16.04.2018

M.A. Numminen ja taiteellisen seksiskandaalin paluu Jyväskylän Kesään

M.A. Nummisen Rock ja runous -show yhdessä Arttu Seppäsen alias DJ This Charming Manin kanssa esitetään Jyväskylän Kesässä maanantaina 9.7. ARTMAN on kahden sukupolven kohtaaminen, josta versoaa omintakeinen fuusio ja matka läpi triphopin, kokeellisen elektronisen musiikin, rockin ja improvisaation. Luvassa on poikkeuksellinen keikka ja paluu erään skandaalin rikospaikalle.

M.A. Nummisen ja Viisi Vierasta Miestä -yhtyeen keikka keskeytettiin Jyväskylän kulttuuripäivillä (nyk. Jyväskylän Kesä) vuonna 1966. Asiaproosatekstien pohjalta sävelletyt seksuaaliaiheiset laulut olivat liikaa kulttuuripäivien johtajalle, professori Päivö Oksalalle, joka katkaisi esityksen sähköt ja soitti paikalle poliisit.

Tapahtumapaikkana toimi Jyväskylän yliopiston päärakennus. Nyt Numminen palaa kohupaikalle uuden rikoskumppanin kanssa turmelemaan kansan mieltä. ARTMAN-ohjelmassa M.A.Numminen esittää 2000-luvun rockrunouttaan, jossa kommentoidaan aikamme ilmiöitä ja otetaan kantaa muun muassa sosiaaliseen poseeraamiseen. Jyväskylän Kesän spesiaalikeikalla on mukana myös vuoden 1966 kohukeikan tietokirjamaisen seksuaalisesti latautunutta materiaalia. Mukana on myös undergroundtekstejä 1960-luvun lopulta.

52 vuotta alkuperäisen kohun jälkeen Jyväskylän Kesän lankoja pitelee käsissään toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju. Onko hänen sormensa jo sähkökatkaisijalla?

– Odotan kauhulla, Ylikulju kommentoi.

Arttu Seppäseen Numminen tutustui vuonna 2016 Jyväskylässä. Seppänen on kiertänyt dj:nä ympäri Suomea ja työskentelee myös journalistina. Kaksikko on tehnyt monta loppuunmyytyä esiintymistä Artun elektronisen ja luovan perkussiivisen koneiston (mm. samplerit, syntetisaattorit, levysoittimet, trumpetti, huuliharppu, kolikot) säestäessä M.A.:n lausuntaa ja laulua.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

ARTMAN Jyväskylän Kesässä maanantaina 9.7 klo 18. Esitys Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Liput (22/20/16 euroa) myynnissä nyt.

www.jyvaskylankesa.fi