11.05.2015

Laulu soi Tampereen Sävelen ennakkotapahtumassa

Muista Sävel! -ennakkotapahtuma tuo laulun ja kuoromusiikin lähelle kaupunkilaisten arkipäivää ma–ke 18.–20.5. ja johdattelee kesäkuiseen vokaalimusiikin juhlaan. Ennakkotapahtumassa äänivelho Heikki Laitinen vie vuorovaikutteisella luennollaan yleisön kalevalaisen laulun maailmaan ja luomaan uusia äänimaisemia. Tamperelaisten kuorojen ilmaiskonserteista voi nauttia useissa eri kirjastoissa eri puolilla kaupunkia. Tutut laulut kajahtavat Sirpa Järnbergin johdolla yhteislauluissa, joita säestää pianisti Tuija Kurki. Tapahtuman päätteeksi Metson musiikkiosastolla esiintyy lauluryhmä Dominutz ja kirjastonhoitaja Ilona Heinonen johdattelee parhaiden levyjen äärelle. Muista Sävel! -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Tampereen Sävel, Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen seudun työväenopisto.

Heikki Laitisen vuorovaikutteinen musiikillinen luento koostuu kahdesta osasta. Yhteisen vuorolaulun kautta on mahdollisuus kokea kalevalaisen laulun myyttinen tunnelma. Yleisön kanssa yhdessä laulaen muodostetut äänimaisemat taas johdattelevat modernimman vokaalimusiikin syntysijoille sekä ryhmässä muodostetun äänen voiman lähteille. Tapahtumassa lauletaan sekä Kalevalan runoja että muita kansanrunoja. Vuorolauluun on kenen tahansa helppo osallistua, sillä sanoja ei tarvitse osata etukäteen. Esilaulaja ja kuoro vuorottelevat, ja kuoro toistaa esilaulajan laulaman säkeen. Myöskään äänimaisemat eivät vaadi yleisöltä laulukoulutusta, ainoastaan rohkeutta tulla mukaan.

Laitinen tunnetaan muun muassa pelimannina, virsiperinteen esittäjänä ja performanssitaiteilijana. Hän on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston ensimmäinen johtaja, pitkäaikainen lehtori, professori ja taiteilijaprofessori. Laitiselle on myönnetty muun muassa säveltaiteen valtionpalkinto tunnustuksena laaja-alaisesta työstä kansanmusiikin hyväksi vuonna 2008.

Suomen suurin kuoro- ja yhtyelaulumusiikin festivaali Tampereen Sävel juhlii 40-vuotista taivaltaan 3.–7.6.2015, ja sen teemana on Jean Sibelius 150 vuotta. Tapahtuma tuo kaupunkiin yli 1700 laulajaa, 52 kuoroa ja 19 lauluyhtyettä. Festivaalin on perustanut Tampereen kaupunki.

 

Muista Sävel! -tapahtuman ohjelma

 

Ma 18.5. klo 18 kuorot kirjastoissa
Dominutz                                                                                                Messukylän kirjasto
Harjun kamarikuoro                                                                            Lielahden kirjasto
Kamarikuoro Näsin ääni                                                                    pääkirjasto Metso
Viihdekuoro Sauriat                                                                            Hervannan kirjasto
Sampolan Laulajat                                                                               Sampolan kirjasto
Pinkit Hinkit -lauluyhtye kulkee kirjastoauto Kustaan mukana ja esiintyy Muotialassa Laulumaantien perällä klo 18.35–19.00.

Ti 19.5. klo 17 pääkirjasto Metso, Metson musiikkiosasto
Emeritusprofessori, äänivelho Heikki Laitinen luennoi laulun voimasta sanoin ja sävelin.

Ke 20.5. pääkirjasto Metso
klo 14 Yhteislaulua, vetäjä Sirpa Järnberg, säestäjä Tuija Kurki, piano                                      Pietilä-sali
klo 17 Satakieli Monrepoossa                                                                                                                   Metson musiikkiosasto
Lauluryhmä Dominutz esiintyy ja kirjastonhoitaja Ilona Heinonen esittelee kotimaisia lauluyhtyelevyjä.

 

Tampereen Sävelen 3.–7.6.2015 ohjelma löytyy osoitteesta www.tamperemusicfestivals.fi/vocal/.