09.05.2022

Maailma kylässä -festivaali valloittaa Helsingin ja verkon kautta koko Suomen 23.–29.5.

Kestävän kehityksen festivaali, Maailma kylässä, järjestetään tänä keväänä poikkeuksellisesti useassa eri paikassa Helsingissä ja osittain virtuaalisesti verkossa toukokuun viimeisellä viikolla 23.–29.5. Festivaalin teemana on Planeettamme rajat.

Ilmaistapahtuman ohjelmaa järjestetään Allas Sea Poolilla, Kauppatorilla, Tiivistämössä, Temppeliaukion kirkossa sekä Kino Reginassa. Online Cineman elokuvat ja Tiivistämössä esitettävä puheohjelma ovat nähtävissä myös virtuaalisesti verkossa. Ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan musiikkia, keskusteluita, dokumenttielokuvia, lastenohjelmaa, taidetta sekä kestävän kehityksen organisaatioita esittelevä Mahdollisuuksien tori.

Konsertteja ja taidetta Allas Sea Poolilla sunnuntaina 29.5. kello 11–20

Festivaalin musiikkiohjelmassa sunnuntaina Allas Sea Poolilla nähdään Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, panafrikkalaisia tyylejä, elektronisia soundeja ja pop-musiikkia sekoittava Les Amazones d’Afrique, ghanalainen energiapakkaus Santrofi sekä laulaja-lauluntekijä SUAD. Livekeikkojen välissä tunnelmaa nostattavat DJ Goodblood ja DJ Hermanni. Lapsia viihdyttää aamupäivällä Pikku Papun Orkesteri. Lisäksi voi osallistua Pölyttäjän paratiisi -taideteoksen toteuttamiseen.

Näytteilleasettajien Mahdollisuuksien tori Kauppatorilla sunnuntaina 29.5. kello 11–19

Allas Sea Poolin viereen Kauppatorille nousee kestävän kehityksen toimijoita esittelevä Mahdollisuuksien tori, jolla on reilut 50 näytteilleasettajaa järjestöistä viranomaisiin ja yrityksiin. Mukana ovat festivaalin pääjärjestäjä Fingo sekä Maailman Kuvalehti, Kirkko Helsingissä, ulkoministeriö, YK Suomessa ja lukuisia muita järjestöjä. Mahdollisuuksien torilla sijaitsee Ernie’s Pop Up Spa -performanssi.

Puheohjelmaa, taidenäyttely, terassi ja musiikkia Tiivistämössä lauantaina 28.5. kello 11–23 ja sunnuntaina 29.5. kello 11–19, puheohjelma myös verkossa

Festivaalin puheohjelmassa on luvassa kiinnostava joukko kansainvälisiä ja kotimaisia puhujia. Tunnettu degrowth-ajattelun puolestapuhuja Jason Hickel kritisoi vihreän kasvun ideaa. Ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed puhuu näkymättömyyden kokemuksesta. Filippiiniläinen lääkäri Renzo R. Guinto avaa planetaarisen terveyden käsitettä. Afrikassa pitkään työskennellyt toimittaja Liselott Lindström kertoo maanosan tilanteesta. Eteläafrikkalainen ympäristö- ja ihmisoikeustaistelija Kumi Naidoo keskittyy ilmasto-oikeudenmukaisuuteen. Ohjelmassa on myös kenialaisen Phyllis Omidon ja suomalaisen Elokapina-aktivisti Iiris Laisin puhe. Festivaalille tuotetussa spoken word -teoksessa ääneen pääsevät Laura Eklund Nhaga, Paleface ja Hassan Maikal. Keskusteluiden aiheina ovat myös pakolaisuus, sota, rauha sekä kansalaisyhteiskunnan ja aktivismin roolit.

Tiivistämön Elephant Loungessa voi rentoutua musiikin, virvokkeiden, ruuan ja taidenäyttelyn ääressä. Lauantaina kello 19 Loungessa esiintyy nouseva räppärikyky NaharY ja kello 21.30 Tiivistämön lavalla nähdään yhdysvaltalaismeksikolaisen Orkesta Mendozan keikka. Funky Amigosin dj:t pitävät tunnelmasta huolta koko viikonlopun ajan.

Dokumenttielokuvia Online Cinemassa verkossa, maanantaista 23.5. kello 10 sunnuntaihin 29.5. kello 23

Dokumenttielokuvat avaavat festivaaliviikon maanantaina 23.5. Elokuvat ovat katsottavissa verkossa sunnuntai-iltaan asti tai kunnes 500 katsojaa on katsonut elokuvan. Useat Online Cineman elokuvat saavat Suomen ensi-iltansa festivaalilla ja ovat kansainvälisesti palkittuja.

Bigger Than Us (2021) näyttää, kuinka nuoret kaikkialla maailmassa taistelevat ilmaston ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Tribes on the Edge (2019) kertoo Amazonin alkuperäiskansojen terveyskriireistä. Metamorphosis (2018) kuvaa maailmanlaajuisen ympäristökriisin laajuutta. Luomakunnan vartijat (2022) on kiehtova tarina paimentolaisten selviytymistaistelusta. Into the Ice -elokuvassa (2022) perehdytään ilmastonmuutoksen seurauksiin jäätikkötutkijoiden matkassa Grönlannissa. Aboli’s Journey (2021) on palkittu dokumentti pakolaisuudesta.

Kino Regina keskiviikkona 25.5. kello 13 ja Temppeliaukion kirkko sunnuntaina 29.5. kello 18

Kino Reginassa nähdään tanskalainen dokumentaarinen animaatio Pako (2021) sekä elokuvaan liittyvä Euroopan unionin tuottama keskustelu keskiviikkona 25.5. kello 13–15.15.

Viime kevään Maailma kylässä -virtuaalifestivaalilla valloittanut Nicole Willisin ja Gospel Helsinki esiintyvät livenä Temppeliaukion kirkossa festivaalisunnuntaina 29.5. kello 18–19. Ohjelman tuottaa Kirkko Helsingissä.

 

Kaikkiin ohjelmiin on vapaa pääsy.

Maailma kylässä -festivaali 23.–29.5.2022, Helsinki & maailmakylassa.fi

Lue lisää ohjelmasta >>
Katso tarkka aikataulu >>
Tutustu Mahdollisuuksien torin näytteilleasettajiin >>

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen kulttuurifestivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 23.–29.5.2022 Helsingissä ja verkossa teemalla Planeettamme rajat. Pääjärjestäjä on Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo ry, joka on noin 270 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppanit ovat Kirkko Helsingissä, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

29.08.2024

Maailma kylässä -festivaali: Vuoden 2024 ruokamyyjäksi Rannagor – ensi vuoden teemana Rauha

Maailma kylässä -festivaali on valinnut vuoden 2024 ruokamyyjäksi bengalilaista ruokaa tarjoavan ravintola Rannagorin. Vuoden 2025 juhlafestivaalin teema on Rauha. Näytteilleasettajien ja ohjelmatuotannon aikatauluja on julkaistu. Rannagorille on myönnetty Maailma kylässä -festivaalin parhaan ruokamyyjän titteli 2024.…