12.03.2020

Lähde seikkailulle lastenteatterimaailmaan! Kuulas-festivaali järjestetään Kouvolassa jo 33. kerran

ROHKEAT UUDET AVAUKSET LASTENFESTIVAALIN TEEMANA

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas kokoaa Kouvolaan Suomen ja ulkomaiden parhaita teatterintekijöitä keskiviikosta lauantaihin 13.–16.5.2020. Perinteikkään, jo 33. kertaa järjestettävän, koko perheen festivaalin aikana Kuusankoskitalossa, Taideruukissa ja Kouvolan Teatterissa esiintyy 11 ammattiteatteria sekä kaksi nuortenteatteriryhmää. Kansainvälinen katuteatteriesiintyjä tulee tänä vuonna Irlannista. Lipunmyynti alkaa 30.3.

”Tämän vuoden ohjelmistomme keskittyy rohkeasti lastenteatterin uusiin avauksiin, mikä tarkoittaa jännittäviä näyttämöllisiä yllätyksiä ja seikkailuja koko perheelle. Sanojen lisäksi sukelletaan vahvasti kuvien ja kuvataiteen maailmassa, kummastellaan luonnon värikkyyttä ja asioiden mustavalkoisuutta, katutanssitaan ja leikitään esineillä. Kaiken keskiössä on lapsen pohjaton kyky ihmettelyyn, ja esitysten kautta myös aikuisia houkutellaan katselemaan maailmaa avoimin silmin”, toteaa ohjelmistovastaava Annukka Ruuskanen Työväen Näyttämöiden Liitosta ja jatkaa:

”Kun lähdimme hakemaan lastenteatterin uutta aaltoa, sitä myös löysimme. Suomalaisen lastenteatteritarjonnan taso ilahdutti meitä ohjelmiston valitsijoita kovasti, sillä maan parhaat taiteilijat ovat vahvasti mukana tekemässä

esityksiä myös lapsille. Lastenteatteri ei kalpene tippaakaan aikuisten nykyteatterin rinnalla.”

 

Festivaalille valitut ammattiteatterit

 

Teatteri sydänkäpy, Teatteri Quo Vadis ja TTT, Ruotsi/Suomi: FEERI. Yöllinen aikamatka ystävyyteen. 3+

Mitä ystävyys tarkoittaa? Kuinka ystävät puhuvat toisilleen? Miten käydä raivoisia riitoja, joihin ystävyys ei

kuitenkaan kaadu? Feerin maailmassa nukkuminen on seikkailua ja uni on totta. Yöllinen seikkailusatu ystävyyteen opettaa lapsia katsomaan asioita myös toisen silmin ja kokemaan, miltä kaverista tuntuu. Vai onko herääminen sittenkin todempaa tällä aikamatkalla? Esitys on uutta kotimaista lastenteatteria parhaimmillaan.

 

Nukketeatteri Pikkukulkuri, Helsinki: NIGAN 8 VUODENAIKAA. Lumoava retki Lapin tuntureille. 2+

Lapinmaan kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaa ja ihmeellinen eläinmaailma heräävät henkiin pienen saamelaispojan Nigan tarinoiden ja laulujen myötä. Saamelaiskirjailija Niilo Aikion lapsuudenkokemuksista

ammentava esitys on visuaalisesti lumoava seikkailu Suomen pohjoisimmilla tuntureilla. Esityksessä kohtaavat

lempeällä tavalla taiturimainen nukketeatteri ja kunnioitus luontoa kohtaan.

 

Teatteri Viirus, Helsinki: KERTOMUKSIA 1-2-3-4. Neronleimauksia lastenhuoneessa. 3+

Josette koputtaa joka aamu vanhempiensa makuuhuoneen oveen. Vanhemmat haluavat nukkua, sillä he ovat rättiväsyneitä. Mutta ei pienintäkään hätää! Kun äiti ja isä nukkuvat, lastenhuoneessa voi keksiä aivan mitä

tahansa tarinoita. Yllätyksellinen, taianomainen ja hersyvän hauska tarina on maailmanluokan dramaatikon Eugène Ionescon nerokkaasta kynästä.

 

Hanna Ryti & työryhmä/Hurjaruuth, Helsinki: PALLO VAI PALIKKA? Ilottelua taiteilija-ateljeessa. 3+

Sympaattinen esitys sekoittaa iloisen keitoksen, jossa aineksina on taidehistoriaa, sanatonta teatteria ja

katutanssia. Voisiko aikuinenkin antautua lapsen tavoin tarkkailemaan maailmaa ja taidetta? Lavalla nähdään kaksi virtuoosiesiintyjää: katutanssin monivuotinen SM-voittaja Simeoni Juoperi ja huilistiakrobaatti Jacintha Damström.

 

Simon Llewellyn, Irlanti: WE ARE THE CHAMPIONS. Jalkapallojonkkaa parhaimmillaan! Kaikille. Ilmainen.

Yleisön nauruhermoja kutkuttava, katusirkuksen perinteitä kunnioittava ja silkkaa pöljyyttä tihkuva esitys nähdään ulkonäyttämöllä charmantin irlantilaisen esittämänä. Show’n aikana lentävät sekä kukkaruukut että jalkapallot, ja kaikki tapahtuu olympialaisten hengessä. Yleisöllä on taatusti mahdollisuus nousta esityksen sankariksi.

 

Los Perros de la Montaña, Meksiko/Suomi: KERTOMUS VÄREISTÄ. Viidakkoluonnon lumoa. Kaikille.

Aikojen alussa kaikki oli vain mustaa, harmaata ja valkoista. Kunnes! Chiapasin viidakossa Meksikossa vanha Antonio tuntee tarinan siitä, kuinka värit tulivat maailmaan. Esitys herää eloon Lassi Puodinkedon kertomana, ja sen kuvittaa huikeilla hiekka-animaatioilla Amadeu Vives. Esityksen musiikkina kuullaan meksikolaista kansanmusiikkia. Mykistävän taiturillinen esitys vie kaikenikäiset katsojat suoraan viidakon syvyyksiin.

 

SUPER Teatteri, Lahti: JUST JA HUPS. Vastakohtien hilpeä hassuttelu. 2+

Mitä tapahtuu, kun musta ja valkoinen alkavat sekoittua? Just ja Hups ovat toistensa täydelliset vastakohdat, jotka yllättäen tapaavat ja ystävystyvät. Sarjakuvamaisen kekseliäs esitys puhuu leikin voimasta, siitä, että aivan erilaisetkin tyypit voivat löytää yhteisen sävelen. Esitys on sanaton, ja se toteutetaan taiturillisen fyysisen teatterin, mimiikan ja tanssiteatterin keinoin.

 

Teatteri ILMI Ö, Helsinki: MUOVIPUSSIMERI. Elämyksellinen matka merenrantaan. 3+

Koe kokemuksellinen ja visuaalinen esitys merestä, muovista ja meren eläimistä. Esitys vie katsojat merenrannalle, hiekan ja meren siloittamien kivien äärelle tuntemaan ja kuulemaan, miten meri tänään voi. Roskaamisenkin seurauksista kertova kaunis ja hillitty esitys puhuu lempeästi luonnon puolesta. Esityksen jälkeen katsojat saavat viettää aikaa näyttämöllä ja tutkia esityksessä rakentunutta maisemaa.

 

Kouvolan Teatteri: ADALMIINAN HELMI. Topeliuksen klassikkosatu uudistuneena. 4+

Prinsessa Adalmiina elää jakamattoman huomion keskipisteenä. Haltijakummiltaan hän on saanut kastelahjaksi

helmen, jonka taikavoimien sanotaan tuovan kauneutta, rikkautta ja viisautta. Vallan ja loiston keskellä hemmoteltu prinsessa tuntee kuitenkin itsensä tylsistyneeksi ja karkaa kotoaan seikkailulle metsään. Fantasiahenkinen, hauska ja raikas näytelmä tempaa mukaansa kaikenikäiset katsojat.

 

Taina Mäki-Iso, Helsinki: MEDEIA: KLOVNIN RAIVONHALLINTAOPAS. Taidokasta klovneriaa. Vain tilausnäytöksiä.

Suomalaisen klovnerian pioneerin Taina Mäki-Ison soolo on tragikoominen tulkinta Medeiasta. Se on klassinen

kreikkalainen myytti naisesta, joka tappaa kostoksi omat lapsensa. Miten ihmeessä kertoa kaikki karmeudet? Klovnin ihmettelevä asenne elämän eri ilmiöihin mahdollistaa rankkojen ja vaikeidenkin asioiden käsittelyn lämpimällä huumorilla. Esitykseen kuuluu yleisötyökokonaisuus koululaisille.

 

Eija Ahvo, Marcus Bäckman ja Soili Perkiö: MUUMIPERHEEN LAULURETKI -KONSERTTI. Musiikillinen matka mestarien kanssa. Kaikille.

Ihanan turvallisella lauluretkellä matkataan tuttujen hahmojen kanssa Muumilaakson halki. Vuoden 2015 Lastenlevyn Emma-palkinnon saaneen Muumiperheen lauluretken konserttiversiossa kuullaan liveorkesteria sekä jännittäviä tarinoita laulujen takaa. Laulut puhuttelevat kaikkia muumien ystäviä, ja tunnelmat vaihtelevat Nuuskamuikkusen huilun sävelistä Pikku Myyn räppiin.

 

Festivaalille valitut harrastajateatterit

 

Pukinmäen Taidekoulut, Helsinki: HÖLMÖLÄISIÄ. Hassutuksia koko perheelle. Kaikille.

Aina ajankohtaisissa hölmöläistarinoissa toimeliaat hölmöläiset tarttuvat arkisiin ongelmiinsa ilman turhia

tuumailuja. Olipa puuha mikä tahansa, se päättyy aina pöljästi. Onneksi hyväntuulinen heimo osaa ottaa ilon irti ihan kaikesta. Hölmöläisrooleissa loistavat Pukinmäen taidekoulujen nuoret näyttelijät, ja katsomossa viihtyy koko suku vauvasta vaariin.

 

Maksuton off-ohjelmisto

 

Kouvolan Teatterin nuortenteatteri: KOHTAUKSIA IHMEMAASTA. Kaikille. Ilmainen.

Näe kohtauksia Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa -näytelmästä nuorten esittämänä. Seikkailu kaappaa mukaansa, kun 13-vuotias Liisa lähtee seuraamaan Kuningattaren kiireistä Kania, ja yhtäkkiä hän löytääkin itsensä Ihmemaasta. Siellä juostaan vallirallia, juodaan teetä ja selvitetään piparkakkuvarkautta. Liisa

huomaa olevansa Ihmemaan ainut järkevä henkilö hullunkurisuuden ja nurinkurisuuden ympäröimänä.

 

Ilmaiset avajaiset ja lasten työpajat

Avajaiset

Festivaalin avajaiset järjestetään Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä perjantaina 15.5. kello 17. Koko perheelle suunnatussa ilmaistapahtumassa esiintyy irlantilainen Simon Llewellyn vauhdikkaalla katusirkusesityksellään.

 

Lasten työpajat

Kuusankoskitalon yläaulassa järjestetään maksuttomia non stop -työpajoja festivaalin ajan. Puvustuspajassa

on runsaasti erilaisia teatterin rooliasuja lasten soviteltaviksi, maskeerauspajassa tehdään kasvomaalauksia lasten toiveiden mukaan ja lastenlavalla pääsee esiintymään vapaasti. Uusina työpajoina toteutetaan päähinepaja, jossa voi askarrella itselleen festivaalipäähineen, sekä valokuvauspaja, jossa ammattikuvaaja ikuistaa lapset puvustuspajan rooliasuissa. Valokuvia voi halutessaan tilata muistoksi.

Uutta on myös katutaidepaja, joka toteutetaan Kuusankoskitalon ja Hotelli Sommelon välisessä tunnelissa. Kuka tahansa voi jättää kädenjälkensä yhteisölliseen taideteokseen, joka maalataan tunnelin seinään.

 

Lipunmyynti alkaa 30.3.

Lipunmyynti avautuu NetTicketissä (www.netticket.fi) maanantaina 30.3. kello 9 ja on avoinna tapahtumaan saakka. Kuusankoskitalolta lippuja saa festivaaliviikolla keskiviikosta 13.5. lähtien. Palveluajat ja yhteystiedot löytyvät Kuulaksen käsiohjelmasta ja nettisivuilta. Lippujen hinnat ovat samat joka myyntikanavassa.

Yli kymmenen hengen ryhmämyynti käynnistyy jo aiemmin, ja siitä tiedotetaan suoraan päiväkodeille ja kouluille. Lapsiryhmille on tarjolla ilmaisia festivaalibusseja Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön tarjoaman tuen ansiosta.

 

Taustatietoa Kuulas-festivaalista

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on taiteellisesti tasokas lasten teatterifestivaali, joka on järjestetty Kouvolan Kuusankoskella jo vuodesta 1988 lähtien. Noin 5 000 kävijää vuosittain keräävä festivaali kutsuu paikkakunnalle Suomen parhaita teatterintekijöitä ja lastenteatteriesityksiä. Ohjelmistossa on perinteisen lastenteatterin lisäksi katuteatteria, lasten työpajoja sekä muuta oheisohjelmaa koko perheelle. Tapahtuman järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto (TNL) yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Kouvolan Teatterin ja Kuusankosken Teatterin kanssa.

kuulas.info