10.08.2011

Luostolla tehdään taas klassisen musiikin esittämisen historiaa

Kuusi flyygeliä (grand piano) tunturissa, soittoa kaksi-, neli- ja kahdeksankätisesti, Suomen parhaat nuoret pianistit, tunturikonsertteja, kappelikonsertteja, illalliskonsertteja ja Kaartin Soittokunta tunturisalissa, kuviomarssissa niin lähellä, että yletät koskettaa ja soittamassa vielä Linnan juhlien malliin tapahtuvassa Tanssiaisgaalassa. Jäikö jotakin, mitä vielä kaipaat? Niin, jokaisena iltana yleisö tapaa taiteilijat henkilökohtaisesti Festivaaliklubissa, jossa on karaokea elävän musiikin säestyksellä, showesityksiä ja virtuoosimaisia improvisaationäytöksiä.

Flyygelit tunturin rinteeseen

Tänä vuonna LuostoClassic tekee taas jotakin uutta. Pääkonsertissa ulkona UkkoLuoston rinteen konserttisalissa kantaesitetään säveltäjä ja pianotaitelija Jukka Nykäsen kuudelle flyygelille ja lyömäsoittimille sovittama Uuno Klamin Kalevala -sarja kokonaisuudessaan. Pääkonsertin alkupuolella kuullaan Modest Musorgskin Näyttelykuvat ihan uudella tavalla, pianoilla ja puhaltimilla. Festivaalissa on 11 konserttia, joista jokainen yrittää ylittää toisensa elämyksellisyydessään, taiteellisuudessaan ja laadukkuudessaan. Tämä kaikki on jännittävää nähdä ja ennen kaikkea kuulla.

LuostoClassic festivaali alkaa musiikin maistiaisilla 10.8.2001 konsertissa, jossa esiintyvät taiteilijat avaavat itsensä ja osaamisensa ilmaisilla näytteillä yleisölle. Musiikin riemukulkue huipentuu sunnuntain piano-ilotteluun, jonka jälkeen soittajien sormissa on tuskin enää pintaihoa.

Taustatietoa

Pianoksi kutsumamme kosketinsoittimen alkuperäinen nimi on ”PianoForte”. Sana on italiaa ja tarkoittaa ”HiljaaKovaa”. Tämä kertoo soittimen luonteesta, mitä lujempaa lyöt, sitä kovempi ääni lähtee. Flyygeli on iso konserttipiano, jossa on avattava, ääntä vahvistava kansi. Nimi flyygeli tulee saksan kielen sanasta ” Flügel”, joka tarkoittaa linnun siipeä, jota avattu kansi muistuttaa.

LuostoClassic on vuodesta 2003 alkaen järjestetty poikkeuksellinen klassisen musiikin festivaali, jossa huippumusiikkia ja parhaita esittäjiä tuodaan ulos tunturiluontoon. Vaikka näihin luonnon konserttisaleihin on rakennettu katsomot, paikallinen yleisö makailee usein mielellään metsävaatteissaan kanervikossa ja syö mustikoita.

Muutaman kymmenen metrin päässä esityspaikoista alkaa Pyhä-Luoston kansallispuisto ikimetsissä ja jylhissä kuruissa kulkevine vaellusreitteineen. Vain pain kilometrin päässä on kestävällä tavalla toimiva ametistikaivos, josta voi löytää oman onnen ametistinsa.

LuostoClassic Festivaali järjestetään 10.8.-14.8. Pyhä-Luostolla (joka on Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueella). Festivaali järjestetään nyt yhdeksännen kerran.

http://www.luostoclassic.fi