13.06.2018

Lasten Laulufestivaalien tuloksia ja tuotoksia

Salo – Lasten Laulukaupunki ry on toteuttanut 28. Lastenlaulufestivaalit Salossa. Varsinkin ulkoilmaesitykset keräsivät tällä kertaa runsaasti yleisöä, kun kesäisen aurinkoinen sää helli festivaaliväkeä.

Leppäkertun sadelaulu on vuoden uusi lastenlaulu

Vuoden Uusi Lastenlaulu 2018 –sävellyskilpailun finaalikonsertista nautittiin lauantaina 9.6. Kulttuuritalo Kivan viihtyisissä tiloissa. Kilpailuun oli lähetetty 53 sävellystä, joista esiraati helmikuussa valitsi finaaliin 11 uutta lastenlaulua. Näistä on tuotettu Salossa Soi –sarjaan CD-levy numero 23, jossa on mukana laulajien käyttöön myös taustamusiikit:

Taksi Mikke Helenius, Anna Hakala, Turku
Sammakkolammella tapahtuu, Johanna Vuorenmaa, Lapua
Leppäkertun sadelaulu, Ville Karttunen, Helsinki
Metsäretkellä, Juho Kokki, Ilmarinen
Sydänystävyys, Laura Pylväs, Tampere
Piirrän kauniin maan, Jussi Rasinkangas, Jukka Itkonen, Ismo Koskela, Kempele
Kaikki menee metsään, Lauri Kukko, Merikaarto
Metsäläisten räätäli Herra Hyssy, Juha Mäki, Minna Malmgren, Kerava
Enkeli Rämäpää, Timo Vuolteenaho, Marianne Brandt, Kokkola
Unilaulu, Viivi Orvasto, Vantaa
Herra Kuu, Marja Ahlsved, Helsinki

Kilpailun voitti Ville Karttunen laulullaan ”Leppäkertun sadelaulu”, jonka hän itse myös esitti. Tuomariston mielestä tässä laulussa melodia oli tarttuva ja sanoitus raikas.

Toiselle sijalle tuli Viivi Orvaston ”Unilaulu”, jonka hän itse esitti.

Yleisö äänesti suosikikseen Juho Kokin tekemän laulun ”Metsäretkellä” ja saman laulun tuomaristo valitsi kilpailussa sijalle kolme. Laulun esitti Meri Laamanen, jonka mukana lavalla oli päiväkotilapsista koottu lennokas tanssiryhmä.

Tuomaristo antoi lisäksi kunniamaininnan Mikko Heleniuksen ja Anna Hakalan laululle ”Taksi” ja Marja Ahlsvedin laululle ”Herra Kuu”.

Tuomaristossa ahersivat päätuomarina musiikkipedagogi Anna Schukov ja jäseninä Lasten Oma Radion toimittaja Luca Gargano, musiikkikoulun opettaja Ita-Riina Pedanik Virosta sekä viulisti Taika Hakkarainen, joka edusti kohderyhmää.

Luca Gargano toi terveisiä ensimmäisen Suomessa järjestettävän Lastenmusiikkipäivän järjestelytoimikunnasta. Päivää tullaan viettämään Lasten oikeuksien päivänä 20.11. ja pääjuhlassa Helsingissä tullaan jakamaan kuudessa sarjassa palkintoja ja Paras uusi lastenlaulu –sarjaan pääsevät nettiäänestykseen mukaan Salosta Ville Karttusen ”Leppäkertun sadelaulu” ja Viivi Orvaston ”Unilaulu”.

 

Lasten Talent –kisassa voitto meni Kuusjoelle saksofonia soittaen

Talent –kisassa Salon torin esiintymislavalla oli mukana viisitoista reipasta ja lahjakasta esiintyjää. Ikäjakauma oli 4-12 vuotta. Salolaiskilpailijat olivat saaneet kuusi haastajaa Turusta ja kaksi Virosta. Voittajaksi kruunattiin 12-vuotias saksofonin soittaja Luca Lujasmaa Salon Kuusjoelta. Toiseksi tuli laulaja 9-vuotias Marlen Meumers Virosta ja kolmanneksi salolainen Kaarlolan sisarustrio Vappu, Elsa ja Kerttu. Nelivuotias Kerttu oli kisan nuorin esiintyjä.

Emilia Willberg – trumpetti
Zlata Zeneva – laululla ”Metro”
Marlen Meumers – laulu (säest. Ita-Riina Pedanik)
Aleksanteri Taipalmaa – piano: Fr. Chopin – Valssi Op.64 no 2
Kira ja Sonja Ritari – laululla ”Kirje kaukaa”
Luka Lujasmaa – saksofoni ”Pink Panther” -teema
Miska Pitkänen – laululla:”Ötökkätanssi”
Anna Lavrentjeva – piano: A.Gedike – Sarabanda
Nikole Laakso – laululla:”A million voices”
Vappu, Elsa ja Kerttu Kaarlola: sisarustrio lalulla ”Tiheässä pimeässä”
Kristina Kaupponen – piano: Fr. Schubert – Menuet D 41 no 2
Iris Kessler – laulu (säest. Ita-Riina Pedanik)
Margarita Livshits – piano: Fr. Kuhlau – Sonatina Op.55 no 3
Veronika Klooster – laululla ”Puhahilkka”
Taika ja Ilarius Hakkarainen – viulu ja sello – säestäjänä Anna Schukov, harmonikka

 

Hyvää tuulta lastenmusiikille ja lastenmusiikin tekijöille

Lasten Laulukaupunki myöntää vuosittain Hyvätuuli –palkinnon ansioituneelle musiikintekijälle ja suomalaisen lastenmusiikin hyväksi merkittävällä tavalla vaikuttaneelle toimijalle. Palkinto luovutetaan jossakin laulufestivaalin tilaisuudessa ja itse palkinto on Edu Kettusen tekemä uniikkiveistos, purjevene, joka kulkee hyvässä myötätuulessa. Tässä Siinalle tehdyssä veneessä oli purje suloisesti koristeltu pienin sydämin! Tänä vuonna palkinnon sai musiikkipedagogi, musiikkileikkikoulunopettaja Siina Hirvonen.

Siina on toiminut musiikkileikkikoulunopettajana ja varhaisiän musiikinopettajana sekä aikuiskouluttajana ja musiikkikasvattajana. Hän on pitkään toiminut juontajana Pikku Kakkosessa ja tullut sieltä tutuksi lapsille ja lapsiperheille. TV-esiintymisten myötä Siinan ammattimainen musiikkikasvatus on tavoittanut paljon lapsia, jotka eivät ole musiikkiharrastuksissa muuten mukana. Siina Hirvonen on toteuttanut myös lastenkonsertteja ja tehnyt lastenmusiikkiäänitteitä ja kiertänyt Suomea freelancer-muusikkona. Tammen julkaisema Siinan taikaradio -laulukirja + cd on tänä keväänä ylittänyt kultalevyrajan. Tämä on Siinan ensimmäinen oma laulukirja. Kirjan taustalla on ajatus monipuolisesta musiikkikasvatuksesta ja leikin kautta oppimisesta.
Palkinnon luovutustilaisuudessa Salon torin esiintymislavalla Siina nosti esiin kiitospuheessaan kaikki kollegansa, jotka toimivat suomalaisen lastenmusiikin parissa ja hyväksi ja halusi jakaa Hyvätuuli –palkintonsa heidän kanssaan!

Lasten Laulukaupunki ry kiittää ja toivottaa hyvää myötätuulta lastenmusiikille, laulumaakareille, musiikin parissa työskenteleville, kaikille lastenmusiikin käyttäjille ja erityisesti lapsille.