12.07.2016

Kyltymätön Don Giovanni sai tuomionsa Oopperajuhlien lauantain ensi-illassa

Mozartin mestariteos Don Giovanni on romanttinen ooppera, jossa leikitään ja kisaillaan valloituksista. Mutta ylimielinen Don Giovanni ei välitä varoituksista ja muiden tunteista vaan saa julman rangaistuksensa. Ohjaus ja lavastus antavat tilaa ja vastuuta solisteille ja pienelle kuorolle, joka rytmittää draaman käännekohtia.

Olavinlinnan ensi-illassa nähtiin röyhkeä naisten viettelijä, baritoni Waltteri Torikka ja Zerlinana Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2013 voittanut sopraano Tuuli Takala.

”Niukka lavastus ja näyttämöllepano siirtävät huomattavan paljon vastuuta meille laulajille. Olemme itseohjautuvia ja saaneet paljon vapauksia. Ohjaaja Paul-Emile Fournyn ja kapellimestari John Storgårdsin kanssa kaikki on sujunut hyvin. Tämä on luksusta”, kertoo Waltteri Torikka.

”On ihan mahtava porukka. Minulla on sopivan innostunut olo. Kapellimestari Storgårdsilla riittää energiaa. Hän johtaa hyvin”, kuvailee Tuuli Takala.

”Zerlina on naiivi maalaistyttö. Don Giovanni on hänen mielestään ihanan kiehtova. Vaarankin tuntua on ilmassa. Muuta kun Don raahaa Zerlinan väkisin mukaansa, tyttö säikähtää”, tarkentaa Takala.

Kuoronjohtaja Matti Hyökin mukaan kuoro nostaa olennaisia kohtauksia esiin. ”Don Giovanni on ilon ja malttamattomuuden ooppera, jossa kyltymättömät halut jylläävät. Kuoron osuus on pieni mutta tärkeä. Se rytmittää ja korostaa draaman kannalta käänteentekeviä kohtia”.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10 % yritysyhteistyösopimuksista. www.oopperajuhlat.fi