09.10.2012

KuoroEspoo alkaa näyttävissä merkeissä

Tulevana perjantaina 12.10. alkava KuoroEspoo-festivaali viettää juhlavuotta, festivaali järjestetään jo kymmenettä kertaa. Juhlafestivaalin avajaiskonsertti Visitatio järjestetään yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa, joka toimii myös konsertin isäntäorkesterina. Konsertin johtaa kuoromaailman suurvaikuttaja Pasi Hyökki, lauluosuuksissa kuullaan Lauluyhtye Tallaa, Tapiolan kuoroa ja EMO Ensembleä. Konsertissa kuullaan aikamme säveltäjien hengellistä musiikkia: Aleksander Raskatovin Obikhod, joka on sävelletty vanhaan slaavilaiseen tekstiin, Arvo Pärtin Stabat Mater ja huipentumana James MacMillanin Visitatio Sepulchri, jossa käytetään mm. 1300-luvun liturgisen pääsiäisdraaman tekstiä.

Musiikin maisteri, kuoronjohtaja ja sopranista Pasi Hyökki (1970-) on Tapiolan kuoron, Ylioppilaskunnan Laulajien sekä perustamiensa EMO Ensemblen ja Lauluyhtye Tallan taiteellinen johtaja. Päätyönsä ohella hän esiintyy myös miessopraano- eli sopranistasolistina. EMO Ensemblen, Lauluyhtye Tallan sekä Cantabilen kanssa Hyökki on voittanut lukuisia kuoro- ja yhtyelaulukilpailuja, joissa hänet on usein palkittu myös parhaana kuoronjohtajana.

Tapiolan kuoro on Erkki Pohjolan vuonna 1963 perustama kuoro, joka on vuosien varrella edennyt tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta kansainvälisen kuoromaailman tunnetuksi ja ihailluksi ilmiöksi. Menestyksen avaintekijöitä ovat olleet suomalaiselta pohjalta lähtevä luonnollinen äänenkäyttö, laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen, yhteistyö aikamme säveltäjien kanssa sekä kansainvälinen toiminta.

Helsingissä vuonna 1991 perustettu Lauluyhtye Talla kuuluu Suomen johtaviin lauluyhtyeisiin. Sen kahdentoista mieslaulajan ääniala kattaa täydet neljä oktaavia, minkä ansiosta myös sekayhtyeille sävelletty musiikki soi täyteläisesti. Tallan soinnissa yhdistyvät saumattomasti harvinainen miessopraano sekä slaavilainen syvä basso.

EMO Ensemble syntyi Espoon musiikkiopiston yhteyteen syksyllä 2000. Harrastaja- ja ammattilaiskuorojen rajapinnalla toimiva yhtye on profiloitunut ajankohtaisen musiikin esittäjäksi. EMO Ensemble tarjoaa säveltäjille taipuisan instrumentin ja yleisölleen yllätyksellisiä ja uusiutuvia elämysmatkoja kuoromusiikin pariin.

Konsertin orkesteriosuuksista vastaa Espoon kaupunginorkesteri Tapiola Sinfonietta, joka viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan. Juhlat huipentuvat 5.-21.4.2013 pidettäviin Tapiola Sinfoniettan juhlaviikkoihin. Orkesterin kotisalina toimii Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasali, jossa myös KuoroEspoon avajaiskonsertti kuullaan.

KuoroEspoo järjestetään 12.-17.10.2012.

http://www.kuoroespoo.fi