04.06.2018

Lasten Laulukaupunki järjestää Salossa Lastenlaulufestivaalit jo 28. kerran

Vuonna 2018 Lasten Laulukaupungin teemana on ”Oman aikamme aarteet”. Teeman myötä osallistumme EU:n julistamaan Kulttuuriperinnön teemavuoteen pohtimalla sitä, miten kulttuuriperintömme ja myös oman aikamme tarinat tallentuvat lauluihin ja satuihin ja säilyvät siten muistissa ja edelleen aarteiksi seuraaville sukupolville.

Nyt on Sakari Topeliuksen juhlavuosi

Kansalliskirjailijamme Sakari Topelius syntyi tammikuussa 1818 ja tänä vuonna vietetään hänen 200-vuotisjuhlavuottaan. Hänen satujaan ovat lukeneet jo useat sukupolvet ennen meitä ja me tiedämme nyt, että niistä saduista, joita hän kirjoitti kauan sitten, tuli meidän aarteitamme. Samassa hengessä tehdään tänään ja tässä ajassa uutta lastenkulttuuria ja lastenmusiikkia – ja tulevia aarteita!

Perinteisessä julistepiirustuskilpailussamme pyysimme alakoulujen oppilaita tutustumaan Topeliuksen satuihin ja pohtimaan niiden sanomaa ja piirtämään sitten ajatuksensa kuviksi. Kilpailuun lähetettiin yli 200 työtä ja piirroksista saattoi tunnistaa sekä Topeliuksen satuja että nähdä myös lasten ihan omia satuja. Julistepiirustuskilpailun voitti särkisalolainen Marjanne Rautio, jonka työssä oli hänen oma prinsessasatunsa suloisesti kuvitettuna. Piirustuskilpailun töitä on tapahtuman aikana esillä Kulttuuritalo Kivan aulassa ja sekä perjantaina että lauantaina voi käydä torin Tykkipuistossa Satuteltassa kuuntelemassa Topeliuksen satuja näyttelijä Tuula Tielisen kertomana. Piirustuskilpailun tuotoksia käytetään myös mm. CD-levyn kansiin.

Onnea virolaisille ystävillemme!

Naapurimaassamme Virossa on suuri juhlavuosi – Viron itsenäistymisestä on kulunut 100 vuotta. Paljon onnea Eesti!

Lasten Laulukaupunki ry:llä on pitkä yhteinen taival Viron Harjun läänin lastenkulttuuritoimijoiden kanssa. Tallinnasta on vuosien varrella tullut Saloon suuria lapsiryhmiä tanssimaan ja laulamaan yhdessä muiden baltialaisten lapsiryhmien kanssa. Tänäkin vuonna saamme Saloon virolaisvieraita ja heitä voi kuulla kaikilla estradeillamme. Virolaisvieraita oli jo Salkkunan synttäreillä toukokuun alussa. Nuorisokeskus Steissin lavalla nähtiin silloin virolaista klovneriaa. Klovnit Piip ja Tuut esiintyivät salolaislapsille ja yleisöllä oli kyllä naurunapit pohjassa koko esityksen ajan!

Lasten Laulukaupunki järjestää Viron juhlavuoden kunniaksi Viro100 –konsertin Kulttuuritalo Kivassa perjantaina 8.6. klo 18. Ohjelma sopii sekä lapsille että aikuisille ja tähän tilaisuuteen on yleisöllä vapaa pääsy – lämpimästi tervetuloa!
Konsertin esiintyjät:
Salon Ukuleleorkesteri johtajanaan Rauni Rokka
puhe: Heljä Karjalainen-Manninen
laulaja Ariadne ja kitaristi Martti Virosta
pianisti Vappu Kaarlola
lausuntataiteilija Laila Vähälä
saksofonisti ja pianisti Kristofer Kolpakov; opettaja Nikolay Mikheev
väliaika ja kahvitarjoilu
viulisti Taika Hakkarainen ja sellisti Ilarius Hakkarainen; säestäjänä Anna Schukov
Salon kaupungin tervehdys: kaupunginhallituksen pj Saija Karnisto-Toivonen
laulavat lapset Marlen, Iris, Birgit ja Kertu Viron Harjumaalta; opettaja Ita-Riina Pedanik
harmonikansoittaja Anna Schukov

Lauletaan kilpaa

Vuoden Uusien Lastenlaulujen upea finaalikonsertti kuullaan ja nähdään lauantaina Kulttuuritalo Kivassa. Finaaliin päässeistä uusista lauluista julkaistaan 23. Salossa Soi –CD. Levy tulee myyntiin jo tapahtuman aikana. Tämä finaalikonsertti on ollut joka vuosi varsinainen lastenmusiikin ilotulitus. Tätä voi lämpimästi suositella vaikkapa ihan ensimmäiseksi konserttikokemukseksi lapsille.

Sävellyskilpailun finaalissa Kulttuuritalo Kivassa lauantaina 9.6.2018 kuullaan seuraavat laulut:

Enkeli Rämäpää Timo Vuolteenaho, Marianne Brandt
Herra Kuu Marja Ahlsved
Kaikki menee metsään Lauri Kukko
Leppäkertun sadelaulu Ville Karttunen
Metsäläisten räätäli Herra Hyssy Juha Mäki, Minna Malmgren
Metsäretkellä Juho Kokki
Piirrän kauniin maan Jussi Rasinkangas, Jukka Itkonen, Ismo Koskela
Taksi Mikke Helenius, Anna Hakala
Unilaulu Viivi Orvasto
Sammakkolammella tapahtuu Johanna Vuorenmaa
Sydänystävyys Laura Pylväs

Kesällä linnutkin laulavat kilpaa kanssamme. Lintuteemaa käsitellään torin Tykkipuistossa luokanopettaja Pirjo Sinervon ohjauksessa lintuaiheisessa työpajassa perjantaina 8.6. klo 9-12. Siellä tutustutaan yhdessä puiston pikkulintuihin. Ehkä joku saa jopa kipinän lintuharrastuksen aloittamiseen.

Lasten Laulukaupungissa tarjotaan aina lapsille mahdollisuuksia laulaa ja esiintyä yleisölle – halutessaan saa laulaa mikrofoniinkin; ohjelmassa on muutamia kertoja merkittynä lauluvuoroja ja muulloinkin voi käydä juontajilta tarkistamassa, josko aikataulussa on tilaa innokkaalle esiintyjälle.

Jos kykyään on ehtinyt jo vähän kehittää, voi osallistua vaikka Talent –kisaan perjantaina torin lavalla klo 12 alkaen – tiedustelut ja ilmoittautuminen: info@lastenlaulukaupunki.fi.

Vielä sunnuntaina puistopiknikillä lauletaan ja silloin on mahdollisuus myös aikuisilla käydä laulamassa lastenlaulukaraokessa.

Hyvätuuli –palkinto 2018

Lasten Laulukaupunki myöntää vuosittain Hyvätuuli –palkinnon ansioituneelle musiikintekijälle ja suomalaisen lastenmusiikin hyväksi merkittävällä tavalla vaikuttaneelle toimijalle. Palkinto luovutetaan jossakin laulufestivaalin tilaisuudessa ja itse palkinto on Edu Kettusen tekemä uniikkiveistos, purjevene, joka kulkee hyvässä myötätuulessa.

Tänä vuonna palkinnon saa musiikkipedagogi, musiikkileikkikoulunopettaja Siina Hirvonen.

Siina Hirvonen on toiminut musiikkileikkikoulunopettajana ja varhaisiän musiikinopettajana sekä aikuiskouluttajana ja musiikkikasvattajana. Itseään hän kouluttaa jatkuvasti lisää ja on opiskellut mm. Orff –pedagogiikkaa sekä Suomessa että Itävallassa.

Siina Hirvonen on pitkään toiminut juontajana Pikku Kakkosessa ja tullut sieltä tutuksi lapsille ja lapsiperheille. Hän on lisäksi ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa monia musiikkiohjelmasarjoja. TV-esiintymisten myötä Siinan ammattimainen musiikkikasvatus on tavoittanut paljon lapsia, jotka eivät ole musiikkiharrastuksissa muuten mukana.

Roskisnalle kertoo välittämisestä ja lelujen kierrätyksestä

Perniön kierrätyskeskuksessa 18 vuotta sitten syntynyt Roskisnalle tulee ilahduttamaan ja halaamaan lapsia Lasten Laulukaupungin tapahtumaan. Nallehan oli aluksi ihan tavallinen nalle, joka lopulta kuluneena ja rikkinäisenä nallena heitettin roskiin. Sieltä se kulkeutui Perniön kierrätyskeskukseen v. 2000, muuttuen Roskisnalleksi jolla on paikattu haalari päällään.

Roskisnallen sanoma Lasten Laulukaupungin tapahtumassa on selkeä – lapset eivät tarvitse niin paljon leluja kun heillä niitä tänä päivänä on. Roskisnallella onkin oma tarinansa kerrottavana lapsille! Roskisnalle-hahmon luoja ja esittäjä on Birgitta Wulf-Luhtanen.

Yhteistyökumppaneita on paljon mukana tapahtumassa sisällöntuottajina

Suomen Pyhäkoulun ystävät ry ja Salon seurakunnan pyhäkoulutyö jalkautuvat torille ja ovat mukana tapahtumassa perjantaina. He järjestävät lapsille toimintaa ja pop-up –pyhäkouluja torin Tykkipuistossa.

Lauantaina on tykkipuistossa Kepparipaja, jonka järjestää Salon kaupungin nuorisotoimen Nuorten pajatoiminta. Silloin voi tulla askartelemaan itselleen ihan oman keppihevosen.

Halikon Musiikkiyhdistyksen lapset Helinä Rinteen johdolla esittävät lauantaina Kivassa sävellyskilpailun finaalin lopussa osan tämänkeväisestä suurproduktiostansa ”Mörkö-ooppera”.

Montessoripäiväkoti Aurinkoleijonan osallistumisesta Laulufestivaalitapahtumaan on tullut jo perinne. Leijonalapset esiintyvät perjantaina toriyleisölle heti aamulla torin päälavalla.

Kolmatta kertaa ovat mukana myös tanssivat koirat ja Tahtitassut ry:n väki. Koirien mukanaolo tapahtumassa on varsinkin lapsiyleisölle mieluisaa. Koiratanssia nähdään sekä perjantaina että lauantaina. Lisäksi tapahtuman aikana kiertävät yleisön joukossa Salon Karvatassut ry:n Kaverikoirat. Koirilla on kaulassaan kaverikoirahuivit ja näitä koiria saa vapaasti käydä silittämässä.

Salossa, Turussa ja Helsingissä toimivasta Nikolay Mikheevin musiikkikoulusta tulee soitto-oppilaita esiintymään kaikkina festivaalipäivinä.

Teatteri Puutaivas esittää kesällä Vaskion Perinnemäellä koko kesän ajan lastennäytelmää Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Torin esiintymislavalla nähdään tästä näytelmästä otteita lauantaina.

Uudet nettisivut on avattu

Uudet nettisivut on avattu vanhassa tutussa osoitteessa www.lastenlaulukaupunki.fi.

yyskaudella koettiin Lasten Laulukaupungissa todellinen katastrofi, kun robottihyökkäysten sarja turmeli nettisivut loppujen lopuksi kokonaan. Talven yli räpiköitiin tilapäisjärjestelyin ja uudet sivut avattiin viime viikolla. Lisää sisältöä sivuille aletaan tallentaa toden teolla heti alkavalla viikolla uusien tapahtumien myötä.

Tapahtuman juontajina vanhoja tuttuja Salkkunoita

Festivaalitapahtumassa Salkkunapuvuissa kaikilla estradeilla nähdään pääjuontajat Annina Rokka ja Ruut Rokka sekä apujuontajina pikku-Salkkunat Kaisla Kiviniemi sekä Amelie Lindholm. Kaisla ja Amelie myös esiintyvät. Heidän laulamanaan kuullaan sävellyskilpailun satoa vuosien varrelta.