08.06.2021

Maailma kylässä keräsi noin 10 000 kävijää verkkoon ja oli kansainvälisempi kuin koskaan

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna ja seuraavalla viikolla vietetty Maailma kylässä -festivaali keräsi yleisöä maailmanlaajuisesti lähes 40 eri maasta. Myös Suomessa tapahtuma kiinnosti laajasti ja yleisöä vieraili eri puolilta maata. Kokonaisuudessaan festivaalia seurasi noin 10 000 ihmistä.

Yksi Suomen suurimmista festivaaleista, suurin järjestötapahtuma ja laajin globaaleihin aiheisiin keskittyvä keskusteluareena, Maailma kylässä, järjestettiin 29.–30.5. virtuaalisesti. Ohjelmat olivat vapaasti katsottavissa seuraavalla viikolla 4.6 asti. Ohjelmanumeroita oli yli 60: puheita ja keskusteluita, konsertteja, dokumenttielokuvia ja lastenohjelmaa.

Festivaalilla vieraili 6 200 yksittäistä rekisteröitynyttä kävijää. 29.5.–7.6. verkossa toteutetun kävijäkyselyn mukaan yhtä striimiä katsoi keskimäärin 1,6 ihmistä, joten kokonaisyleisömääräksi saadaan noin 10 000. Yksittäinen kävijä vietti festivaalialustalla keskimäärin 2 tuntia ja 15 minuuttia. Elokuvien ja niihin liittyvien keskusteluiden katselut tulevat tähän päälle, sillä ne olivat eri alustalla tekijänoikeudellisista syistä.

– Olemme tyytyväisiä tähän yleisömäärään ja tapahtumaan ylipäätään. Verrattuna perinteiseen puistofestivaaliin kaupungin keskustassa, jäämme niistä kävijämääristä, mutta virtuaaliselle verkkotapahtumalle yleisömäärä on hyvä. Puheohjelmia ja elokuvia katsottiin enemmän kuin tavallisesti, mutta konsertit, työpajat ja näytteilleasettajien pisteet keräsivät vähemmän yleisöä. Tunnelma festivaalilla oli kuitenkin oikein hyvä ja palaute yleisöltä, esiintyjiltä ja osallistuvilta organisaatiolta erinomaista, kertoo festivaalin viestintäpäällikkö Nelli Korpi.

Yksittäisistä ohjelmista suosituin oli odotetusti Sannin keikka. Myös erikoiskonsertti Nicole Willis & Gospel Helsinki keräsi paljon katsojia. Keskusteluista eniten vetivät Tulevaisuuden maailma? Ministerit Haavisto ja Skinnari nuorten tentissä, presidentti Tarja Halosen haastattelu ja Food for thought: Kolmen ruokalajin menu. Festivaalialustan lisäksi Facebookiin striimatut Powered by PechaKucha -ohjelmat keräsivät runsaasti katsojia. Elokuvista katsotuimpia olivat David Attenborough: A Life on Our Planet ja The Great Green Wall.

 

Festivaalilla paljon seuraajia eri puolilta maailmaa

Festivaali keräsi yleisöä laajasti niin kansainvälisesti kuin kotimaastakin. Eniten suosiota saavutettiin Taiwanissa, mikä on pitkälti Small Island Big Songin ansiota, koska heidän festivaaliosallistumisensa nousi laajasti esille Taiwanin mediassa. Yhteensä yleisöä saatiin lähes 40 eri maasta Taiwanin lisäksi muun muassa Saksasta, Ruotsista, Japanista, Malawista ja Yhdysvalloista. Kotimaasta vierailuja tuli laajasti eri puolilta Suomea.

Tarkempia tietoja yleisön mielipiteistä, ohjelmasuosikeista ja toiminnasta festivaalilla saadaan kävijäkyselyn tuloksista alkusyksystä 2021.

Festivaalitunnelmiin voi palata festivaalin somekanavissa tai esimerkiksi Flickr-kuvagalleriassa. Kuvat ovat median ja mukana olleiden organisaatioiden vapaasti käytettävissä festivaaliin liittyvissä jutuissa. Kuvaajan nimi ja Maailma kylässä -festivaali tulee mainita kuvan yhteydessä.

Ensi vuoden Maailma kylässä -festivaali järjestetään 28.–29.5.2022 Helsingin Suvilahdessa. Näytteilleasettajien ilmoittautuminen ja ohjelmahaku avautuvat marraskuussa 2021.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppanit ovat Kirkko Helsingissä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.