09.04.2014

Maailma kylässä -festivaalin kulttuuriohjelma julki: lattarimusiikin huippunimiä Helsinkiin

Maailma kylässä -festivaali tuo jälleen väriä toukokuiseen Helsinkiin 24.-25.5. Suomen suurin ilmaisfestivaali tarjoaa laajan kattauksen kulttuuriohjelmaa Latinalaisesta Amerikasta. Tämän vuoden kansainvälisinä pääesiintyjinä nähdään muun muassa cumbia-musiikin sanansaattaja Celso Piña, mestizo-yhtye Los de Abajo sekä america-cubanaa soittava Amparo Sánchez. Ohjelmassa on myös argentiinalaista, kuubalaista, perulaista, bolivialaista ja brasilialaista kulttuuria koko perheelle.

Musiikkia cumbiasta mestizoon ja fanfarria latinaan

Legendaarinen harmonikkakapinallinen Celso Piña esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa. Cumbian sanansaattaja on ehtinyt luoda 30-vuotisen uransa aikana yli kaksikymmentä albumia, joita on myyty hänen kotimaassaan Meksikossa yli miljoona kappaletta. Latin Grammy Awards ja MTV Latino Awards -ehdokkaan kansainvälinen hitti Cumbia Sobreel Río on tuttu myös Babel-elokuvan soundtrackilta.

Meksikosta saapuu myös kahdeksanhenkinen mestizo-yhtye Los de Abajo, joka sekoittaa kekseliäästi rockia ja poppia salsaan, reggaeen, cumbiaan, mariachiin ja ska-poljentoon. Kantaaottavia kappaleita soittava yhtye on palkittu BBC Radio 3:n maailmanmusiikkipalkinnolla.

Festivaalin lauantaita tähdittää america-cubana -musiikin lähettiläs Amparo Sánchez yhtyeineen. Muun muassa Manu Chaon ja Calexicon kanssa yhteistyötä tehnyt valovoimainen Sánchez tuli alun perin tunnetuksi Amparanoia-yhtyeen kautta.

Argentiinalainen Capitan Tifus tunnetaan fanfarria latinan eli latinalaisen fanfaarin uranuurtajana. Skata, rockia ja balkan-musiikkia latinalaiseen musiikkiin sekoittava ryhmä tanssittaa yleisöä myös Maailma kylässä -festivaalin päätösklubilla sunnuntaina 25.5. Niin ikään Argentiinasta saapuu Nicolas Benincasan luoma, lukuisia palkintoja kahminut tunteikas katuklovni-akrobaatti El Niño del Retrete.

Discoa, funkia, kuduroa, sambaa ja muita afro-karibialaisia soundeja yhdistävä Da Cruz on brasilialaisen laulajan Mariana Da Cruzin ja sveitsiläisen musiikin moniottelijan Ane Hebeisenin yhtye, joka on tanssittanut kansaa aina Lontoosta Pariisiin, Berliiniin ja São Pauloon asti.

Kotimaisempaa lattarimeininkiä tarjoaa Suomeen asettunut kuubalainen pian uuden albuminsa julkaiseva hiphop-artisti Alex Sandunga sekä oululainen world-fusion -yhtye Bajo Cero, jonka musiikki yhdistelee flamencoa ja maailman elektroakustista perintöä urbaanilla etnoasenteella.

Kotimaisia vetonauloja ja lastenohjelmaa

Kotimaista tähtikaartia edustavat Lauri Tähkä, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Wimme Saari & Tapani Rinne, Minä ja Ville Ahonen sekä retroklassikko Four Cats. Uutena kotimaisena kokoonpanona nähdään festivaalia varten koottu Hiphop Allstars, jonka muodostavat Paleface, Stepa & Are, Solonen & Kosola, Sini Sabotage, Juno, The Gambit sekä Tommy Lindgren. Hiphop Allstarsin kanssa lavalle astelee myös Metro FeatFest -kilpailun voittaja Tiger Hoods.

Kuperseikkailu-yhtye tarjoaa lapsille harvinaista herkkua: vauhdikasta lastenyhtyettä tähdittävät Mira Luoti, Samae Koskinen, Anna Puu, Rauhatäti ja Zarkus Poussa. Festivaalialueella on myös lasten oma Tenava-Timbuktu -alue, joka tarjoaa lattarityöpajoja, lastenteatteria, tanssia ja muuta mielenkiintoista perheen pienimmille.

Viidestoista Maailma kylässä on Vuoden festivaali

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Vuonna 2013 festivaalilla vieraili kahden päivän aikana arviolta 85 000 kävijää. Tapahtuma tarjoaa musiikki- ja asiaohjelman lisäksi runoutta, katutaidetta, lastenohjelmaa, ruokaa eri puolilta maailmaa sekä satoja näytteilleasettajia. Vuoden 2014 teema on ilmasto ja maantieteellinen painotus Latinalaisessa Amerikassa. Asiaohjelma julkaistaan 23.4.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 24.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 25.5. kello 11–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Finland Festivals valitsi Maailma kylässä -festivaalin Vuoden festivaaliksi 2014. Tapahtuma sai myös elokuussa 2013 Art goes Kapakan jakaman Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinnon. Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry.