08.07.2010

Maailmankuulu Tokion filharmoninen kuoro vierailee Urkuyö ja Aaria -festivaalilla

Torstaina 15.7. klo 21 Tapiolan kirkossa Urkuyö ja Aaria -festivaalilla esiintyy maailman mainetta niittänyt Tokion filharmoninen kuoro johtajanaan Suomessakin uraa luonut Chifuru Matsubara. Japanilaiseen nykymusiikkiin erikoistunut kuoro on yksi Urkuyö ja Aarian 25. juhlavuoden kansainvälisistä vieraista.

Vuonna 1956 perustettu Tokion filharmoninen kuoro on itsenäinen ammattikuoro, joka antaa kotimaassaan Japanissa vuosittain jopa yli sata konserttia. Kuoro tekee vuosittain myös useita TV- ja radio-ohjelmia sekä esiintyy säännöllisesti orkestereiden solistina. Kuoroa johtaa Suomessakin työskennellyt Chifuru Matsubara, joka on johtanut mm. Radion kamarikuoroa ja Helsingin Yliopistokuoroa. Matsubara on tutkinut myös suomalaista gregoriaanisen laulun traditiota ja esiintynyt Cetus Nosterin kanssa. Tokion filharmonisen kuoron johtajana Matsubara on toiminut vuodesta 1997.

Kansainvälisesti tunnettu Tokion filharmoninen kuoro on erikoistunut japanilaisen nykymusiikin esittämiseen. Kuoron saavutuksiin kuuluukin 184 tilatun teoksen kantaesitykset. Myös Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertin ohjelmaan kuuluu uutta musiikkia, kun kuoro esittää japanilaisten säveltäjien Michio Mamiyan ja Schin-ichiro Ikeben musiikkia. Michio Mamiya on yksi sodan jälkeisen Japanin kuuluisimmista säveltäjistä. Schin-ichiro Ikebe on puolestaan erikoistunut elokuvamusiikkiin, säveltäen musiikkia muun muassa Akira Kurosawan elokuviin. Japanilaisen musiikin lisäksi konsertissa kuullaan kanadalaisen säveltäjän R. Murray Schaferin kuorolle säveltämä tilausteos The Myth of Narcissus and Echo, jossa kuoro käyttää hyödykseen koko kirkkosalia.

Tokiolaiset Tapiolassa -konsertti torstaina 15.7. Tapiolan kirkossa klo 21. Tuntia ennen konserttia on taiteilijatapaaminen Tapiolan kirkolla.
Liput 18−21 € Lippupisteestä sekä tuntia ennen ovelta.

http://www.urkuyafestival.fi