19.02.2013

Latautunut La traviata valloittaa ajankohtaisuudellaan Savonlinnan Oopperajuhlilla

Mariusz Trelińskin La traviata Savonlinnan Oopperajuhlilla on moderni ja näyttävä tulkinta vapauden kaipuusta, hyväksynnän tarpeesta ja uhrautumisesta.

Alexander Dumas nuoremman romaaniin Kamelianainen perustuva La traviata kilpailee kaikkien aikojen esitetyimmän oopperan tittelistä yhdessä Carmenin ja La bohèmen kanssa. Savonlinnassa se nähdään ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

La traviatan ohjaa Puolan kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mariusz Treliński, joka on reilun kymmenen vuoden aikana toteuttanut yhdessä hovilavastajansa Boris Kudlickan kanssa yhteensä 15 eri oopperaa Euroopan ja USA:n johtavissa oopperataloissa.

Jo parivaljakon ensimmäinen oopperaohjaus Puccinin Madama Butterflysta Varsovassa oli todellinen tapaus, sillä sekä Placido Domingo että Valeri Gergijev tuottivat siitä omat versionsa Washingtonissa ja Pietarissa. Yhteistyö on jatkunut menestyksekkäänä ja tulevalla kaudella on edessä ohjaajadebyytti Metropolitan Operassa New Yorkissa.

Mariusz Treliński aloitti uransa elokuvaohjaajana, ja on vuosien aikana tehnyt oopperoiden lisäksi myös monia televisiomainoksia ja musiikkivideoita. Voimakkaan visuaalinen ote tuleekin näkymään tulevassa Savonlinnan La traviatassa. Hänen oopperaohjauksensa ovat tunnetusti latautuneita tässä ajassa eläviä spektaakkeleita, joissa kaikki visuaaliset keinot ovat käytössä, ja joissa tanssin, värien, valaistuksen ja videon avulla rakennetut viettelevän kauniit ja symbolistis-myyttiset näyttämökuvat poikkeavat välillä rajustikin tavanomaisesta.

Ensi kesänä Savonlinnassa on tarjolla loisteliasta ja näyttävää draamaa kaikille aisteille. La traviata on sijoittunut moderniin kabareemaailmaan, jolta ei ohjaajan mukaan kannata odottaa minkäänlaista lavarealismia. Tunnepuolella Treliński sen sijaan pyrkii lähentymään todellista ihmistä, Violettaa. La traviata on ennen kaikkea ooppera Violettasta.

”Hän on taiteilija, kabareen dekadenttiin maailmaan kiinnittynyt ja oman menestyksensä addiktoima nainen, joka haluaa olla itsenäinen ja riippumaton. Hänelle rakkaus olisi vaarallista. Ja kun hän sen kohtaa, seuraukset ovat traagiset”, Treliński kuvaa päähenkilöä.

”Teos on paljon enemmän kuin pelkkä rakkaustarina. Kuten me kaikki, Violetta haluaisi että hänet hyväksytään, eikä niin kuitenkaan käy. Tämä jännite näyttävyyden ja sisäistyneisyyden välillä näkyy myös musiikissa.”

La traviatan esitykset Savonlinnan Oopperajuhlilla: 6.7. (ensi-ilta), 10.7., 15.7., 17.7., 20.7., 22.7., 25.7. ja 27.7.2013 klo 19.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 5.7.-3.8.

Etusivu