22.05.2024

Kaakon Kamarimusiikki: Maailmanluokan oopperaa Haminassa: Toscan muotokuva – kamarisovitus Giacomo Puccinin oopperasta Tosca

Rauma Festivon alkuperäistuotanto, Toscan muotokuva, aloittaa kolmen esityksen kiertueen torstaina 6.6. klo 18 Haminan Simeon-salista yhteistyössä Kaakon Kamarimusiikin kanssa. Muut esitykset:  pe 7.6. klo 19 Helsinki – Aleksanterin teatteri, la 8.6. Sigyn-sali, Turun Musiikkijuhlat.

Toscna muotokuva on Siljamari Heikinheimon ohjaus, jonka rooleissa loistavat Marjukka Tepponen, Floria Tosca Peter Lodahl, Kevin Greenlaw, Laura Hynninen. Puccinin musiikin on sovittanut jousikvartetille norjalainen Øystein Sonstad.

Toscan muotokuva kolmelle laulajalle ja jousikvartetille tiivistää Puccinin oopperan tapahtumat puoleentoista tuntiin. Näyttämöllinen kamariversio katsoo teoksen intiimejä sävyjä ja tuo ne iholle. Nimiosan esittää maailmalla Puccini-rooleistaan ylistetty sopraano Marjukka Tepponen. Poliisipäällikkö Scarpiana laulaa amerikkalaislähtöinen baritoni Kevin Greenlaw, ja taidemaalari Cavaradossina on tanskalainen Peter Lodahl. Laura Hynninen langenneen enkelin roolissa maalaa väreiksi ja muodoiksi esityksen osana näkyville sen, mitä libretto ei lausu ääneen.

Ikoniset oopperat tarvitsevat tarkastelua tässä ajassa. Tosca on ajaton verevä nainen, joka on valmis toimimaan ja tekemään mitä vain unelmiensa eteen. Hän ei ole heikko eikä uhri. Ohjaaja Siljamari Heikinheimo kertoo tarpeesta syventää naishahmojen rooleja:

“ Suosituissa klassikko-oopperoissa naisen tehtäväksi on useimmiten sisäänkirjoitettu ensin olla miesten halun kohteena  ja sitten kuolla traagisesti. Minua kiinnostaa katsoa henkilöhahmoja tuorein silmin ja tutkia kuinka moninaisesti ja rikkaasti oopperan naishahmoja on mahdollista ohjaajan ja esittäjän näkökulmasta tulkita.”

Toscan verevän roolin esityksessä tekee Marjukka Tepponen, joka on tänä keväänä hurmannut niin Kansallisoopperan Karmeliittasisarissa kuin Tampereen Oopperan La Traviatassa. Syksyllä 2024 Tepposella on edessä siirtyminen maineikkaan Semperoper Dresdenin solistikaartiin.

“ Tosca tällaisena ”mini-versiona” onkin oikein kunnon tykitystä alusta loppuun. Tarina on hyvin tiivistetty, mutta tunnelmaan pääsee kaikkien Tosca-hittien kautta. Tästä kamariversiosta tekee erityisen mielenkiintoisen orkesterina toimivan jousikvartetin ja laulajien välitön yhteismusisointi ilman kapellimestaria.”

Kavalan Scarpian roolin laulaa Marjukan oma aviomies, baritoni Kevin Greenlaw.

“ On aivan erityisen ihanaa tehdä myös oopperaa mieheni kanssa! Tässä oopperassa tosin ollaan hyvin eri puolilla kolikkoa Toscana ja Scarpiana. Pääsemme revittelemään oikein kunnolla yhdessä oopperakirjallisuuden pärisyttävimmistä kohtauksista. Ihanaa, että saamme tehdä kiertueen tällä erityisversiolla legendaarisesta Toscasta!“

Toscassa on klassikko-oopperoiden tapaan leiskuvaa rakkautta, synkkää himoa, raakaa väkivaltaa ja monta kuolinkohtausta. Tässä esityksessä Auri Aholan koreografia pyyhkii pölyt liikkeen näkökulmasta erityisesti juuri näissä dramaattisissa käänteistä. Esitystä leimaa myös lavalla nähtävä enkeliä esittävä kuvataiteilija Laura Hynninen, joka maalaa kohtalon, toivon ja tuhon väreiksi ja muodoiksi. Puccinin musiikin on jousikvartetille sovittanut Oslo jousikvartetin sellisti Øystein Sonstad, jolla on nerokas taito saada jousikvartetti soimaan sinfoniaorkesterin täyteläisyydellä. Esitys toteutetaan ilman kapellimestaria, joten kvartetin soittajilla täytyy niin sanotusti virrata Tosca suonissaan. Niinpä kvartetissa soittavat huippumuusikot Jukka Merjanen, Matti Koponen, Remi Moigneon ja Samuli Peltonen.

Liput:

https://www.lippu.fi/event/kaakon-kamarimusiikki-2024-simeon-sali-18559074/

https://kauppa.visitvirolahti.fi/fi_FI/kaakon-kamarimusiikki-2-6-7-2024/kaakonkamarimusiikki-toscan-muotokuva

Ovimyynti 1 h ennen esitystä

Musiikki: Giacomo Puccini

Libretto: Luigi Illica & Giuseppe Giacosa

Sovitus: Øystein Sonstad

Rooleissa

Marjukka Tepponen, Floria Tosca

Peter Lodahl, Mario Cavaradossi

Kevin Greenlaw, Paroni Scarpia

Laura Hynninen, Arkkienkeli

Jukka Merjanen & Matti Koponen, viulu

Rèmi Moingeon, alttoviulu

Samuli Peltonen, sello

Ohjaus ja dramaturgia: Siljamari Heikinheimo

Koreografia: Auri Ahola

Valosuunnittelija: Ville Saarikoski

Puvut ja visuaalisuus: Tarmo Thorström

Kesto: 1h 30 min

Lauletaan italiaksi, tekstitys suomeksi.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

18.06.2024

Kaakon Kamarimusiikki soi kylien ilmaiskonserteissa

Tänä vuonna Kaakon Kamarimusiikki juhlii kymmenvuotista taivaltaan, mutta suuntaa katseen myös tulevaisuuteen, festivaalin uudistamiseen ja kehittämiseen. Leader Sepran myöntämän EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetaan vuosina 2024-2026 osana festivaalia konserttitapahtumia seudun kylissä yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa. Kamarimusiikkia…

18.03.2024

Club For Five, oopperaa, kiertue kyliin ja kavioiden kopsetta – Kaakon Kamarimusiikki 10 vuotta

Kymmenen vuotta kamarimusiikkia kaakossa Ensimmäinen Kaakon Kamarimusiikki soi heinäkuussa 2014 Virolahdella. Aika on rientänyt siivillä ja nyt on festivaalin 10-vuotisjuhlan aika. – Vuosi on erityinen. Iloitsemme siitä, että olemme saavuttaneet tämän hienon merkkipaalun ja olemme…