09.12.2019

Lieksan Vaskiviikon ensimmäiset konsertit on julkaistu

Lieksan Vaskiviikon ensi kesän konsertteja ja musiikkikursseja julkaistaan parhaillaan Vaskiviikon Joulukalenterissa Facebookissa ja Instragramissa.  Vaskiviikon teemoina ovat valo ja venäläinen musiikki. Tärkeänä osana festivaalia on viides kansainvälinen käyrätorvikilpailu (Holger Fransman in memoriam).

Nyt tätä kirjoittaessani maamme elää synkkää, märkää ja pimeää vuodenaikaa. Mieltäni valaisee ja ilahduttaa se tieto, että Vaskiviikon 2020 artistit ja konserttisuunnitelmat ovat jo 98%:sti saatu omalle paikalleen, iloitsee taiteellinen johtaja Jouko Harjanne.

Mahtava Russian Horn Orchestra ja trumpettimestari Timur Martinov ovat kesän Venäjä-teemamme lähettiläitä. Valo ja venäläinen musiikki tulevat olemaan tärkeässä osassa kesän konserteissamme. Suuren suosion saanut yhtyekurssimme on entistä monipuolisempi. Hienoja ulkomaisia mestareita ja maamme kärkivaskisoittajia saapuu Lieksaan taas ensi heinäkuussa. Sillä jaksaa tämän synkän ja kylmän loppusyksyn ohi! – valottaa Jouko Harjanne.  

Vaskiviikon erikoisin esiintyjä, Russian Horn Orchestra, saapuu Pietarista. 18-henkinen orkesteri soittaa klassista musiikkia eripituisilla vaskitorvilla, joista jokainen antaa kokonaisuuteen yhden sävelen.

Vuonna 1751 Venäjän keisarinna Elisabet sai syntymäpäivälahjaksi metsästysretkiä säestämään aivan uudenlaisen orkesterin, jossa oli 24 puolisävelaskelittain viritettyä suoraa metsästystorvea. Keisarinna ihastui torviorkesteriin, jolla oli erikoisen yhtenäinen ja voimakas, urkumainen sointi. Aristokraattisesta erikoisuudesta kehittyi oma taidemuotonsa sadan vuoden ajaksi.

Tämän pitkään unohduksissa olleen vaskimusiikin ilmiön on herättänyt uudestaan henkiin pietarilainen Russian Horn Orchestra, jonka perustaja ja kapellimestari on Sergei Poljanitsko. Russian Horn Orchestra soittaa Lieksassa kaksi konserttia Vaskiviikon solistien kanssa, ensimmäisen Lieksan kirkossa ja toisen Mätäsvaaran kaivoslaguunilla. 

Vaskiviikon mestarikursseilla opettavat trumpetisti Timur Martinov (Venäjä), pasunisti Peter Steiner (Italia), eufoniumisti Mizuho Kojima (Japani/Suomi) ja tuubisti Oren Marshall (Iso-Britannia). Käyrätorven mestarikurssin jakavat käyrätorvikilpailun tuomareinakin toimivat Katy Woolley (Iso-Britannia), Saar Berger (Israel/Saksa), Jukka Harju (Suomi) ja Jose Luis Cortell Anõ (Espanja/Suomi). Käyrätorvikilpailun finaalia säestää Joensuun kaupunginorkesteri kapellimestarinaan József Hárs.

Lieksan Vaskiviikko järjestetään 41. kerran 24.7.-1.8.2020. Vaskiviikon ohjelma julkaistaan kokonaan joulu-tammikuun aikana. Lipunmyynti on käynnissä Vaskiviikon verkkokaupassa http://liput.lieksabrass.com/.