16.02.2009

Lieksan Vaskiviikko – kolmekymppisenä komeampi kuin koskaan

Lieksan Vaskiviikon 30-vuotisjuhlia vietetään ensi kesänä 24.7.-1.8.

Lieksan Vaskiviikon kannatusyhdistys ry. perustettiin vuonna 1979 ja kesällä 1980 järjestettiin ensimmäinen Lieksan Vaskiviikko – vaskimuusikkojen ensimmäinen oma koulutustapahtuma. Yksi ulkomainen opettaja, talkooperiaatteella mukaan lähteneet kotimaiset opettajat ja muutaman konsertin sarja olivat lähtölaukaus sille millaisena tunnemme nykyisen Vaskiviikon. Nyt yli viikon kestävälle festivaalille mahtuu lähes kaksikymmentä korkeatasoista konserttia, parikymmentä ulkomaista ja suomalaista huippuopettajaa, kansainvälinen vaskisoitinkilpailu ja paljon erilaisia oheistapahtumia ympäri Lieksaa.

Juhlinnassa ei unohdeta Vaskiviikon kotikaupunkia Lieksaa, jota ympäröivä kaunis luonto antaa loistavat puitteet festivaalin järjestämiselle ja jokaiseen konserttikokemukseen oman elämyslisänsä. Luonto nostetaan esille erityisesti festivaalin graafisessa ilmeessä todentuvilla elementeillä.

VASKIYHTYEET JUHLAOHJELMISTON PERUSKIVENÄ

Taiteellinen johtaja Jouko Harjanne valitsi juhlavuoden teemaksi vaskiyhtyeet ja kutsui Lieksaan vaskimaailman tämän hetken kovimpia nimiä. Huippuvieraita odotetaan jo kärsimättömästi, sillä joukossa on vanhoja tuttuja muutaman vuoden takaa. Itävaltalaisen Mnozil Brassin saama hurja suosio pari kesää sitten takasi paluun vieraslistalle. 7-henkinen Mnozil Brass tuo uuden ja riemukkaan näkökulman vaskisoittoon huumoripitoisilla show´maisuutta lähentyvillä esityksillään. Ammattimainen ja korkeatasoinen soittaminen ei kärsi musiikillista piloista ja sketsimäisten katkelmien mukaan otosta. Brassissimo, myös Itävallasta, on Euroopassa suosittu kvintetti, jonka perinteinen kvintettiohjelmisto saa rentoa ja iloista otetta koreografisista lavaesiintymisistä.

Canadian Brass ja Custom Brass edustavat tyylillisesti erilaisia kvintettejä kahdesta eri maanosasta. Canadian Brass on soittanut yhdessä 38 vuotta ja jo sen takia yhtyeen merkitys maailman laajuisessa vaskitraditiossa on erityisen merkittävä. Heidän ensiesiintymisensä Lieksassa tulee varmasti olemaan merkkitapahtuma monen suomalaisen vaskimuusikon elämässä. Custom Brass on yhtyeiältään huomattavasti nuorempi ja esittelee viime vuosikymmenenä Aasiassa, erityisesti Japanissa, tapahtuneen vaskimusiikillisen murroksen tuotoksia.

Suomalainen Helsinki Brass Quintet esiintyy vahvistettuna lyömäsoittajalla ja kolmella näyttelijällä. ”Loitsu” -esitys yhdistää vaskiyhtyeen teatteritaiteeseen, ei vain taustaorkesterina vaan kiinteänä osana esitystä.

Sotilasmusiikkia edustaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunta kahdella konsertilla. Toisen konsertin solistina on Jouko Harjanne balladeihin perustuvalla ohjelmistolla ja toisessa konsertissa esitellään Vaskiviikon suomalaisilta säveltäjiltä vuosien varrella tilaamia teoksia. Vaskiviikon intresseissä on aina ollut ohjelmiston lisääminen vaskisoittimille ja koko sen historian ajan on tilattu erilaisia teoksia enimmäkseen suomalaisilta säveltäjiltä. Tilausteokset ovat tuottaneet uutta esitettävää vaskisolisteille, mutta samalla se on edistänyt suomalaisen musiikin leviämistä maailmalle, esimerkiksi vaskisoitinkilpailun ohjelmiston kautta.

Juhlaviikon pääkonsertti on Mestareiden gaala, jossa viikolla vierailevat mestarisoittajat esittävät parasta ohjelmistoaan.

KANSAINVÄLINEN VASKIYHTYEKILPAILU
Kansainvälisessä vaskisoitin kilpailusarjassa on teeman mukaisesti kilpailuvuorossa vaskikvintetti. Kilpailuun odotetaan jälleen runsasta kansainvälistä osanottoa. Kilpailun finaaliin pakolliseksi teokseksi Vaskiviikko on tilannut teoksen oululaiselta säveltäjältä Juha Pistolta.

http://www.lieksabrass.com