16.03.2018

Kuopio Tanssii ja Soin uusi taiteellinen johtaja valittu

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille on valittu uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2020 eteenpäin. Hän on 32-vuotias Riku Lehtopolku. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt toimia monipuolisesti taiteen eri alojen tehtävissä niin tanssijana, koreografina, opettajana kuin harjoittajanakin sekä erilaisissa alansa asiantuntijatehtävissä. Hän on työskennellyt Pohjoismaissa ja vieraillut esiintyjänä ja opettajana useilla eri festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Hän on esiintynyt mm Tero Saarisen, Marjo Kuuselan, Susanna Leinosen, Jorma Uotisen ja Carl Knifin teoksissa. Hän on toiminut viime vuosina myös toisena Pori Dance Companyn taiteellisena johtajana.

Yhdistyksen hallitus toteaa valinnastaan:

”Kuopio Tanssii ja Soi aloittaa vuonna 2019 uuden 50-vuotiskautensa, taiteellisen johtajan rooli uudessa ajassa on merkittävä. Taidefestivaalin rakentamisessa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän monipuolisuutta ja eri taiteenalojen tuntemusta. Olemme vaikuttuneita Lehtopolun laaja-alaisesta taiteen ymmärryksestä, sivistyksestä ja näkemyksellisyydestä. Tanssitaiteen lisäksi hänellä on aktiivinen suhde teatteriin, musiikkiin, nykysirkukseen sekä laaja perehtyneisyys kuvataiteen kenttään.  Hänellä on kokemusta myös tapahtumien tuottamisesta ja taloudesta, mikä on erinomainen asia taiteellisella johtajalla. Hänellä on virkistävä ja innostunut nuoremman polven ote. Lehtopolku toi haastattelussa esiin uusia raikkaita ajatuksia mm. festivaalin kurssiohjelman kehittämisee n. Hänellä on realistinen näkökulma tapahtumaamme ja paikkakuntaamme kohtaan sillä hän on ollut festivaalimme vakiokävijä 90-luvun puolivälistä alkaen”.

Suuret tanssituotannot ovat tulleet minulle tutuiksi Suomen kansallisbaletin, Tanskan Kuninkaallisen baletin ja Reykjavik Arts Festivalin lisäksi työskennellessäni myös muun muassa useissa kotimaisissa kaupunginteatterissa. Seuraan aktiivisesti kansainvälistä tanssin kenttää”, Lehtopolku toteaa ja jatkaa

Kuopio Tanssii ja Soin tulevaisuuden näen nykytanssiin keskittyvänä kansainvälisenä festivaalina, jonka ohjelmistoon mahtuu sekä sisällöltään että toteutustavoiltaan keskenään hyvinkin erilaisia teoksia. Omintakeisuutta ja tanssin moniäänisyyttä vaalivien valintojen tulee tarjota katsojille elämysten lisäksi merkityksiä. Minua kiinnostaa tanssin rajapintojen venyttäminen ja sen limittyminen muihin taiteenaloihin. Kauteni aikana aion viedä tanssia myös perinteisten näyttämötilojen ulkopuolelle. Kurssitoiminnassa haluan laajentaa erityisesti edistyneille tanssin opiskelijoille ja ammattilaisille suunnattua tarjontaa. Tavoitteena on myös itse festivaaliviikkoa pitkäkestoisempi mentorointiohjelma kokeneiden taiteilijoiden johdolla ja kasvualustan tarjoaminen nuorille lahjakkuuksille

Riku Lehtopolku on toiminut myös festivaalin nykyisen taiteellisen johtajan Jorma Uotisen assistenttina ja teosharjoittajana.

”Se ei kuitenkaan ollut vaikuttava tai ratkaiseva tekijä valinnassa, Jorma Uotinen ei ole missään vaiheessa osallistunut seuraajansa valintaprosessiin. Lehtopolku vakuutti meidät moniportaisessa haastattelussa. Hän on suurelle yleisölle tuore kasvo, lupaava ja kehityshakuinen nuori tanssialan ammattilainen joka tuntee tanssin kenttää ja tapahtumatoimialaa oman toimintansa kautta. Hänen ajatusmaailmansa istuu erinomaisesti uudistumassa olevaan festivaalimme kehittämisstrategiaan”, kertoo Kuopio Tanssi ja Soi ry:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Soininen.

Riku Lehtopolun luotsaama ensimmäinen festivaali on vuonna 2020, sopimus on kolmivuotinen. Tehtävään haki 14 kovatasoista alan ammattilaista useista eri maista. Aiemmat taiteelliset johtajat ovat Jorma Uotisen ohella olleet Doris Laine, Jukka O. Miettinen ja Alpo Pakarinen.

Jorma Uotisen vuonna 2002 alkanut taiteellinen johtajuus jatkuu vuoden 2019 festivaaliin saakka jolloin Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 50. kerran. Festivaaliohjelma koostuu nykyisellään yli sadasta tanssiesityksestä, tanssikurssista, tori- ja muusta oheistapahtumasta. Festivaali on vanhin, monipuolisin ja laajin vuosittain järjestettävä kansainvälinen tanssitaidefestivaali Pohjoismaissa. Kuopio Tanssii ja Soi ry:n budjetti vuonna 2018 on noin 900 000 euroa, ajankohta on 13. – 20.6.2018.

Festivaalin toiminnanjohtajana jatkaa Anna Pitkänen ja tuottajana Sirpa Miettinen. www.kuopiodancefestival.fi