03.03.2022

Kuratointia, harmonikkaa ja sävellettyä teatteria Viitasaaren Kesäakatemian kursseilla 2022

Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin yhteydessä järjestetään 40-vuotisjuhlavuonna 5.–11.7.2022 kaikkiaan neljä kesäakatemian kurssia. Sävellys- ja harmonikkakurssin rinnalla järjestetään Mark Applebaumin vetämä poikkitaiteellinen sävelletyn teatterin kurssi, sekä Suomen ensimmäinen musiikin kuratointiin keskittyvä kurssi. Hakuaika kursseille on parhaillaan käynnissä.

Kuraattorikurssi on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja sen opettajat ovat alan kansainvälisiä huippuammattilaisia. Shanghaissa syntynyt, nykyään New Yorkissa asuva Du Yun on kuraattori ja säveltäjä, joka liikkuu oopperan, teatterin, performanssin, kabareen ja noisen rajamailla. Julia Gerlach on nykymusiikin ja äänitaiteen kuraattori ja tuottaja, joka työskentelee tällä hetkellä Berliinin taideakatemiassa musiikin osastolla. Islantilainen Vigdis Jakobsdottir on teatteriohjaaja ja pedagogi, ja hän työskentelee Reykjavik Arts Festival -tapahtuman taiteellisena johtajana ja toimitusjohtajana. Lisäksi kurssilla on mukana myöhemmin julkaistavia vierailevia luennoitsijoita.

Stanfordin yliopiston sävellyksen professorina työskentelevä Mark Applebaum on vieraillut Viitasaarella aiemminkin vuonna 2017, jolloin hänen sävellyskurssinsa oli huippusuosittu. Tällä kertaa hän vie opiskelijansa sävelletyn teatterin kollaboratiiviseen ja poikkitaiteelliseen maailmaan. Kurssilaisten valmistelemat esitykset tulevat näkymään monin tavoin myös Viitasaaren katukuvassa.

Kesän 2022 instrumenttikurssilla muistellaan Musiikin ajan aloitusvuotta. Soittimena on 40-vuotisjuhlavuonna harmonikka, joka on Musiikin ajan toisen perustajan, viitasaarelaissyntyisen Timo Kinnusen soitin. Tällä kertaa opettajana on arvostettu pohjoismainen harmonikkataiteilija Andreas Borregaard, joka solistiuransa rinnalla opettaa harmonikkaa ja kamarimusiikkia sekä Tanskan että Norjan musiikkiakatemiassa.

Kesäakatemian sävellyskurssin hakuaika päättyy jo 6. maaliskuuta. Kurssin opettaja on venetsialaissyntyinen säveltäjä Mauro Lanza. Hänen lähestymistapansa säveltämiseen on kokeileva ja monialainen, ja hän on tehnyt yhteistyötä paitsi lukuisten nykymusiikkiyhtyeiden, myös videotaiteen ja tanssin parissa. Tällä hetkellä Lanza toimii vierailevana professorina Berliinin taideyliopistossa.

Harmonikkakurssin ja Sävelletyn teatterin kollaboraatio -kurssin hakuaika päättyy 20.3., Moninaisuuden kuratointi -kurssin hakuaika jatkuu maaliskuun loppuun. Sävellyskurssille pyrkivien tulee lähettää hakemukset jo 6.3. mennessä.

Kesän 2022 juhlafestivaalille saapuu useita merkittäviä yhtyeitä Euroopasta ja Yhdysvalloista. Yhtyeiden esittämänä kuullaan laajoja kotimaisia ja kansainvälisiä kantaesityksiä. Tarkempia tietoja julkaistaan kevään kuluessa, ja koko festivaaliohjelma on tiedossa touko-kesäkuun vaihteessa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.musiikinaika.org/kurssit

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.04.2024

Musiikin aika tutkii osallisuutta ja osallistumista

Viitasaarella järjestettävä festivaali haastaa yleisön mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin ja mukaansatempaaviin konsertteihin. Kansainvälisiä huippuvieraita ovat muun muassa IEMA Ensemble ja Neko3 -trio. Musiikin ajan avaa tiistaina 2.7. järjestettävä Musiikin aika soi edellä -teemakeskustelu, jossa puhujina ovat muun muassa professori…

27.02.2024

Musiikin aika 2024 tutkii osallisuuden pelejä

Viitasaaren Kesäakatemian kurssit ja Musiikin ajan keskusteluohjelma käynnistyvät tiistaina 2. heinäkuuta. Avajaiskonsertti pidetään torstaina 4.7. kello 19.00 Viitasaari Areenalla. Ohjelmasta vastaa International Ensemble Modern Academy kapellimestarinaan Raimonda Skabelkaite. Tänä vuonna Musiikin aika käsittelee osallisuutta, osallistumista ja…

22.01.2024

Musiikin aika: Ohjelmistokehittäjä ja yleisötyöskentelyn huippunimi Viitasaaren Kesäakatemian opettajina – Tule inspiroitumaan ja opiskelemaan aikamme musiikkia!

Musiikin aika -festivaalin Kesäakatemia 2.–7.7.2024 tarjoaa jälleen ainutlaatuisen mahdollisuuden opiskella aikamme musiikkia maailmankuulujen säveltäjä-pedagogien johdolla inspiroivassa ja kansainvälisessä ympäristössä. Haku kursseille on nyt avattu. Tämänvuotisesta sävellyskurssista vastaa ruotsalainen Jesper Nordin, jonka musiikkia on kuultu muun…