30.07.2012

Maailman kantaesitys Espoon Urkuyö ja Aariassa

Urkuyö ja Aaria –festivaalin Virtuoosit vauhdissa –konsertissa Espoon tuomiokirkossa kuullaan maailman kantaesitys torstaina 2. elokuuta. Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi ja Tapiola Sinfonietta soittavat Santtu-Matias Rouvalin johdolla Charles-Marie Widorin yhdeksännestä urkusinfoniasta eli Goottilaisesta sinfoniasta uruille ja orkesterille sovitetun version. Ranskalainen urkuri ja säveltäjä Widor oli urkusinfonian kehittäjä, ja hän sävelsi pelkästään uruille kirjoitettuja sinfonioita kaikkiaan kymmenen, joista nyt kuultavan yhdeksännen vuonna 1895.

Tätä konserttia varten teoksen on sinfoniaorkesterille sovittanut Kalevi Olli. Kalevi Kiviniemi on sovittanut urkuosuuden tähän kokonaisuuteen toimivaksi. Urkujen sinfoninen luonne ja Widorin teoksen rikas urkupartituuri ovat mahdollistaneet teoksen sovittamisen sinfoniaorkesterille. Olli on pitänyt lähtökohtanaan Widorin oman sointimaailman toteutumista, ja käyttänyt lähdemateriaalina säveltäjän omia orkesteriteoksia.

Widorin Goottilaisen sinfonian lisäksi 2.8. klo 22 alkavassa konsertissa kuullaan Felix Mendelssohnin Sinfonia nro 4 A-duuri ”Italialainen”.

Urkuyö ja Aarian muut elokuun konsertit

Kesäkuun alusta Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa soinut Urkuyö ja Aaria -festivaali jatkuu elokuun loppuun saakka monipuolisella ohjelmalla. 9. elokuuta turkulainen uusi huippukuoro Key Ensemble esittää Sergei Rahmaninovin Vigilian.

16. elokuuta kirkon holvien alla kaikuu myös kuorolaulu, kun lavalle astuu yli 100 laulajaa. Helsingin filharmonisen kuoron, kamarikuoro Novenan ja vokaaliyhtye Incanton muodostama suurkuoro sekä vokaaliyhtye MGRENsemble ja barokkiyhtye Opux X esittävät urkuri ja kuoronjohtaja Markus Malmgrenin johdolla muun muassa Johann Sebastian Bachin, Johannes Brahmsin, Anton Brucknerin ja Max Regerin musiikkia.

Mestaribasso Jaakko Ryhänen esiintyy 23. elokuuta urkuri Matti Herojan kanssa. Matti Heroja esiintyy sairastuneen Pertti Eerolan tilalla. Konsertissa kuullaan muun muassa ooppera-aarioita Giuseppe Verdiltä ja Modest Musorgskilta sekä Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon lauluja.

Festivaali päättyy 23. elokuuta Helsingin Barokkiorkesterin soittamaan Antonio Vivaldin Neljään vuodenaikaan. Viulukonserttojen solistina soittaa ennakkotiedoista poiketen Minna Pensola, Riccardo Minasin jouduttua perumaan esiintymisensä. Helsingin Barokkiorkesteri, Minna Pensola, viulu, Aapo Häkkinen, urut ja Heidi Peltoniemi, sello soittavat konsertissa myös Vivaldin Konsertin viululle, uruille ja sellolle C-duuri.

Urkuyö ja Aaria –festivaalin konsertit pidetään torstaisin klo 22 Espoon tuomiokirkossa. Tuntia ennen konsertteja klo 21 on taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa kirkon läheisyydessä. Kirkon pihapiirissä löytyy kahvila, joka aukeaa myös klo 21. Konserttien jälkeen festivaalibussi kuljettaa konserttivieraita Etelä-Espoon kautta Helsingin keskustaan.

Etusivu