23.04.2015

Maailma kylässä -festivaali kokoaa päättäjät ja palkitut maailmanparantajat Helsinkiin

Helsingin Kaisaniemessä 23.–24.5. järjestettävän festivaalin pääteemana on kehitys ja maantieteellisinä painotuksina Afrikka ja Lähi-itä. Päättäjien, asiantuntijoiden, aktivistien ja kulttuuriväen kymmenissä keskusteluissa sivutaan niin radikalisoitumista, sananvapautta, kaivosteollisuuden ongelmia kuin globaalia talouttakin.

Hiljattain Goldman-säätiön vuoden 2015 ympäristöpalkinnon Afrikasta vastaanottanut kenialainen Phyllis Omido vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailma kylässä -festivaalilla hän pohtii teollisuusalueiden läheisyydessä asuvien kenialaisten kohtaamia ympäristöhaasteita. Omido osallistuu myös paneelikeskusteluun kansalaisyhteiskunnan toiminnan mahdollisuuksista Afrikassa nigerialaisen ympäristöaktivistin ja runoilijan, niin ikään palkitun Nnimmo Basseyn kanssa.

Basseya kuullaan lisäksi muun muassa paneelissa, jossa hän ruotii kaivannaisteollisuuden sosioekologisia vaikutuksia tansanialaisen kansalaisaktivistin Alex Ruchyahindurun ja malilaisen pormestarin Kalidou Togolan kanssa. WWF Suomen järjestämässä paneelissa käsitellään puolestaan salametsästyksen ja konfliktien yhteyksiä.

YK:n mukaan köyhyyden ennaltaehkäisyyn sijoitettu dollari säästää seitsemän dollarin edestä katastrofiavun ja jälleenrakennuksen kustannuksia. Toimittaja Arto Nyberg haastattelee aiheesta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) varapuheenjohtajaa, Kenian Punaisen Ristin pääsihteeriä Abbas Gulletia.

Sananvapaus on aiheena lauantaina, kun yhdysvaltalainen kirjailija Larry Siems kertoo Guantánamon päiväkirja -teoksen synnystä, NSA:sta ja Edward Snowdenista. Journalistit Rauli Virtanen, Heikki Aittokoski, Husein Muhammed, Maryan Abdulkarim ja Reeta Paakkinen kokoontuvat puolestaan pohtimaan, kuinka rakentaa maailmaa, jossa erilaisuus ei ole uhka. Festivaalilla vierailee myös Politiken-lehden kulttuuritoimituksen esimies Rune Lykkeberg, joka on Tanskan johtavia kulttuurikommentaattoreita.

Lähi-itä nousee keskustelunaiheeksi Syyria-aiheisessa paneelissa, johon osallistuvat muun muassa Erkki Tuomioja (sd.) ja Ville Niinistö (vihr.). Sirkus Magenta kertoo Syyrian kansallissirkuksen synnystä sekä sirkuskoululaisten arjesta maailman toiseksi suurimmalla pakolaisleirillä. Media ja radikalisaatio – antavatko tiedotusvälineet oikean kuvan, kysyy puolestaan Kirkon Ulkomaanavun ja Changemakerin paneelikeskustelu asiantuntijoilta.

Globaalia taloutta sekä ajankohtaisen TTIP-sopimuksen uhkia ja mahdollisuuksia pohditaan kahdessa erillisessä tilaisuudessa europarlamentaarikkojen, järjestöaktiivien ja asiantuntijoiden voimin. Rautatientorin paneelissa kansainvälisen näkökulman aiheeseen tuo intialainen tutkija Afsar Jafri.

Festivaalin kirjallisuusohjelmaa kuullaan pääosin Rautatientorin Maailman kirjat -teltassa. Viikonlopun aikana lavalle nousevat muun muassa Nadifa Mohammed, Mihail Šiškin, Matti Kääriäinen ja Madventuresista tutut Tunna Milonoff ja Riku Rantala.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 23.–24.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla.

Festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry. Tapahtuman pääpartnereita ovat Suomen Punainen Risti, Raha-automaattiyhdistys, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK, Euroopan unioni, ulkoministeriö ja Metro-lehti.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

www.maailmakylassa.fi