11.04.2014

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla elämyksiä

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä jo 36. kerran Kokkolan Lohtajalla. Perinteisellä paikallaan heinä-elokuun vaihteessa (30.7. – 3.8.2014) pidettävän festivaalin teema on tällä kertaa Elämyksiä. Taiteellinen johtaja, kapellimestari Juhani Lamminmäki kertoo, että konserttiohjelmia laatiessaan hän on varmistanut kuulijalle mahdollisuuden suureen elämykseen yhdistämällä parhaat esiintyjät parhaaseen, heille läheiseen ja sopivaan musiikkiin.

Elämyksen takaavat Lohtajan kirkossa ensimmäisenä Suomalaisen Barokkiorkesterin trio ja kontratenori Teppo Lampela, jotka barokkimusiikin spesialisteina esittävät Buxtehudea, Biberiä ja Kriegeriä. Buxtehuden urkumusiikkia pidetään nykyään pohjoissaksalaisen barokin huipentumana. Kerrotaan jopa, että nuori J. S. Bach käveli vuonna 1705 lähes 300 kilometriä kuullakseen Buxtehuden urkujensoittoa. Biber taas oli aikanaan arvostettu viuluvirtuoosi, ja huomattava osa hänen tuotannostaan on viulumusiikkia. Hannu Vasaran barokkiviulu, Markku Luolajan-Mikkolan viola da gamba sekä Petteri Pitkon cembalo ja urut luovat aidon barokin sävelmaailman ja Teppo Lampela täydentää sen ajanmukaisella, harvinaislaatuisella kontratenoriäänellään. Konsertin nimen mukaisesti luvassa on Sielunhoitoa.

Toisessa pääkonsertissa baritoni Jorma Hynninen ja pianisti Ilkka Paananen tulkitsevat mm. Dvorakin Raamatullisia lauluja, Merikannon ja Kilpisen lauluja sekä Brahmsin laulusarjan Vier Ernste Gesänge. Odotettavissa on harvinainen elämys, sillä ohjelma on laulajamestarille läheisintä musiikkia ja oopperauransa jo lopettaneenakin hän on edelleen huikeassa laulukunnossa. Vapaana taiteilijana työskentelevä Ilkka Paananen on mm. voittanut Maj Lind –pianokilpailun ja levyttää nykyään ahkerasti. Hynninen ja Paananen ovat esiintyneet yhdessä monilla kansainvälisillä estradeilla, joista mainittakoon mm. New Yorkin Alice Tull Hall ja Danny Kaye Hall, Lontoon Wigmore Hall, Hermann Preyn liedfestivaali Bad Urachissa ja Antwerpenin Vlaamse Opera.

Kansainvälisesti arvostettu urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi pitää Kokkolan kirkossa monipuolisen konsertin Urku auki!, itselleen mieluisalla ohjelmistolla. Säveltäjäniminä ovat saksalaiset barokkisäveltäjät Kuhnau ja Bach, italialaiset Zipoli ja Rossini, joista jälkimmäinen tunnetaan paremmin oopperoistaan, amerikkalainen Ryder, ranskalaiset Dupré ja Pierné sekä nykysäveltäjistä Sallinen, jonka suomalaiset tuntevat oopperoistaan. Lisäksi urkutaiteen mestari pitää riemukkaan lastenkonsertin Nooan arkki, joka on Kiviniemen toivomuksesta hyväntekeväisyyskonsertti syöpälasten hyväksi.

Päätöskonsertissa espoolainen kamarikuoro Candomino laulaa psalmiteksteihin sävellettyä a cappella -kuoromusiikkia Esko Kallion johdolla, säveltäjäniminä Palestrina, Madetoja, Kreek, Whittal ja Grieg. Candomino on palkittu niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kuorokilpailuissa. Se on kantaesittänyt lukuisia teoksia ja levyttänyt yli kaksikymmentä korkeatasoista äänitettä. Yhdessä lohtajalaislähtöisen sopraanon Mari Palon sekä Kirkkomusiikkijuhlien orkesterin kanssa kuoro esittää lopuksi John Rutterin kauniin ja kohottavan Requiemin kapellimestari Juhani Lamminmäen johdolla. Tämä 40-minuuttinen, vuonna 1985 kantaesitetty sielunmessu kuullaan ensimmäisen kerran Kokkolan alueella.

Pääkonserttien lisäksi koetaan runsaasti muita elämyksiä eri puolilla kylänraittia. Tunnelmallisella, vanhaa maalaisromantiikkaa huokuvalla Jukkolanmäen navetan vintillä järjestetään yhteislauluilta Maksettujen viulujen tahdittamana. Messun vietto kirkossa Olli Kortekankaan musiikin ja tuttujen virsien parissa sekä perinteiset ja suositut Sanaa ja musiikkia –tilaisuudet kappelissa tarjoavat yhteisöllisiä elämyksiä ja hengenravintoa.  Sen seitsemän sortin herkuista voi nauttia Ruustinnan kahvipöydässä vastaremontoidussa, historiallisessa pappilassa, jossa on myös yhdessä kaupungin kulttuuritoimen kanssa järjestetty Tiina Mäki-Petäjän taidenäyttely. Kiviniemen lastenkonsertin lisäksi lapsille on luvassa myös teatteriesitys Hyvää, hyvää yötä Lohtajan museonmäellä.

Kaikille kuorolaisille suositellaan erityisesti paitsi Candominon konserttia, myös Kalevi Kiviniemen konserttia, jonne he saavat myös alennuksen lipunhinnasta (15/12 e, norm. 20/15e). Liput myy ennakkoon Lipputoimisto osoitteessa www.lipputoimisto.fi. Uutena elämyksenä Kirkkomusiikkijuhlat tarjoaa lipun ostaneille myös ilmaisen majoituksen Puolustusvoimien Vattajan leirialueella. Lisätietoa tästä www.kirkkomusiikkijuhlat.fi