17.05.2016

Maailma kylässä on herkkusuiden festivaali

Ilmaisfestivaali Maailma kylässä on monille kävijöille myös katuruokafestari. Samosat ja dumplingit, papu- ja banaaniruoat, maapähkinävoikeitto, falafelit, kyyttöjuustoburgeri ja artesaanijäätelö ravitsevat festivaalivieraita. Kasvisruokaa löytyy joka kojulta.

Ensi viikolla 28.-29. toukokuuta Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille nousee yli 60 katukeittiötä muun festivaalitohinan rinnalle. Paikalla on myös Helsingin katukuvasta tuttuja ruokarekkoja. Kulinaristi matkustaa viikonlopun aikana Syyriasta ja Tansaniasta Vietnamin ja Nepalin kautta Kainuun erämaille.

Ravintoloiden kirjossa on lukuisia järjestöjä ammattikeittiöiden rinnalla

Festivaalin ruokatarjonnassa on paljon vaihtoehtoja, joita muuten ei löydä ravintoloista. Afrikkalaisen ruoan runsaus juontaa juurensa festivaalin järjestäjän Kepa ry:n jäsenjärjestöihin. Esimerkiksi Suomi-Gambia-yhdistys on ollut mukana vuoden 1995 ensimmäisestä Maailma kylässä -festivaalista asti. Ruokamyynnin lisäksi yhdistys on ollut auttamassa rakennustöissä useina vuosina.

Järjestöt keräävät tuloja toiminnalleen festivaalin ruokamyynnistä. Muun muassa kymmenvuotista taivaltaan tänä vuonna juhliva Lasten tulevaisuus ry kerää varoja filippiiniläisille vähävaraisille lapsille tukeakseen heidän koulunkäyntiään.

Aasialaisen ja afrikkalaisen ruoan lisäksi festivaalilla on tänä keväänä enemmän myös eteläamerikkalaista ja eurooppalaista ruokaa. Venezuelalaiset arepat ja kuusamolaiset kyyttöjuustoburgerit mustikkasinapilla ovat uusia tuttavuuksia festivaalikävijän lautasella.

Jokainen ruokamyyjä on sitoutunut tarjoilemaan vähintään yhden kasvisruokavaihtoehdon. Kasvisruoan runsas tarjonta liittyy osaksi festivaalin ympäristötavoiteita. Ruokamyyjiä kannustetaan suosimaan luomu- ja lähiruokaa sekä reilun kaupan tuotteita. Lisäksi ateriat myydään astioissa, jotka hajoavat kompostoitaessa.

400 näytteilleasettajaa tarjoavat vaikuttamisen mahdollisuuksia

Maailma kylässä -festivaalilla esittäytyy noin 400 näytteilleasettajaa, joista yli 60 ruokamyyjän lisäksi on 262 kansalaisjärjestöä ja reilu 30 kirjakustantamoa. Loput näytteilleasettajista koostuvat oppilaitoksista, viranomaisista ja yhteiskunnallisista yrityksistä sekä käsityömyyjistä.

Nuorten vaikuttajien kylässä uusi sukupolvi perehdyttää festarikävijöitä kestävän kehityksen tavoitteisiin. Open Finland -teltassa Rautatientorilla neuvotaan Suomeen ulkomailta muuttaneita käytännön asioissa. Maailman kirjat -teltassa haastatellaan kirjailijavieraita ja tutkijoita muun muassa kestävästä taloudesta ja verotuksesta, aurinkoenergiasta ja saamelaisista.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 28.‒29. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11‒20 ja sunnuntaina kello 11‒18. Tapahtuman pääteema on oikeudenmukaisuus.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Suomen suurimman kulttuuri- ja järjestötapahtuman pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry. Festivaalin pääpartnereita ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Raha-automaattiyhdistys ja Metro-lehti.

www.maailmakylassa.fi