12.05.2014

Maailma kylässä ensi viikolla: lattarikulttuuria ja ilmastoasiaa Helsingissä

Maailma kylässä -festivaali tuo jälleen väriä toukokuiseen Helsinkiin 24.–25.5. Suomen suurin ilmaisfestivaali tarjoaa laajan kattauksen kulttuuriohjelmaa Latinalaisesta Amerikasta. Vuoden pääteema on ilmasto, ja liki sata haastattelua ja keskustelua käsittävässä asiaohjelmassa etsitään ratkaisuja muun muassa ilmastokriisiin. Ilmaistapahtumaan odotetaan kahden päivän aikana yli viittäkymmentätuhatta kävijää. Tapahtumaan osallistuu myös 450 näytteilleasettajaa.

Lattarimusiikin huippunimiä ja legendaarista afrojazzia

Kansainvälisinä pääesiintyjinä nähdään cumbia-musiikin sanansaattaja Celso Piña, mestizo-yhtye Los de Abajo sekä america-cubana-laulajatar Amparo Sánchez. Ohjelmassa on myös argentiinalaista, kuubalaista, perulaista, bolivialaista ja brasilialaista kulttuuria koko perheelle. Myös Etelä-Afrikan vapaustaistelun 20. muistovuosi nousee esille, kun afrikkalaisen jazzin elävä legenda, 75-vuotias Hugh Masekela tuo uuden Playing At Work -kiertueensa festivaalille.

Kotimaista tähtikaartia edustavat Lauri Tähkä, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Wimme Saari & Tapani Rinne, Minä ja Ville Ahonen sekä retroklassikko Four Cats. Uutena kotimaisena kokoonpanona nähdään festivaalia varten koottu Hiphop Allstars, jonka muodostavat muun muassa Paleface, Sini Sabotage, Juno sekä Tommy Lindgren. Myös lapsille on tarjolla harvinaista herkkua: Kuperseikkailu-lastenyhtyettä tähdittävät Mira Luoti, Samae Koskinen, Anna Puu, Rauhatäti ja Zarkus Poussa.

Ilmasto, alkuperäiskansat ja ajankohtaiset kriisit esillä festivaalilla

Ilmastokriisiin etsitään ratkaisuja muun muassa Rautatientorille kohoavassa ympäristöjärjestöjen Ilmastoteltassa. Lauantaina 24.5. Taiga-lavalla käytävässä Vallataan talous takaisin! -keskustelussa etsitään aitoja ratkaisuja ilmastokriisiin. EU-vaalien ilmastokuumotuksessa sunnuntaina 25.5. radiosta tutut Ali ja Husu laittavat eurovaaliehdokkaat koville Taiga-lavalla: voiko EU ratkaista ilmastokriisin, ja mikä on päättäjien rooli globaaleissa ilmastotalkoissa?

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ohella tuodaan esiin myös alkuperäiskansojen asemaa. Meksikolainen tutkija-aktivisti Xochitl Leyva Solano pohtii zapatistiliikettä ja maya-intiaanien mahdollisuuksia kamppailla oikeuksiensa puolesta. Alkuperäiskansojen maaoikeuksista ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä keskustelevat saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi sekä Panaman alkuperäiskansojen yhteistyöfoorumin Coonapipin puheenjohtaja Cándido Menzua.

Frankfurtin kirjamessujen kohukirjailija, brasilialainen Luiz Ruffato vie kuulijat São Paulon kaduille ja brasilialaisen arkipäivän ristiriitaisuuteen. Mexico Cityssä asuva yhdysvaltalainen kirjailija Jennifer Clement puolestaan tarkastelee meksikolaisen vuoristokylän vahvojen naisten selviytymistä karussa arjessa.

Festivaalin puhujina nähdään myös kehitysministeri Pekka Haavisto, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja ympäristöministeri Ville Niinistö, sekä joukko kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijoita.

Yli 450 näytteilleasettajaa ja myyjää

Tapahtumaan osallistuu suuri joukko näytteilleasettajia ja ruokamyyjiä kansalaisjärjestöistä oppilaitoksiin, viranomaisiin ja yrityksiin. Festivaalialueelta löytyy Ilmastoteltan lisäksi muun muassa kirjallisuuteen ja kustannustoimintaan keskittyvä Maailman kirjat -kokonaisuus, vastikään maahan muuttaneille suunnattu Open Finland -osasto sekä Mahdollisuuksien tori -teltta, jossa esittäyty yli 160 kansalaisjärjestöä. Alueella tarjotaan tietoa myös esimerkiksi vapaaehtoistoiminnasta, kehitysyhteistyöstä, demokratiasta sekä uskontojen välisestä vuoropuhelusta. Lisäksi alueen 60 katukeittiötä takaavat kävijöille makuelämyksiä eri puolilta maailmaa.

Maailma kylässä on Vuoden festivaali

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Finland Festivals valitsi Maailma kylässä -festivaalin Vuoden festivaaliksi 2014. Tapahtuma tarjoaa musiikki- ja asiaohjelman lisäksi runoutta, katutaidetta, lastenohjelmaa, ruokaa eri puolilta maailmaa sekä satoja näytteilleasettajia. Vuoden 2014 teema on ilmasto ja maantieteellinen painotus Latinalaisessa Amerikassa. Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry.

Maailma kylässä -festivaali 24.–25.5.2014 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11–20 ja sunnuntaina kello 11–18. Sunnuntaina järjestetään lisäksi festivaaliklubi Virgin Oilissa kello 21–03. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Festivaalin koko ohjelma: www.maailmakylassa.fi/ohjelma