20.01.2017

Kuopio Tanssii ja Soin tuleva kesä tarjoaa Suomen-ensivierailuja ja ennennäkemättömiä teoksia!

Pääohjelmassa nähdään muun muassa arvostettu hollantilainen nykytanssiryhmä NDT2 ja huomiota herättäneen Dada Masilon uutuusteos Giselle, palkitun ja Kuopiossakin nähdyn kiinalaiskoreografi Xie Xinin kokoillan teos sekä Suomen-ensivierailunsa tekevät, huikeat israelilainen Vertigo Dance Company ja tšekkiläinen VerTeDance! Ohjelmassa nähdään kotimainen kantaesitysteos Hanna Brotherukselta.

48. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali juhlistaa 100-vuotiasta Suomea korkealaatuisella kansainvälisellä tanssin kattauksella. Ohjelmassa nähdään hyvin erilaisia, maailmalla jo mainetta niittäneitä ja toisaalta, kansainvälisen läpimurtonsa kynnyksellä olevia ryhmiä.

– ­Tämä taitaa olla yksi kovatasoisimmista ohjelmista, joita olemme olleet tuottamassa Kuopio Tanssii ja Soilla, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen ja toiminnanjohtaja Anna Pitkänen iloitsevat.

Muutama vuosi sitten Joutsenlampi-versiollaan suomalaisyleisön hurmannut eteläafrikkalainen Dada Masilo tuo festivaaliviikolle tuoreen, toukokuussa kantaesityksensä saavan Gisellen. Musiikkikeskuksen ohjelmassa nähdään myös rakastetut gaalaillat ja moneen otteeseen palkittu flamencotaituri Israel Galván, jonka tuloa odotettiin jo viime kesänä. Nyt tähti saadaan vihdoin festivaalille Suomessa ensikertaa nähtävällä FLA.CO.MEN-teoksella.

– Galvánia voi kutsua ranskalaisittain monstre sacréksi, näyttämöpedoksi, jonka karisma ja läsnäolo ovat niin vahvoja, että ne tärisyttävät koko taloa! Uotinen sanoo.

Avajaispäivänä Musiikkikeskuksen päälavalla nähdään tulevaisuuden tanssitähtiä, kun Suomen Kansallisbaletin oppilaitos avaa pääohjelman.

– Tämä tuo ohjelmaamme lisämausteen. Erilaisten esiintymismahdollisuuksien luominen nuorille on festivaalin velvollisuus. Mitä aikaisemmassa vaiheessa he pääsevät esiintymään erilaisille areenoille, sen parempi koulutuksen kannalta, Uotinen sanoo.

Kuopion kaupunginteatterilla nähdään upea katsaus eurooppalaista, israelilaista ja kiinalaista tanssitaidetta.

Maailman arvostetuimpiin nykytanssiryhmiin kuuluvan Nederlands Dans Theaterin (NDT2) taidoista saadaan nauttia neljän teoksen illassa, jossa superlatiivit tuntuvat latteilta, kuten The Herald -lehti on kuvaillut. Illan koreografeina ovat mm. Paul Lightfoot ja Alexander Ekman.

Euroopan ensi-iltana nähdään gaalassa viime kesänä esiintyneen, palkitun kiinalaiskoreografin Xie Xinin omalle tanssiryhmälleen luoma kokoillan teos from IN.

– Miellyin kovasti Xie Xinin koreografiaan viime vuoden gaalassa. Näen hänen tyylissään piirteitä, joita ei välttämättä löydy eurooppalaisesta nykytanssista. Xie Xinin äärimmäisessä herkkyydessä ja hienovaraisuudessa on jotain samalla tavalla ainutlaatuista kuin japanilaisessa Sankai Jukussa, Uotinen sanoo.

Viikko huipentuu kahteen Suomen-ensivierailuun, kun teatterin lavalla nähdään ensin huikea tšekkiläinen VerTeDance, jonka teoksessa Correction kaikki tapahtuu yhdessä paikassa, tanssijoiden jalat lattiaan naulittuina. Teos uhmaa painovoimaa ja ihmiskehon notkeutta ollen samalla herkkä ja hauska.

– VerTeDancen teos on yllätyksellinen ja äärimmäisen vaativa tanssijoille. Ryhmä tekee parhaillaan kansainvälistä läpimurtoaan. Me haluamme tuoda heidät Suomeen jo tässä vaiheessa.

Toinen Suomen-ensivierailunsa tekevä ryhmä on israelilainen Vertigo Dance Company, jonka teoksessa Yama koreografi Noa Wertheim kiinnittää huomion pieniin yksityiskohtiin ja voimalliseen, äärimmäisen tarkkaan liikkeeseen.

– Israelilaisella tanssilla on hyvin omanlaisensa estetiikka. Batshevan ja Ohad Naharinin teokset ovat aina puhutelleet suomalaisia. Israelissa on paljon muitakin hyviä tekijöitä, joita myös haluamme tuoda Suomeen, Uotinen sanoo.

Kulttuuriareenan ohjelmassa nähdään Hanna Brotheruksen kantaesityksensä saava teos to be. Teos punoutuu kolmen eri-ikäisen naisen herkäksi ja voimalliseksi tarinaksi lavalla nähtävän tanssija Sini Länsivuoren (Tero Saarinen Company) ja videolla esiintyvien 8-vuotiaan Lorenia Lönnqvistin ja 81-vuotiaan Ritva Katteluksen kautta. Suosittu nuorten tanssijoiden Tanssioppilaitokset on Stage -katselmus jatkaa ohjelmistossa.

Festivaalin kurssiohjelma julkaistaan 15. helmikuuta ja oheisohjelma huhti-toukokuussa.

Esitysten ryhmämyynti on käynnistynyt;  office(at)kuopiodancefestival.fi, p. 050 365 6274. Kuluttajamyynti alkaa 1.3. Lippupisteessä.

Ohjelmaan voi tutustua festivaalin kotisivuilla www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 14.-20.6.2017.