23.11.2011

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo Kuopio Tanssii ja Soihin kesällä

43. Kuopio Tanssii ja Soi tarjoaa eksotiikkaa Intiasta, nykytanssia Brasiliasta, balettia Puolasta ja Yhdysvalloista sekä kantaesityksiä kotimaasta. Musiikkikeskuksen Konserttisali, Kamarimusiikkisali ja Kulttuuriareena 44 toimivat festivaalin pääohjelman näyttämöinä.

Kuopio Tanssii ja Soi – festivaalin ohjelma Musiikkikeskuksen konserttisalin osalta on varmistunut.

Festivaalin avaa taiteellisen johtajan Jorma Uotisen ja kapellimestari Atso Almilan yhteisteos – kantaesitys, jonka elävästä musiikista vastaa Kuopion kaupunginorkesteri täydessä kokoonpanossaan, sävellys on Atso Almilan ja koreografia Uotisen käsialaa.

– Olemme Atson kanssa haaveilleet jo kauan tämäntapaisesta yhteistyöstä, nyt haave toteutuu, iloitsee Uotinen.

Kotimaisesta kantaesityksestä ohjelmisto soljuu sulavasti intialaiseen eksotiikkaan, kun Musiikkikeskuksen päälavalle astelee maailmaa valloittanut Intian Manipurin alueelta tuleva Ranganiketan-tanssiryhmä. Ryhmän repertuaariin kuuluu näyttäviä perinne- ja heimotan sseja sekä akrobaattiset mittasuhteet saavia miekkailu- ja rumputansseja. Ryhmä ottaa festivaaliviikolle varaslähdön Iisalmen Kulttuurikeskuksessa ja Pieksämäen Poleenissa jo ennen virallista Tanssii ja Soi -viikon alkua.

Nykytanssia ohjelmistossa edustaa brasilialainen Cia Sociedade Masculina, jonka yhtenä koreografina toimii viime kesänä Kuopiossa Mimulus-ryhmänsä kanssa teoksillaan ihastuttanut Jomar Mesquita.

Tanssiviikon loppupuoli on varattu konserttisalin osalta baletille.

Huikean menestyksen saavuttanut yhdysvaltalainen Les Ballets Trockadero de Monte Carlo tuo Kuopioon klassisen baletin huipputekniikkaa mari noituna ripauksella parodiaa ja huumoria sekä pilkahduksella historiaan, jolloin teatterilavat kuuluivat miehille. Vuonna 1974 perustetun ryhmän miesjäsenet tanssivat sekä miesten että naisten roolit vahvasti balettia parodisoiden, mutta teknisesti huippuluokan ammattitaidolla vakuuttaen. Ryhmä on esiintynyt muun muassa Bolshoi-teatterissa ja Lyonin biennaalissa.

Trockaderon jälkeen konserttisalin valtaa Puolan Kansallisbaletti, jonka repertuaariin kuuluu niin klassista ja neoklassista balettia kuin nykytanssiakin. Kuopiossa nähdään muun muassa ryhmän taiteellisen johtajan Krzysztof Pastorin maailmalla suosiota saavuttanut moderni baletti Kurt Weill.

– Ryhmämyynti nyt julkistettuihin esityksiin alkaa festivaalitoimistossa jo joulukuussa, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen kertoo. Tulevan kesän ohjelmisto poikkeaa rakenteeltaan edellisistä kesistä, sillä Kaupunginteatteri, tekniikaltaan vaativimmat teokset mahdollistava tila, on remontin vuoksi poissa käytöstä. Sen sijaan käytetään nyt Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisalia ja Kulttuuriareena 44:ää, joihin tuodaan useampia pienimuotoisempia teoksia, jatkaa Pitkänen.

Pääohjelmassa nähdään ensi kesänä kaksikymmentä esitystä. Kamarisalin ja Kulttuuriareenan ohjelma julkaistaan tammikuussa. Lippuja pääohjelmiin on myynnissä noin 10 000.

43. Kuopio Tanssii ja Soi 14.–20.6.2012

Etusivu