31.08.2020

Lastenlaulufestivaaleja on Salossa vietetty auringonpaisteessa

Lasten Laulukaupungin juhlavuoden festivaalitapahtumia on vietetty kolme päivää Salon torilla ja lauantai-iltana kulttuuritalo Kivassa.

Torin esiintymislavalla on ollut kaikkina päivinä suorastaan lastenlaulujen ilotulitusta ja yleisö on saanut nauttia sekä kauniista aurinkoisesta syyskesästä että perinteisestä lastenmusiikista ja upeista esityksistä.

 

Lauantaina kisattiin Salon Lasten Talent 2020

Kilpailuun osallistui eri musiikin alojen taitajia. Kilpailu oli kokonaisuudessaan ja monipuolisuudessaan varsin viihdyttävä ja tuomaristossa istuneet Samu-Markus Pyykkö, Merike Hallik ja Teija Nurmi suitsuttivat kiitoksia ja kannustusta kaikille lapsitähdille. Salon Lasten Talent 2020 –voittaja, 12-vuotias turkulainen Väinö Viljanen lauloi itsensä kuulijoiden sydämiin koskettavalla tulkinnallaan Petri Laaksosen laulusta Täällä Pohjantähden alla. Toiselle palkintosijalle ylsi Duo Agata Zeneva (6v.) ja Luna Lukka (8v), joiden valloittavassa lauluesityksessä Chiko-Niko oli myös vauhdikas ja taidokas koreografia. Kolmantena palkittiin kaunisääninen Tiuku Suomi (12v).

Juhlakonsertissa tunnelma oli katossa

Lasten Laulukaupungin 30-vuotisjuhlakonsertti järjestettiin Kulttuuritalo Kivassa lauantai-iltana. Konsertti oli Vuoden uusien lastenlaulujen sävellyskilpailun finaali, jossa kuultiin 12 uutta lastenlaulua. Esitykset kirvoittivat yleisöltä raikuvia aplodeja ja kannustushuutoja ja tunnelma oli todellakin katossa tässä festivaalien ainoassa sisätiloissa järjestetyssä konsertissa.

Sävellyskilpailun tuomaristossa istuivat Turun Suzukikoulun perustaja Sini Lavastre, luokanopettaja Pirjo Sinervo, kulttuurituottaja Ruth Jürisalu Viron Harjun lääninhallituksesta ja lasten edustajana Lumia Lujasmaa.

Vuoden 2020 Uudeksi Lastenlauluksi valittiin Severi Laakson säveltämä ja sanoittama laulu ”Osaatko sinä?”. Tuomaristo piti laulun tarttuvasta sävelmästä ja iloisesta laulettavuudesta. Lisäksi heidän mielestään laulu kannustaa vuorovaikutukseen, vahvistaa itsetuntoa ja saa hymyn huulille. Esityksestä vastasi Naattiorkesteri.

Toisen palkinnon sai Sarianna Tammilehdon säveltämä ja sanoittama laulu ”Kettu ressu”. Tästä tuomaristo lausui, että laulussa on lumoavaa tarinankerrontaa, selkeä sanoitus ja monipuolinen sävelmä. Tuomariston mielestä melodia kutkuttelee ja temponmuutokset houkuttelevat liikkumaan ja lisäksi he kiinnittivät vielä laulussa huomiota toistoihin, joita lapset rakastavat. Kilpailussa laulun esittivät Karoliina Vanne ja Jukka Hänninen.

Kolmannelle sijalle finaalissa tuli Elina Hautamäen ja Veera Isotalon säveltämä ja Elina Hautamäen sanoittama ”Kaikenlaisii taravoita”. Tuomariston mielestä laulu leikittelee mukavasti sanoilla, on rytmisesti koukuttava, harmonisesti kiehtova ja ainakin Naattiorkesterin esittämänä sai kuulijat upeasti mukaan.

Finaalissa mukana olleista lauluista on tehty äänitallenne Salossa Soi 25.

Helinä Rinne palkittiin elämäntyöstään Hyvätuuli -palkinnolla

Lasten Laulukaupunki ry myöntää vuosittain Hyvätuuli –palkinnon ansioituneelle musiikintekijälle ja suomalaisen lastenmusiikin hyväksi merkittävällä tavalla vaikuttaneelle toimijalle. Itse palkinto on muusikko Edu Kettusen tekemä uniikkiveistos, purjevene, joka kulkee hyvässä myötätuulessa.

Tänä vuonna palkinto luovuttiin juhlakonsertissa kuoronjohtaja, musiikkileikkikoulunopettaja, dir. mus. Helinä Rinteelle, joka kolmekymmentä vuotta sitten oli perustamassa Lasten Laulukaupunkia yhdessä Alla Bergenin kanssa. Helinä on kaikkina vuosina ollut jossain roolissa mukana Lasten Laulukaupungin tapahtumissa ja heti palkinnon saatuaan hän nytkin esitti kuorolaistensa kanssa kavalkadin Jussi Rasinkankaan lastenlauluista, jossa yleisö vietiin pienelle maailmanympärimatkalle. Onnittelut ja suuret kiitokset Helinälle ja paljon hyvää tuulta tuleviin vuosiin!