10.06.2013

Level 42 täydentää Pori Jazzin ohjelmaa

Useista hiteistään tunnettu brittiyhtye Level 42 on lisätty Pori Jazzin ohjelmaan. Bassovirtuosi Mark Kingin johtama bändi esiintyy Kirjurinluoto Arenan konsertissa lauantaina 20. heinäkuuta yhdessä mm. Earth, Wind & Firen sekä Eric Burdon & The Animalsin kanssa.

Level 42 perustettiin Lontoossa 1980-luvun vaihteessa, jolloin se tuli tunnetuksi jazz-funkin uranuurtajana. Uransa edetessä bändi ryhtyi viljelemään musiikissaan yhä enemmän pop-vaikutteita, ja tällä yhdistelmällä yhtye on myynyt yli 30 miljoonaa levyä. Level 42 tunnetaan useista lista- ja radiohiteistään, joista tunnetuimpia ovat Lessons In Love, Something About You, Running In The Family ja Hot Water.

Yhtyettä johtaa basisti ja laulaja Mark King, joka tunnetaan keskeisenä sähköbasson soittotyylin kehittäjänä. King oli yksi pioneereista, kun funkin parissa kehitetty slap bass -tekniikka eli peukutus kartutti suosiotaan myös populaarimusiikissa. Soittotyylissä basson kieliä isketään peukalolla, jolloin instrumentista saadaan aikaan perkussiivinen efekti. Virtuoosimaisen taitava Mark King on soittotyylinsä legendana samaa luokkaa kuin esimerkiksi Larry Graham, Marcus Miller tai Bootsy Collins.

Kirjurinluodon lauantaikonsertissa 20. heinäkuuta esiintyy myös yhdysvaltalainen jazzkokoonpano The Cookers. ”Hard bopin superyhtyeeksi” kutsuttu ja kolme albumia julkaissut septetti koostuu jazz-musiikin ehdottomista huipuista, sillä The Cookersiin kuuluvat esimerkiksi trumpetisti Eddie Henderson (s. 1940), saksofonisti Billy Harper (1943), pianisti George Cables (1944), rumpali Billy Hart (1940) ja basisti Cecil McBee (1935). The Cookers korvaa McCoy Tynerin yhtyeen, jonka Euroopan-kiertue on peruuntunut.

Pori Jazz järjestetään 13.-21.7.2013.