04.07.2016

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat 2016 on pakko kuulla!

Lohtajan 38. Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään heinäkuun lopussa teemalla ”Pakko kuulla”, jonka muotoilivat yhdessä taiteellinen johtaja Juhani Lamminmäki sekä ensimmäistä kautta toiminnanjohtajan pestissä ahkeroiva Kari Pappinen. Lohtajan juhlilla kuullaankin nyt varsinaisia supertähtiä, maineikkaimpina Waltteri Torikka sekä Iiro Rantala. Ohjelma on perinteiseen tapaan taiteelliselta tasoltaan korkea, mutta nyt konserteissa kuullaan erityisen paljon myös suuren yleisön rakastamia tuttuja lauluja ja sävelmiä.

Lennokkaana lähtölaukauksena keskiviikkona 27.7. käydään läpi koko kirkkomusiikin historia Iiro Rantalan tyyliin. Tämä musiikin monitoimimies tuntee myös kirkkomusiikin. Hän on mm. laulanut nuorena vuosia Cantores Minoresissa ja aikuisena säveltänyt kyseiselle kuorolle ja orkesterille Jouluoratorion. Rantala konsertoi ja ”luennoi” Jukkolanmäen Navetanvintillä, joka on tullut suosituksi konsertti- ja juhlapaikaksi.

Baritonitähti Waltteri Torikka konsertoi Kaarlelan kirkossa torstaina 28.7. pianisti-urkuri Henri Herstan kanssa, joka soittaa konsertissa tunnettuja Bachin urkusooloja. Torikka tulkitsee Bachin ja Händelin aarioiden ja Ahti Sonnisen laulusarjan lisäksi lukuisia suuren yleisön rakastamia lauluja, mm. Hannikaisen Suojelusenkelin, Maasalon Tule kanssani Herra Jeesus ja Merikannon Oi muistatko vielä sen virren. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Kokkolan suomalaisen seurakunnan kanssa, ja lipunmyynti on ollut niin vilkasta, että päästäkseen konserttiin yleisöä kehotetaan hankkimaan lippunsa etukäteen.

Mielenkiintoinen ja rauhoittava konsertti ”Maa, meri ja taivas” kuullaan perjantaina 29.7. Lohtajan kirkossa. Kitaristi Timo Korhosen ja sopraano Uli Kontu-Korhosen ohjelma, keskiaikaiset hurskaat laulut sekä kitaramusiikki vievät kuulijan ajasta ikuisuuteen. Säveltäjänimiä ovat mm. Bach, liettualainen Pēteris Vasks ja 1955 Hiroshimassa syntynyt Toshio Hosokawa. Konsertissa kuullaan myös harvinaisia keskiaikaisia soittimia, organettoa ja dulcimeria.

Tänä vuonna erikoisasemassa Kirkkomusiikkijuhlilla ovat pitkästä aikaa myös puhaltajat – maamme eturivin soittajisto, Linnan juhlistakin tuttu Kaartin soittokunta vierailee Lohtajalla lauantaina 30.7. puhallinyhtyeen ja vaskikvintetin voimin Ville Paakkunaisen johdolla. Konsertin ”Viimeiset kiusaukset ja taivaslaulu” ohjelma sisältää taivaallisen W. A. Mozartin Gran Partitan lisäksi mm. Joonas Kokkosen Paavon monologin, tuttuja afroamerikkalaisia gospeleita sekä harvemmin kuultuja Esa Pyöriän sävellyksiä.

mestaribasso Johann Tillin tulkitsemina. Johann Tilliä on kuultu kaikilla Keski-Euroopan merkittävillä oopperalavoilla, mutta Suomessa hänet tunnettaneen parhaiten ”Kolmen Basson” kokoonpanosta.

Jo lauantai-iltapäivänä toteutetaan yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa ilmainen konsertti ”Puhalletaan yhteen hiileen”, jossa kuullaan mm. Verdin musiikkia ja jossa yhteisöllisyyttä ja soittamisen iloa on tarjolla koko perheelle. Pasi Ojalan johtaman Kokkolan nuorisosoittokunnan lisäksi konsertissa esiintyy italialainen puhallinorkesteri Banda Giovanile JL Mirco Besuttin johdolla. Vieraileva ryhmä on iso (n. 50 soittajaa) ja nauttii Suomen kesässä myös Ohtakarin maisemista ja illan konsertista.

Kirkkomusiikkijuhlien päätöspäivänä sunnuntaina 31.7. kuullaan nuoria lahjakkuuksia, kun aamun juhlamessussa vierailee urkuri-säveltäjä Matti Pohjoisaho, oboetrio sekä EMO Ensemble. Espoolainen huippukuoro on mm. voittanut 2003 Harald Andersen -kamarikuorokilpailun ohi useiden ammattikuorojen. Illan ”Mestareiden perintö” –konsertissa Lohtajan kirkossa tätä menestyksekästä kuoroa johtaa Tatu Erkkilä, joka on nuoresta iästään huolimatta luonut jo merkittävää uraa kuoronjohtajana. Erkkilä on Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien perustajan, musiikkineuvos Eero Erkkilän pojanpoika.

Pääkonserttien lisäksi Kirkkomusiikkijuhlilla kuullaan myös pienimuotoisia, monipuolisia kappelikonsertteja keskiviikosta perjantaihin sekä ympäri Kokkolan kaupunkia musisoivia KMJ-kylämuusikoita, joiden soitannasta voi vapaasti nauttia esim. kauppareissulla. Yhteistyössä kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa järjestetään taiteilija Sven Svanbäckin ikonitaidenäyttely Lohtajan pappilaan, jossa palvelee myös perinteinen ruustinnan runsas kahvipöytä. Näyttelyn avajaisissa tiistaina 26.7. esiintyvät Kirsi Koivisto ja Minna Niinimaa sekä KMJ-kylämuusikot.

Kirkkomusiikkijuhlien tärkeimpiä tukijoita ovat Kokkolan kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto.

Lohtajan XXXVIII Kirkkomusiikkijuhlat ”Pakko kuulla” 26. – 31.7.2016. Lipunmyynti www.lipputoimisto.fi.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi