25.07.2017

Lieksan Vaskiviikolla ensimmäistä kertaa tuubanheiton MM-kilpailu

Keskiviikkona 26.7 järjestetään kello 15 Puustellin rannassa Tuubanheiton MM-kilpailu

-Lieksan Vaskiviikolla järjestetään ensimmäistä kertaa Vaskiviikon historiassa Tuubanheiton MM-kilpailu, kertoo Vaskiviikon toiminnanjohtaja Hanna Vienonen.

Ensimmäinen tuubanheittokilpailu järjestettiin Suomessa vuonna 2001, jolloin tulostenlukijana toimi itse Erkki Toivanen. Lahden satamassa, Sibeliustalon rannassa, oli tuolloin lähes 3000 katsojaa ja osallistujia 15 maasta.  Maailmanennätysheitto (Aleksi Saraskari) tuli joukkuesarjassa ja oli kokonaista 12,48 metriä. Nykyinen maailmanennätysheitto on tehty Turussa 2016 Aurajokeen, ja tulos on hurja 14,91 metriä. Sen on heittänyt turkulainen pianotaiteilija Pauli Kari.

Toiminnanjohtaja Vienonen taustoittaa MM-kisoja, että vuonna 1999 toimittaja Minna Lindgren kysyi, mitä tuuballa ei voi tehdä ja vastaus oli koskenlasku. Se uppoaisi liian nopeasti. Niinpä Antti Ahonen ja Harri Lidsle kehittivät kelluvan tuuban, jonka todettiin soveltuvan hyvin myös tuubanheittoon. Saunankiuastuuba, jolla pystyy lämmitettynä soittamaan, oli jo tietysti keksitty.

Tuubanheitto on sekä hauskaa että sosiaalista toimintaa. –MM-kilpailu on avoinna kaikille ja toivommekin Puustellin rantaan mahdollisimman paljon niin osallistujia kuin katsojiakin, toiminnanjohtaja Vienonen sanoo. Kilpailussa on neljä sarjaa: yli ja alle 15-vuotiaat, naiset ja miehet. –Eli kaikenikäiset voivat ennätyksen yrittämiseen osallistua, Vienonen vinkkaa.

Kilpailussa jokainen heittää omalla vastuullaan eli järjestäjä ei vastaa mahdollisista vammoista, mikäli heittäjä ottaa kilpailun liian tosissaan ja tippuu jokeen tai muuten loukkaa itsensä. Tuubaa heitetään vapaalla tyylillä aina veteen ja vasta luvan saatuaan. Jos heittäjä tippuu jokeen, on heitto hylätty.
Tuomari mittaa pituuden tuubassa ja rannassa kiinni olevan narun avulla. Mittaaminen suoritetaan laiturin tai veden reunasta.

Kilpailussa on kaksi kierrosta ja jokaisella heittäjällä on yhteensä siis kaksi heittoa. Parempi tulos jää voimaan ja saman tuloksen sattuessa toisen heiton tulos määrää paremmuusjärjestyksen.

Heittojärjestys on sama kuin ilmoittautumisjärjestys. Ilmoittautumisaika loppuu, kun ensimmäinen kilpailija aloittaa heittovuoronsa. Mikäli alkuperäinen heittotuuba hajoaa osiin tai katoaa jokeen, alkaa kilpailu alusta varatuuballa. Varatuuballa heitettyjä heittoja ei lasketa maailmanennätysluokkaan.

Koko Vaskiviikon ohjelma on osoitteessa www.lieksabrass.com.