13.07.2015

Kupliva Jyväskylän Kesä taipui moniin tunnelmiin

Se oli kiihkeä, nostalginen, särmikäs, sielukas, svengaava, herkkä, hauska ja hulvaton.

Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kansainvälinen festivaali tarjosi kuuden päivän ja yön aikana satoja erilaisia tapahtumia ja 10 000 minuuttia ohjelmaa. Kansainvälisiä esiintyjiä oli viidestä eri maasta.

Festivaali koostui kuudesta eri kokonaisuudesta: Konserttikesästä, Teatterista, Teltasta, Klubikesästä, Lasten Kesästä ja yleisölle maksuttomasta Mitä noi tekee?! –katuohjelmasta.

Jyväskylän Kesä järjestettiin 60. kerran 7.-12.7.2015 Maksullisiin esityksiin ja konsertteihin osallistui noin 9 000 henkeä.

Kokonaiskävijämäärät tarkentuvat loppukesän aikana. Edellä mainituista luvuista puuttuvat vielä Reaktio-festivaalin ja Kaupunkikerroin tapahtumat sekä Jyväskylän kaupunginkirjastoon rakennettu valokuvanäyttely ”Tunnelmia Kesästä vuosilta 2005-2014”, joka on nähtävissä vielä 22.8. saakka. Tämän hetken festivaalin kokonaiskävijämääräarvio on 23 000.

Jyväskylän Kesä 60. vuotta – Avajaisjuhlakonsertti järjestettiin Korpilahden kirkossa. Jyväskylä sinfoniaa johti Ville Matvejeff ja konsertin solistina lauloi Johanna Rusanen. Loppuunmyytyjä esityksiä oli 11 kappaletta muun muassa UMO & Club For Five ja Miljoonasade vetivät Kesän Teltan täyteen. Konserttiohjelman suosikkeja olivat Waltteri Torikka, Johanna Försti, Jaakko Ryhänen sekä Iiro Rantala ja Jukka Perko. Loppuunmyyty oli myös come back keikan tehnyt Silvery.

Ensimmäistä kertaa Suomessa

Juhlavuoden kunniaksi Kesä tarjosi kolme ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävää sanattoman teatterin esitystä: Vamos Theatre (UK) ja Chris Lynam (UK) ja Trygve Wakenshaw (NZ). Ensimmäistä kertaa Suomeen saapui myös maltalainen maailmanmusiikkiyhtye Tribali. Jyväskyläläinen OFF/Balancen tanssiryhmä kantaesitti festivaalilla uusimman teoksensa ”Hutiklubi” ja Teatterikone ”Satuihin eksynyt” esityksen.

Seuraava Jyväskylän Kesä järjestetään 12.-17.7.2016.

www.jyvaskylankesa.fi