15.07.2016

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat: Kirkkomusiikin liian pitkä historia, lyhyt oppimäärä

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien 2016 lennokkaana lähtölaukauksena keskiviikkona 27.7. käydään läpi koko kirkkomusiikin historia Iiro Rantalan tyyliin. Rantala konsertoi ja ”luennoi lyhyen oppimäärän” musiikkigenrestä, jota herkästi pidetään vain marginaaliyleisön suosimana. Rantala käsittelee takuuvarmasti aihetta pilke silmäkulmassa ja kansantajuisesti mutta myös asiantuntevasti, sillä tämä musiikin monitoimimies tuntee kirkkomusiikin. Hän on mm. laulanut nuorena vuosia Cantores Minoresissa ja aikuisena säveltänyt kyseiselle kuorolle ja orkesterille Jouluoratorion.

Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Iiro Rantalalle (s. 1970) luonteenomaista. Hän lukeutuu paitsi Suomen, kenties myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. On miltei mahdotonta luetella, keiden kaikkien kanssa Iiro Rantala on uransa aikana tehnyt yhteistyötä; pelkästään orkestereiden solistina hän on toiminut useita kymmeniä kertoja. Rantala tunnetaan ennen muuta Trio Töykeiden perustajana ja pianistina. Töykeät esiintyi yli 2000 kertaa yhteensä 43 maassa, viidessä maanosassa, 18 vuoden ajan, ja teki seitsemän levytystä.

Suurelle yleisölle Rantala on tuttu myös juontamistaan tv-ohjelmista sekä teatteri-, musikaali- ja elokuvasävellyksistään, kuten huippusuosituista Risto Räppääjistä, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon 2009. Rantala on julkaissut omien soolopianolevyjensä lisäksi myös albumeita eri kokoonpanoissa, esim. Iiro Rantala New Trion levyllä soittavat kitaristi Marzi Nyman ja beatbox-taiteilija Felix Zenger, ja yhdessä viulutaiteilija Pekka Kuusiston kanssa Rantala muodostaa duo Subterraneon, jonka riemukas samanniminen tangolevy ilmestyi 2009.

Iiro Rantala on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994, ja tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia –ansiomerkin 2013. Vuonna 2015 Iiro Rantala palkittiin Vienti-Emmalla, ja viimeisimpiä huomionosoituksia on vuoden 2015 kunniamaininta New York Festivalsin Best Music Special –sarjassa Rantalan ja Zarkus Poussan Tunteiden Ilta –ohjelmalle.

Iiro Rantala musisoi Lohtajalla Jukkolanmäen Navetanvintillä, joka on nopeasti tullut hyvin suosituksi konsertti- ja juhlapaikaksi. Navetanvintti itsessään on jo elämys kiehtovine yksityiskohtineen ja maalaishenkisine sisustuksineen: lattialle levitetyt pitkät rantumatot ja vintin kätköistä löydetyt entisajan esineet luovat tunnelmaa ja antavat häivähdyksiä menneiltä vuosikymmeniltä – aistikkaasti ja arvokkaasti menneitä kunnioittaen. Navetanvintin kahvila palvelee konserttiyleisöä, jota neuvotaan varautumaan herkkuostoksiinsa käteisellä.

Kirkkomusiikkijuhlien avajaisia vietetään jo tiistaina 26.7. Lohtajan pappilassa, jossa alkaa taiteilija Sven Svanbäckin ikonitaidenäyttely. Tilaisuuden ohjelmasta taiteilijan lisäksi vastaavat Kirsi Koivisto, sopraano ja Minna Niinimaa, piano sekä tämän kesän uutuutena myös Kirkkomusiikkijuhlien kylämuusikot. Keskiviikkoiltapäivänä klo 13 on myös Lohtajan kappelissa tarjolla sanaa ja musiikkia, kun Karoliina Hautala ja oboetrio Sibelius-Akatemiasta musisoivat ja Sakari Typpö puhuu.

Lohtajan XXXVIII Kirkkomusiikkijuhlat: Kirkkomusiikin liian pitkä historia, lyhyt oppimäärä Jukkolanmäen Navetanvintillä ke 27.7.2016 klo 19. Liput 30 / 15 e, www.lipputoimisto.fi.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään 26.-31.7.2016.