04.04.2023

Maailma kylässä puhuu muutosvoimasta

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt ratkaisujen ja tekojen äärelle toukokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.5. Helsingin Suvilahteen. Lähes 30 asiaohjelmanumerossa kuullaan muutoksentekijöitä eri puolilta maailmaa ja pohditaan muun muassa ruoantuotannon suhdetta ilmastonmuutokseen, vähemmistöjen mahdollisuuksia toimia vaikuttajina sekä politiikan roolia muutosvoimana.

Festivaalilla keskitytään ihmisen kokoisiin ratkaisuihin ja tekoihin.

– Meitä kaikkia tarvitaan kääntämään maapallon kestämätöntä kurssia − kitkemään eriarvoisuutta ja syrjintää sekä rakentamaan tulevaisuutta kestäväksi kaikille. Pystymme siihen, mutta vain toimimalla yhdessä, miettii festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.

Festivaalilla vierailee useita kansainvälisesti merkittäviä muutosvoimaisia puhujia. Romanifeministi, aktivisti ja tutkija Carmen Gheorghe on palkittu uraauurtavasta työstään International Women of Courage -palkinnolla. Zimbabwelainen taloustieteilijä Tendai Makanza on puolestaan käytännönläheisillä teoilla onnistunut parantamaan naisten työskentelymahdollisuuksia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

– Afrikkalaiset ammattiyhdistysaktiivit ovat vahvimpia tuntemiani aktivisteja. Vastoinkäymisistä huolimatta heillä on luonnetta korjata vuosisatoja kestäneen patriarkaatin aiheuttamia vahinkoja, sanoo Makanza.

Irakilaistaustainen ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti Gashaw Bibani ja intialainen sosiaalisen lääketieteen ja yhteisöterveyden professori Ritu Priya Mehrotra tuovat kokemuksiensa kautta esiin hyvän ja ekologisesti kestävän elämän puitteita.

Onko politiikassa muutosvoimaa?

Ohjelmissa pohditaan esimerkiksi, miten Suomen uusi hallitus vastaa kestävän kehityksen tavoitteisiin, mikä on ilmastonmuutoksen rooli tulevaisuuden turvallisuuspolitiikassa ja olisiko politiikka erilaista, jos kaikki pääsisivät tasavertaisesti vaikuttamaan?

Mukana ovat muun muassa europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Ville Niinistö (vihr.), Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Eemeli Valli, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Selinä Nera, toimittajat Liselott Lindström ja Sean Ricks sekä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala, joka sanoo:

– Ilmastokriisi muuttaa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekemisen reunaehtoja. Kestävää turvallisuutta ei ole mahdollista rakentaa ympäristötuhon maailmassa.

Elintärkeä ruoka vastaan etenevä ilmastonmuutos

Näkökulmina puheenvuoroissa ovat kaakaontuotannon vastuullisuus, ilmastonmuutoksen vaikutukset humanitaarisiin kriiseihin, maataloustuottajien rooli osana vihreää siirtymää, tiede tulevaisuuden ruuantuotannossa sekä Etelämantereen sulaminen.

Puhujina nähdään muun muassa S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa, Fazerin vastuullisen hankinnan johtaja Kaisa Mattson, Solar Foodsin operatiivinen johtaja Tiia Kuusimäki, kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.), Suomen ekomodernistien Inari Fjärd, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Eija Asmi, Helsingin yliopiston professori Petteri Uotila, Maanmittauslaitoksen tutkimusprofessori Antero Kukko, toimittaja Annika Damström, Sitran vanhempi neuvonantaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.), YK:n kansainvälisen maatalousrahaston apulaisjohtaja Satu Santala, Food and Forest Development Finlandin toiminnanjohtaja Tiina Huvio, maa- ja metsätalousyrittäjä Kati Partanen sekä maanviljelijä 15. polvessa Heikki Huhtanen, joka sanoo:

– Muutos yksin on pelottavaa, yhdessä se voi olla jännittävää. Yhdessä se on ainakin helpompaa.

Keskustelua käydään lisäksi muun muassa tulevaisuusvallasta, uskonnosta muutosvoimana sekä musiikkibisneksen nykytilasta. Ohjelmassa on myös nuorista Elokapina-aktivisteista kertova dokumenttielokuva Kapinalliset – Rebels with a cause (2022). Festivaalia järjestävä Fingo jakaa Vuoden maailmanparantaja -palkinnon kolmatta kertaa. Palkintoraadissa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed.

Lisää ohjelmaa, kartat ja näytteilleasettajat julkaistaan 20.4. Lue lisää koko ohjelmasta.

maailmakylassa.fi
Facebook
Twitter
Instagram
Tilaa uutiskirje
#MaailmaKylässä

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä ja satoja organisaatioita keräävä kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 27.–28.5.2023 Helsingin Suvilahdessa teemalla Muutosvoima! Pääjärjestäjä on Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, joka on noin 270 kehitysjärjestön kattojärjestö. Fingo ja sen jäsenjärjestöt tekevät työtä, jotta elämä olisi reilumpaa − ihan kaikkialla. Pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoministeriö ja Maailman Kuvalehti.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

25.05.2023

Seun Kutin esiintyminen vahvistui Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 27.5.

Legendaarisen afrobeatin sanansaattaja Seun Kutin esiintyminen Maailma kylässä -festivaalilla ensi lauantaina 27.5. oli vaarassa Kutin jouduttua pidätetyksi Nigeriassa vajaa kaksi viikkoa sitten. Hänen oli määrä aloittaa laaja Euroopan kiertue jo viime viikonloppuna, mutta Suomen ja…

22.05.2023

Maailma kylässä -festivaali tänä viikonloppuna

Maailma kylässä valloittaa Helsingin Suvilahden tänä viikonloppuna 27.–28.5. Ilmaistapahtuman tarjontaan kuuluu konsertteja, kymmeniä puheita ja keskusteluita, lastenohjelmaa sekä 200 näytteilleasettajaa järjestöistä viranomaisiin ja ruoka- ja basaarimyyjiin. Lisäksi ohjelmassa on katutaidealueen esityksiä, työpajoja, valokuvanäyttely, iltaklubeja ja…

08.05.2023

Maailma kylässä maistuu kymmenien maiden ruokakulttuurilta

Muutaman viikon päästä 27.–28.5. järjestettävä Maailma kylässä -festivaali täyttyy eri maiden katuruokakeittiöistä, kymmenistä järjestöjen ja muiden paremman maailman puolesta kampanjoivien organisaatioiden ständeistä sekä basaarimyyjien ainutlaatuisista tuotteista. Suvilahden tapahtuma-alueella esittäytyy kaikkiaan reilut 200 näytteilleasettajaa. Festivaalia järjestävän…