09.07.2012

Laulaja Nina Mya on Pori Jazzin Vuoden taitelija 2012

Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi 2012 on valittu jazzlaulaja ja säveltäjä Nina Mya. Torniolaislähtöinen Nina Mya (Nina Höynälä, 23) aloitti vuonna 2008 opinnot Sibelius-Akatemian jazzosastolla pääinstrumenttinaan laulu. Opintojensa loppusuoralla hän opiskelee jazzmusiikin ohella myös instrumenttipedagogiikkaa. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajinaan ovat olleet Jukkis Uotila, Jenny Robson ja Manuel Dunkel.

Nina Myan musiikissa kuuluu vahvasti 1950- ja 60-lukujen amerikkalainen jazzperinne. Siihen on lisätty modernia otetta tarttuvilla, rytmisesti mielenkiintoisilla sovituksilla ja muista musiikkityyleistä kuten soul-musiikista saadulla vaikutteilla. Ninan ääniala on laaja ja laulutekniikka hallittua. Hän pystyy uppoutumaan laulamaansa tarinaan ja tunnelmaan erinomaisesti.

– Nina Mya on huippulahjakas suomalainen jazzlaulajatar, joka jo Sibelius-Akatemiaan pyrkiessään herätti huomiota harvinaisen kypsällä tyylitajullaan, jazzlaulajattaren soundilla ja luontaisella improvisaatiotaidollaan. Muutamassa vuodessa hän on kohonnut laulajana ja esiintyjänä jo täysin kansainväliselle tasolle, sanoo Sibelius-Akatemian vararehtori ja Pori Jazz taiteellisen työryhmän jäsen Jari Perkiömäki.

Nina Myan johtama yhtye perustettiin nykyiseen muotoonsa 2008, ja kaikki bändin jäsenet ovat Sibelius-Akatemian jazzlinjan kasvatteja. Yhtye on tehnyt paljon jazz cover -projekteja, mutta pari viime vuotta se on työstänyt yhdessä Ninan sävellyksiä. Keväällä 2011 yhtye teki ensimmäisen kiertueensa ja osallistui myös arvostettuun Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailuun, josta Nina sai solistipalkinnon. Tänä kesänä yhtye julkaisee esikoisalbuminsa, joka sisältää yhtä kappaletta lukuun ottamatta Ninan sävellyksiä. Jazzlaulajina hänen suurimpia esikuviaan ovat Carmen McRae, Betty Carter, Jon Hendricks ja Ella Fitzgerald.

– Tulevan Pori Jazzin artisteista eniten odotan soul- ja r&b-laulaja D’Angelon konserttia Kirjurinluodossa perjantaina 19. heinäkuuta. Myös naisvokalistien Estellen, Janelle Monáen ja Emeli Sandén keikat houkuttelevat, koska ne ovat tuoreita tuttavuuksia, Nina Mya sanoo.

Nina Mya yhtyeineen esiintyy Pori Jazzissa keskiviikkona 18. heinäkuuta Cafe Jazzissa sekä perjantaina 20. heinäkuuta Jazz Street Stagella ja Cafe Jazzissa.

47. Pori Jazz pidetään 14.-22. heinäkuuta.

http://www.porijazz.fi