16.10.2015

Luova tuho 1.11.2015 klo 16 Hangon kaupungintalon juhlasalissa

Hangon Musiikkijuhlat ja Hangon elokuvajuhlat järjestävät Luova tuho -tapahtuman, jossa yhdistyy liikkuva kuva ja jazz-musiikki mielenkiintoisella tavalla: Luova tuho on videoinstallaatio Koverharin terästehtaan viimeisistä hetkistä ennen sen purkamista. Teoksessa tanssija Saara Töyrylä esittää ”tehtaan viimeistä työntekijää”, joka kokee terästehtaan tavoin luovan tuhon. Teoksen ovat tehneet äänitaiteilija Tuomas Norvio, tanssitaiteilija Saara Töyrylä ja elokuvaohjaaja Ilkka Rautio. Teeman kehittelyä jatkavat omalla improvisaatiollaan jazzduo Verneri Pohjola (trumpetti) ja Aki Rissanen (piano). Kaksikko yhdistelee omintakeisesti akustista ja elektronista äänimaailmaa esittäen omia persoonallisia sävellyksiään. Luova tuho on osa Hangon elokuvajuhlien (30.10.-5.11.2015) ohjelmistoa.

Ilkka Rautio on hankolainen elokuvaohjaaja. Hän on opiskellut dokumenttielokuvaa ja elokuvaleikkausta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Raution ohjauksia ovat mm. dokumentaariset lyhytelokuvat  Ei vettä, rantaa rakkaampaa (2008), Hirvikuiskaaja (2011) sekä Keinolumikylä (2013). Luova tuho -videoinstallaatio on esitetty aiemmin tänä vuonna Taalintehtaalla Norpas -festivaalin ohjelmassa sekä Helsingissä Ateneumin UrbanAbaX nykytaiteen tapahtumassa. Hangon esityksessä 1.11. Ilkka Rautio luo videoista oman itsenäisen kokonaisuutensa.

Trumpetisti Verneri Pohjola, ”Pohjolan Miles Davis”, kuuluu Euroopan arvostetuimpiin jazzmuusikoihin. Pohjolan tutkiva ja meditatiivinenkin soitto jättää tilaa niin kanssasoittajille kuin kuulijalle. Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon. Improvisoitu musiikki on kiehtonut Rissasta hänen uransa alusta saakka. Eri kokoonpanoissa yhdessä ja erikseen jo yli kymmenen vuotta soittaneet Pohjola ja Rissanen yhdistävät nyt voimansa duona. Molemmat muusikot ovat luomassa kansainvälistä uraa ja julkaisevat tahoillaan ensi vuonna uusia albumeita ulkomailla – Pohjola isobritannialaisella Edition Recordsilla ja Rissanen saksalaisella Ozella Musicilla ja he valmistelevat myös yhteistä duolevyään.

Liput: 25/15 € Tian kirjakaupasta tai www.hangonelokuvajuhlat.fi

www.hankofestival.fi