19.07.2016

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat 2016: Waltteri Torikka!

Kaikkien tuntema baritonitähti Waltteri Torikka konsertoi Kaarlelan kirkossa Kokkolassa torstaina 28.7. urkuri-pianisti Henri Herstan kanssa, kun Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestää konsertin Kokkolan suomalaisen seurakunnan Kesämusiikkia – Sommarmusik -sarjassa.  Torikka tulkitsee Bachin ja Händelin aarioita sekä Ahti Sonnisen laulusarjan Viisi laulua Raamatun sanoihin. Konsertin loppupuolella kuullaan lukuisia suuren yleisön rakastamia lauluja, mm. Hannikaisen Suojelusenkeli, Sibeliuksen Sydämeni laulu, Maasalon Tule kanssani Herra Jeesus ja Merikannon Oi muistatko vielä sen virren.

Laulujen säestyksen ohella Henri Hersta soittaa mahtipontisia Bachin urkusooloja, kuten Praeludium in c BWV 546/1. Monelle on tuttu myös Matteus-passion ensimmäisen osan lopusta sävel Mensch, bewein dein Sünde gross BWV 622. Musiikin maisteri Henri Hersta on heinäkuusta 2015 lähtien ollut Helsingin Töölön seurakunnan kanttori, ja hän konsertoi ympäri Suomea solistina ja kamarimuusikkona.

Juuri ennen kirkkomusiikkikonserttia Waltteri Torikka esiintyy Savonlinnassa Don Giovannin roolissa, jossa hän on hurmannut väkeä aiemmin jo Kroatiassa ja Helsingin juhlaviikoilla. Viime keväänä hän esiintyi mm. Papagenon roolissa Åbo Svenska Teaternin produktiossa Trollflöjten (Taikahuilu). Isona tulevana haasteena Torikalla on Ilmajoen musiikkijuhlien 2017 Mannerheim-oopperan päärooli.  Torikka on myös taiteellinen suunnittelija F.E. Sillanpään Elämä –oopperassa, joka saa kantaesityksensä kesällä 2017 Myllykolun Kesäteatterissa.

Kymmeniä oopperarooleja tehnyt Waltteri Torikka ponnahti Suomen kansan tietoisuuteen voittaessaan keväällä 2015 MTV:n Tähdet tähdet –ohjelman, jossa hän valloitti paitsi äänellään ja karismallaan, myös käsittämättömällä heittäytymiskyvyllään. Ohjelma poiki levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa, ja Torikan eri tyylilajeja yhdistelevä debyyttialbumi ”Sydän” onkin pitkään ollut listojen kärkipaikoilla ja konserttisalit täyttyneet Waltteri-faneista.

Torikan taustalla on kuitenkin myös kirkkomusiikkiosaamista; hän on opiskellut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolla tiiviisti puolitoista vuotta ennen oopperapuolelle siirtymistään. Musiikin maisteriksi Torikka valmistui 2012, ja samoihin aikoihin hän valmistui myös Kööpenhaminan Kuninkaallisesta Ooppera-akatemiasta. Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjan hän voitti jo 2010.

Torstaina on Kirkkomusiikkijuhlilla myös sanaa ja musiikkia klo 13 Lohtajan kappelissa, jossa Heikki Niemen puheen lisäksi kuullaan kesäistä kuoro- ja soitinyhtyemusiikkia. Lohtajan Gospel-kuoro tuo raikkaan tuulahduksen kevyen, hengellisen laulumusiikin myötä. Konsertissa kuullaan myös J. Haydnin Lontoon trio, muusikkoina Tiina Pietilä ja Eija Nygård (huilu) sekä Marjukka Puutio (sello). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lohtajan XXXVIII Kirkkomusiikkijuhlat: Waltteri Torikka 28.7. klo 20 Kaarlelan kirkossa, liput 30 / 15 e. Lipunmyynti www.lipputoimisto.fi. Lipunmyynti on ollut vilkasta, joten päästäkseen konserttiin yleisöä kehotetaan hankkimaan lippunsa etukäteen.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään 26.-31.7.2016.

 www.kirkkomusiikkijuhlat.fi