01.12.2014

Lohtajan XXXVII Kirkkomusiikkijuhlat 2015: Näköalapaikka

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä jälleen perinteisellä paikallaan heinä-elokuun vaihteessa, 29.7. – 2.8.2015. Taiteellinen johtaja, kapellimestari Juhani Lamminmäki luonnehtii teemaa Näköalapaikka seuraavasti: Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat tarjoaa sinulle näköalapaikan kirkkomusiikkiin sen monissa ilmenemismuodoissa. Katsettasi suunnataan lähelle ja kauas historiaan. Saat nautittavaksesi myös nykyajan ilmiöitä. Konserteissa historian tapahtumat ja salatut sielunmaisemat avautuvat eteesi – ja koskettavat.

Sirkka-Liisan Kaakinen-Pilchin ja Battalian esittämät Biberin Mysteerisonaatit tuovat terveiset 1600-luvulta. Niistä jokainen liittyy johonkin Jeesuksen maallisen vaelluksen vaiheeseen. Rukoukseen liittyy aina mysteeri, salaisuus, jota Biber kuvailee musiikissaan tavalla, joka vetoaa myös 2000-luvun ihmiseen. 1800-luvulla eläneen Mendelssohnin iskevän dramaattinen sävelkieli taas loihtii Elias-oratoriossa eteemme Vanhan testamentin maailman; tässä suurproduktiossa on mukana toistasataa esiintyjää. 150-vuotiasta Sibeliusta juhlitaan Jukkolanmäen Navetanvintillä mestarin musiikkia kuunnellen ja yhdessä laulaen.

Nykypäivän ilmiöistä kuullaan kahta verratonta muusikkoa: gospel-laulaja Jukka Leppilampea ja kitaristi-urkuri Marzi Nymania, jotka yhdistävät voimansa uudessa produktiossaan. Toinen hieno duo, baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Ala-Kärppä, esittää aikamme musiikin lisäksi virsilevynsä antia, afroamerikkalaista gospelia sekä Wolfin ja Hannikaisen lauluja.

Ohjelman täydentää seikkailupitoinen lastenkonsertti Kirkonrotta kateissa, Juhlamessu, perinteiset kappelikonsertit, Ruustinnan kahvipöytä sekä yhdessä kaupungin kulttuuritoimen kanssa järjestettävä Helena Ruchti-Koveron ja Eija Jukkolan taide- ja tekstiilitaidenäyttely Navetanvintillä. Kirkkomusiikkijuhlien varsinainen lipunmyynti alkaa vasta keväällä, mutta joulu-tammikuun aikana on mahdollisuus ostaa edullisia ennakkolippuja Kokkola Eventsin toimistosta tai Lohtajan kirkkoherranvirastosta.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat ry. järjestää vielä 2.12. Kokkolan kirkossa joulukonsertin, jossa esiintyy lauluyhtye Rajaton. Konsertti on jo lähes loppuunmyyty. Yhdistyksellä on edessään suuret haasteet, jotta Kirkkomusiikkijuhlia pystytään jatkamaan: Vuodet 2012 – 2014 yhdistys on saanut EU-hanketukea Rieska Leaderin kautta Kirkkomusiikkijuhlien tehtävien siirtämiseksi Kokkola Events Karleby -toimistolle, mikä on mm. mahdollistanut Kirkkomusiikkijuhlille osa-aikaisen työntekijän. EU-tuen päätyttyä pyritään nyt vahvistamaan muuta rahoitusta ja myös juhlien tunnettavuutta. Tässä auttaa tuore Finland Festivalsin jäsenyys. Projektityöntekijä, FL Katariina Hietamäki on myös laatinut yhdistyksen käyttöön ohjeistuksen ja vuosikellon, joiden avulla Kirkkomusiikkijuhlat jatkossa järjestetään Kokkola Events Karlebyn toimistolta käsin.

 www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

 

LOHTAJAN KIRKKOMUSIIKKIJUHLAT 2015: NÄKÖALAPAIKKA

ke 29.7.

Lohtajan kirkko klo 19: JUKKA JA MARZI

Jukka Leppilampi, laulu ja kitara sekä Marzi Nyman, kitara ja urut

 

to 30.7.

Jukkolanmäen Navetanvintti klo 19: SOI KUNNIAKSI LUOJAN

150-vuotias Sibelius navetan vintillä

Mestarin musiikkia tulkitsevat ja meitä laulattavat

Jussi Makkonen, sello, Susanna Mieskonen-Makkonen, viulu ja Nazig Azezian, piano

 

pe 31.7.

Kokkolan kirkko klo 19: MENDELSSOHN: ELIAS-ORATORIO

Hedvig Paulig, sopraano, Tiina Penttinen, altto, Niall Chorell, tenori, Hannu Niemelä, basso

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro, Oulun Kamarikuoro, kuorojen valm. Marita Kaakinen

Vaasan kaupunginorkesteri, johtaa Juhani Lamminmäki

 

la 1.8.

Lohtajan kirkko ja piha klo 14: KIRKONROTTA KATEISSA

Seikkailupitoinen konsertti perheen pienimmille, matkanjohtajana Mari Kätkä, paikallisia esiintyjiä

 

la 1.8.

Lohtajan kirkko klo 19: RUKOUSNAUHA

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, barokkiviulu sekä Barokkiyhtye Battalia

Eeva-Maija Haukinen, raamatuntekstit

Biber: Mysteerisonaatit

 

su 2.8.

Lohtajan kirkko klo 10: JUHLAMESSU

mm. Pekka Suikkanen, urut

 

su 2.8.

Lohtajan kirkko klo 19: MATKALLA

Aarne Pelkonen, baritoni ja Juho Ala-Kärppä, piano 

virsisovituksia ja afroamerikkalaista gospelia

Lehtoaho, Kortekangas, Wolf, Hannikainen

 

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien taustaa ja historiaa

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat sai alkunsa, kun 1978 Lohtajan kunnan 400-vuotisjuhliin tilattiin lohtajalaissyntyiseltä säveltäjältä, musiikkineuvos Eero Erkkilältä Vexilla Regis -messu. Messun ympärille syntyivät Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat pitkälti Erkkilän vision ja asiaa ajamaan sitoutuneiden lohtajalaisten ansiosta. Festivaalin perusohjelmistossa pyritään edelleen noudattamaan samaa runkoa: joka juhlaviikko on yksi tai kaksi suurteosta ja useita pienempiä konsertteja.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat kuuluu alansa musiikkitaiteen laaja-alaisimpiin vuosittaisiin katselmuksiin maassamme, ja yhdistyksen tavoitteena onkin tuottaa alueellamme konsertteja, joissa esiintyy kansallisen ja kansainvälisen tason musiikkiammattilaisten kärkeä. Pienemmät oheistilaisuudet toimivat myös paikallisten ammattilaisten ja musiikin harrastajien esiintymisfoorumeina. Perinteisen kirkkomusiikin esille tuomisen lisäksi tavoitteena on nostaa yleisön tietoisuuteen myös kirkkomusiikin muuntuvuus tässä ajassa.

Juhlilla on systemaattisesti esitetty koti- ja ulkomaisia kirkkomusiikin suurteoksia mm. Bachin, Händelin ja Mozartin tuotannosta. Ohjelmiston ja esiintyjien laadusta ei ole tingitty edes taloudellisesti vaikeina ajanjaksoina (ks. esiintyjät ja esitetyt teokset http://www.kirkkomusiikkijuhlat.fi/juhlienhistoria). Vuosilta 1979 – 1998 tehdyn tutkimuksen mukaan (Teemu Kirjosen tutkielma Sibelius-Akatemiaan 2001) juhlilla on esitetty erityisen paljon myös suomalaisten säveltäjien musiikkia. Linja on jatkunut, esimerkiksi vuonna 2000 Lohtajalla kantaesitettiin Eero Erkkilän ooppera Kalastaja ja 2013 Jyrki Linjaman Stabat Mater juhlien sävellystilausteoksena.

Kirkkomusiikkijuhlat on vuosien varrella järjestänyt kursseja yksinlaulajille, lausujille, nuorille soittajille ja yhtyelaulajille sekä kanttoreille. Yhdistys on toteuttanut myös useita uuden kirkkomusiikin sävellyskilpailuja valtakunnallisten yhteistyötahojen kanssa.

Taiteellisena johtajana ensimmäiset kahdeksan vuotta toimi DU, kapellimestari, säveltäjä, musiikkineuvos Eero Erkkilä. Hänen työtään jatkoi oopperalaulaja Hannu Niemelä 1987 – 1994 ja 1995 – 2011 DU Lasse Erkkilä. Vuonna 2012 juhlien taiteellisena johtajana aloitti kapellimestari Juhani Lamminmäki, ensimmäisenä ei-lohtajalaistaustaisena muusikkona.

Kirkkomusiikkijuhlien kävijämäärä on viime vuosina ollut noin 2500 kuulijaa. Suurin osa yleisöstä saapuu noin 100 kilometrin säteeltä, mutta yksittäisiä kuulijoita ja linja-autoryhmiä tulee aina eri puolilta Suomea. Uutena palvelumuotona Kirkkomusiikkijuhlat tekee yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa tarjoamalla ilmaista yleisömajoitusta Vattajan leirialueella.