26.04.2023

London Sinfonietta avaa Musiikin ajan

Maailman eturivin nykymusiikkiyhtye tuo Viitasaarelle saksalaisen Hans Werner Henzen suurteoksen Voices, joka esitetään kahden konsertin kokonaisuutena 4.–5.7. ensimmäistä kertaa Suomessa. Musiikin ajan tämänvuotinen teema Ääniä & Tiloja kytkeytyy myös ajankohtaisiin uusiin ääniin, Henzen teoksen lomassa kuultaviin maailmankantaesityksiin kuudelta yhteiskunnallisesti valveutuneelta nykysäveltäjältä.

London Sinfonietta esiintyi Suomessa edellisen kerran 30 vuotta sitten. Nyt ohjelmassa oleva Henzen Voices on nykymusiikin klassikkoteos, jonka London Sinfonietta kantaesitti vuonna 1974. Teoksen solisteina esiintyvät mezzosopraano Carina Vinke ja tenori Peter Tansits, ja konsertit johtaa kapellimestari Christian Karlsen. Konsertit pidetään Viitasaari Areenalla tiistaina 4.7. ja keskiviikkona 5.7.

Voices on 22-osainen laulusarja, jonka teksteinä on käytetty muun muassa Bertolt Brechtin, Heinrich Heinen, Ho Tši Minhin ja useiden kuubalaisten ja afroamerikkalaisten runoilijoiden kirjoituksia. Lauluilla on vahvasti yhteiskunnallinen sisältö, ja ne käsittelevät monia pysyvästi ajankohtaisia teemoja, kuten sortoa ja vieraantumista. Monikielisessä teoksessa kuullaan laulukielinä niin saksaa, englantia, espanjaa kuin italiaa. Myös soitinvalikoima on poikkeuksellisen laaja: London Sinfoniettan muusikot soittavat peräti 70 eri instrumenttia huiluista banjoon ja harmonikkaan, ja esityksessä käytetään myös elektroniikkaa.

Henzen teosta kommentoi kuusi uutta kantaesitystä, joiden säveltäjät ovat multi-instrumentalistinakin tunnettu yhdysvaltalainen Tyshawn Sorey, ukrainalainen Anna Korsun, brittiläis-ruandalainen Tanya Auclair, sveitsiläis-nigerialainen Charles Uzor, suomalainen Riikka Talvitie ja brittiläinen Mariam Rezaei. Uudet teokset kuullaan Voices -laulusarjan osien välissä, ja myös niiden aiheet liittyvät ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Teokset ovat osa EU:n Sounds Now -hanketta, ja London Sinfonietta esittää ne myöhemmin Huddersfieldin nykymusiikkifestivaalilla ja Lontoon South Bank Centressä.

Avajaiskonsertissa Viitasaari Areenalla tiistaina 4.7. kello 19 kuullaan Voices -kokonaisuuden ensimmäinen puolisko. Avajaiskonserttia edeltää Viitasaaren kaupungintalolla järjestettävä seminaari, jossa puhujina ovat mm. Riikka Talvitie ja Artists at Risk -organisaation perustaja Marita Muukkonen. Voices -konserttikokonaisuuden toinen osa esitetään Areenalla keskiviikkona 5.7. kello 19.

Musiikin aika -festivaali järjestetään Viitasaarella 4.–9.7. Vuosittainen nykymusiikkifestivaali täyttää tänä kesänä jo 41 vuotta. Joistakin ennakkotiedoista poiketen festivaali päättyy jo sunnuntaina 9.7. Koko festivaaliohjelma julkaistaan seuraavissa uutiskirjeissä, ja lipunmyynti avautuu touko-kesäkuun vaihteessa.

41. Musiikin aika 4.–9.7. 2023 | Musiikin aika 4.–9.7.2023

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.04.2024

Musiikin aika tutkii osallisuutta ja osallistumista

Viitasaarella järjestettävä festivaali haastaa yleisön mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin ja mukaansatempaaviin konsertteihin. Kansainvälisiä huippuvieraita ovat muun muassa IEMA Ensemble ja Neko3 -trio. Musiikin ajan avaa tiistaina 2.7. järjestettävä Musiikin aika soi edellä -teemakeskustelu, jossa puhujina ovat muun muassa professori…

27.02.2024

Musiikin aika 2024 tutkii osallisuuden pelejä

Viitasaaren Kesäakatemian kurssit ja Musiikin ajan keskusteluohjelma käynnistyvät tiistaina 2. heinäkuuta. Avajaiskonsertti pidetään torstaina 4.7. kello 19.00 Viitasaari Areenalla. Ohjelmasta vastaa International Ensemble Modern Academy kapellimestarinaan Raimonda Skabelkaite. Tänä vuonna Musiikin aika käsittelee osallisuutta, osallistumista ja…

22.01.2024

Musiikin aika: Ohjelmistokehittäjä ja yleisötyöskentelyn huippunimi Viitasaaren Kesäakatemian opettajina – Tule inspiroitumaan ja opiskelemaan aikamme musiikkia!

Musiikin aika -festivaalin Kesäakatemia 2.–7.7.2024 tarjoaa jälleen ainutlaatuisen mahdollisuuden opiskella aikamme musiikkia maailmankuulujen säveltäjä-pedagogien johdolla inspiroivassa ja kansainvälisessä ympäristössä. Haku kursseille on nyt avattu. Tämänvuotisesta sävellyskurssista vastaa ruotsalainen Jesper Nordin, jonka musiikkia on kuultu muun…