30.03.2021

Maailma kylässä -festivaalilla sukelletaan tulevaisuuteen

Virtuaalisen Maailma kylässä -festivaalin ohjelma ulottuu Salomonsaarilta Syyriaan ja David Attenborough’n elämäntyöstä vuoden 2040 visioihin. Tulevaisuuteen katsotaan sekä toiveikkaasti, haastavasti, epäröivästi että peläten. Mitä meidän kaikkien tulee tietää ja tehdä, jotta tulevaisuuden maailma pelastetaan nyt? Virtuaalisen festivaalin ohjelma on kaikkien saatavilla verkossa ilmaiseksi festivaaliviikonloppuna 29.–30.5. ja seuraavalla viikolla 4.6.2021 asti.

Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaan on perinteisesti kuulunut musiikkia eri puolilta maailmaa – sellaista, jota harvemmin tulee nähtyä tai kuultua muualla. Niin tänäkin vuonna.

– Festivaalin kansainväliset konsertit ovat ainutlaatuisia esityksiä. Ne taltioidaan kevään aikana Maailma kylässä -festivaalia varten artistien kotimaissa, usein heidän kotikulmillaan tai muissa erityisissä kohteissa. Useiden esitysten yhteydessä kuullaan artistin haastattelu tai terveiset Maailma kylässä
-festivaalin yleisölle, kertoo festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.

 

Musiikkia katoavien kulttuurien puolesta

Small Island Big Songin artistit tulevat ilmastonmuutoksen uhkaamilta saarilta Taiwanista, Mauritiukselta, Tahitilta, Madagascarilta ja Salomonsaarilta. Saarten yhteinen musiikkiperinne, spoken word ja kolmen vuoden aikana kuudellatoista saarella satojen artistien kanssa kuvattu videomateriaali esittelevät uniikkia luontoa ja kulttuuriperinnettä ennennäkemättömällä tavalla.

Small Island Big Song on taiwanilaisen BaoBao Chenin ja australialaisen Tim Colen luotsaama musiikki- ja elokuvaprojekti, johon kuuluu palkittu musiikkialbumi, dokumenttielokuva, multimediaprojekti ja maailmaa vuodesta 2018 kiertänyt livekonsertti. Alkuperäiskansoja edustavat artistit vetoavat projektillaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun pelastaakseen kotinsa ja kulttuuriperinteensä. Maailma kylässä -festivaalilla nähdään eri saarilta kuvattu erikoiskonsertti sekä dokumenttielokuva.

 

Poliittinen vapaus ja kulttuurien monimuotoisuus puhuttavat

Algeriassa syntynyt ja monen maan kautta Equadoriin asettunut Sarazino sekoittaa reggaeta, latinalaisamerikkalaisia, afrikkalaisia ja arabialaisia musiikkityylejä sekä kansainvälistä pop-musiikkia. Artisti korostaa kappaleissaan niin henkilökohtaista kuin poliittistakin vapautta.

Elektronista deep housea, downtempoa ja dubia soittava saksalais-syyrialainen Shkoon yhdistää vaikutteita arabialaisesta ja länsimaisesta musiikkikulttuurista. Yhtye haluaa välittää sanomaa kulttuurien monimuotoisuudesta ja tuoda yhteen eri taustoista ja uskonnoista olevia ihmisiä.

Venezuelalaista Betsayda Machado & Parranda El Clavoa on kuvailtu yhtyeeksi, jonka jokainen maailmanmusiikin fani haluaa löytää: elinvoimainen, aito, akustinen ja syvästi juurillaan. Luvassa on sielua ravistavaa rummutusta ja mestarillista äänen juhlaa, joka tempaa tanssijat mukaansa niin olohuoneissa kuin kaduillakin.

1970- ja 80-luvun beniniläistä ja nigerialaista afrobeatia rentoihin afrofunk- ja afrorock-vaikutteisiin yhdistelevä helsinkiläisyhtye Frankosun & The Family esiintyy rytmimusiikkilegenda Jimi Tenorin kanssa. Virtuaalikeikasta äänitetään yhtyeen uusi livelevy.

 

Dokumenttielokuvissa katsotaan ilmastonmuutosta silmiin

Dokumenttielokuvien ohjelmistossa paneudutaan tulevaisuus-teemaan muun muassa ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin, pakolaisuuden ja tulevaisuusvisioiden näkökulmista.

Festivaalin nimekkäimpiin ohjelmiin kuuluu David Attenborough: A Life on Our Planet -dokumenttielokuva, jossa Attenborough kertoo elämästään luontodokumentaristina, maapallon evoluutiohistoriasta, koskemattoman luonnon katoamisesta ja tarjoaa myös vision tulevaisuudesta. Elokuvan ja sen jälkeen käytävän keskustelun tuottaa festivaalin pääyhteistyökumppani ulkoministeriö.

Palkittu tuottaja-ohjaaja Fernando Meirelles ja malilainen muusikko-aktivisti Inna Modja vievät katsojan eeppiselle matkalle ”suurelle vihreälle muurille”. Great Green Wall on kunnianhimoinen tavoite kasvattaa kahdeksantuhannen kilometrin mittainen kasvillisuuden muuri halki Afrikan mantereen. Dokumenttielokuvan ja siihen liittyvän keskustelun tuottaa festivaalin pääyhteistyökumppani Euroopan unioni.

Palkitun australialaisen ohjaajan Damon Gameaun 2040 on elokuvallinen kirje hänen neljävuotiaalle tyttärelleen. Perinteisen dokumentin, dramatisoitujen katkelmien ja näyttävän visualisoinnin keinoin Gameau etsii parasta mahdollista maailmaa lapselleen ja kestävää tulevaisuutta koko planeetalle.

Festivaalin ohjelmasta on julkaistu kahdeksan dokumenttielokuvaa, 10 konserttia ja 11 keskustelua.  
Puheohjelmaa julkaistaan lisää 8.4.
Lastenohjelma, näytteilleasettajat ja podcast-sarja julkaistaan 22.4.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 29.–30.5.2021 virtuaalisesti verkossa maailmakylassa.fi. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaali tarjoaa ohjelmaa globaaleista aiheista tulevaisuus-teeman ympärillä keskusteluista musiikkiin, dokumenteista lastenohjelmaan sekä näytteilleasettajien messutapahtumaan. Kokoamme yhteen ihmiset siksi, että maailmaa voi muuttaa vain yhdessä. Tapahtuman järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin seurakuntayhtymä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto sekä Maailman Kuvalehti.