkomailla esittäen niin kirkkomusiikkia kuin uutta musiikkiakin. Katajala voitti kansainvälisen Musica Sacra -kilpailun Roomassa vuonna 2003 ja Jyväskylän kansainvälisen tenorikilpailun 2003.

Vaihtelevalla kokoonpanolla esiintyvässä E-ensemblessä tässä konsertissa soittavat Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu, Markus Hohti, sello, Pontus Grans, kontrabasso, Katja Ceder, huilu, Keijo Silventoinen, oboe, Kimmo Leppälä, klarinetti, Tuukka Vihtkari, fagotti, Tatu-Pekka Paukkunen, käyrätorvi, Tuomo Lassila, lyömäsoittimet, Emil Holmström, piano ja Eric-Olof Söderström, urkuharmoni.

Konsertin johtava Hannu Norjanen on toiminut Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana syksystä 2011. Hän on myös Cantores Minores -poikakuoron ja Tapiolan Kamarikuoron taiteellinen johtaja. Norjanen on toiminut myös Vaasan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestarina ja apulaiskapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa. Suomen lisäksi hän on johtanut orkestereita eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa.

Urkuyö ja Aaria -festivaali Espoon tuomiokirkossa 5.6.–28.8.2014 torstaisin klo 22, paitsi 7.8. klo 21.

Koko ohjelma ja taiteilijaesittelyt: www.urkuyofestival.fi