15.03.2023

Lieksan Vaskiviikon ohjelmisto on julkaistu

Lieksan Vaskiviikko järjestetään tulevana kesänä 21.-28. heinäkuuta teemalla ”lohdun ja toivon vasket”. Festivaali sisältää ilmaisia ja maksullisia  konsertteja, pihasoittoja ja oppilaskonsertteja. Vaskisoitinten koulutusta järjestetään perusopetus-, mestari- ja yhtyekursseilla. Lieksan Vaskiviikon kansainvälinen tuubakilpailu järjestetään neljättä kertaa.

– Vaskiviikon ohjelmisto tuo monin tavoin esiin muusikkojen halun tuoda helpotusta ja iloa ihmisten mieliin näinä kohtalokkaina maailman aikoina, luonnehtii taiteellinen johtaja Jouko Harjanne.

Konserttisarja

Yhdysvaltalainen vaskiyhtye Seraph Brass saapuu Lieksaan viiden vuoden tauon jälkeen ja tiettävästi suunnittelee tulevan levynsä äänittämistä Pohjois-Karjalassa. Yhdysvalloista saapuu myös tuubamestari Chris Olka, joka esiintyy Tähtiresitaalissa yhdessä italialaisen trumpettimestarin Marco Pierobonin kanssa.

Italialainen pasuunamestari ja itävaltalainen pianisti Constanze Hochwartner julkistavat ensimmäisessä konsertissaan uuden levynsä. Toisen konsertin teemana on Songs of Comfort – lohdun laulut.

Brittiläinen A4 Brass Quartet palaa niin ikään Lieksaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Ohjelmassa on kolme konserttia, joista yksi on lapsille teemalla Maailman ympäri A4 Brass Quartetin kanssa. Vapaan pääsyn lastenkonserttiin sponsoroi Pankaboard.

Viihteellisiä lattarirytmejä otsikolla La Salsa! tarjoilee Suomen Puhallinsinfonikot kapellimestareinaan Marjo Riihimäki ja Anna-Leena Lumme.

Jouko Harjanne ja Outi Nissi esittävät suomalaisen sielunmaiseman sävelinä Lieksan kirkossa.

Toivekonsertteja on kaksi. Ensimmäisessä esitetään yleisön eniten toivomia virsiä ja hymnejä. Tangoa Turriagon tapaan -toivekonsertti on omistettu suomalaisille ja argentiinalaisille tangoille, jotka on sovittanut konsertin pianisti Tuomas Turriago. Ohjelmassa on myös perinteiset Mestarien ilta ja Kynttiläkonsertti.

Esiintyjiä ovat jo mainittujen lisäksi mm. Vaskiviikon norjalainen käyrätorvimestari Inger Besserudhagen, pasunisti Anna-Maija Laiho-Ihekweazu, trumpetisti Miikka Saarinen, käyrätorvisti Jaakko Välimäki, tuubisti Miika Jämsä ja pasunisti Teemu Salmi, jotka myös opettavat Vaskiviikon korkeatasoisilla kursseilla.

Avajaiskonserttiin 21.7. ja päätöskonserttiin 28.7. Lieksan kirkossa on vapaa pääsy Lieksan kaupungin 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lieksan Vaskiviikon 4. kansainvälinen tuubakilpailu ja sävellystilaukset

Vuoden teemasoittimena on vaskisoitinten matalin ja kookkain instrumentti: tuuba. Tuubisteja soittimineen tulee Lieksaan iso joukko eri puolilta maailmaa. Kansainvälisen tuubakilpailun tuomaristossa on yhdysvaltalainen Chris Olka (puheenjohtaja), saksalainen Dirk Hirthe, sveitsiläinen Nicolas Indermühle sekä suomalaiset Harri Miettunen ja Jukka Myllys. Tuubakilpailun videokarsinnan läpäisseet kilpailijat julkistetaan maaliskuun loppuun mennessä.

Lieksan Vaskiviikolla on vuosien varrella kantaesitetty jo reilusti yli 100 uutta sävellystä. Tulevana kesänä kantaesitetään Lauri Porran konsertto tuuballe ja sinfoniselle puhallinorkesterille.

– Tapasin Laurin Classical:NEXT -messuilla Rotterdamissa keväällä 2019. Lauri tarjoutui säveltämään jotain Lieksan Vaskiviikkoa varten. Sitten tuli pandemia, ja koska emme voineet järjestää Vaskiviikkoa, sijoitimme sävellystilauksiin. Yhtenä tuloksena on Lauri Porran tuubakonsertto, jota sen tuleva kantaesittäjä Harri Miettunen kehuu mitä parhaimmaksi esitettäväksi musiikiksi, kertoo festivaalijohtaja Anu Laakkonen.

Vaskiviikolla kuullaan myös Porran bassonsoittoa Tuubajatkot Lauri Porran kanssa -konsertissa.

Toinen tilaussävellys on äskettäin äkillisesti menehtyneen Petri Keskitalon teos The Tunnel at the End of the Light, jota tuubakilpailijat esittävät kilpailun alkuerässä.

– Petri oli uuden suomalaisen tuubistisukupolven suunnannäyttäjä ja kouluttaja. Teoksensa kautta hän on läsnä Vaskiviikolla, vaikka kilpailun tuomaristossa hänen tuolinsa jääkin nyt tyhjäksi, sanoo Jouko Harjanne.

www.lieksabrass.com

Festivaalin sivuille