27.05.2015

Kuopio Tanssii ja Soin pääohjelmassa 12 tanssiryhmää, lähes 60 kurssia ja runsaasti oheisohjelmaa!

Pohjoismaiden vanhimman ja suurimman kansainvälisen taidetanssifestivaalin Kuopio Tanssii ja Soin tämän kesän ohjelmassa nähdään jälleen useita Suomessa ennen näkemättömiä ryhmiä ja teoksia.

Yksi kesän odotetuimmista ryhmistä on ranskalainen Compagnie Käfig, joka tuo Musiikkikeskuksen lavalle räjähtävää energiaa teoksessaan Boxe Boxe. Hip hop -taiteilija Mourad Merzoukin kekseliäs tapa yhdistää toisiinsa kamppailulajit, sirkus, hip hop ja klassinen musiikki tekevät Boxe Boxesta kokonaisvaltaisen kokemuksen, runollisen rajun spektaakkelin, joka on saanut suosiota ympäri maailman.

Lyonista kotoisin oleva koreografi on esiintynyt usein muun muassa Lyonin Maison de la Dansessa ja Lyonin biennaalissa, joiden aiempi johtaja Guy Darmet on tukenut Merzoukia ja vaikuttanut merkittävästi hänen uraansa. Teoksen musiikista lavalla vastaa palkittu Debussy Quartet.

Fadon herkästä ja melankolisesta tunnelmasta päästään nauttimaan portugalilaisen nykytanssiryhmä Quorum Ballet’n parissa. Quorum Ballet valittiin vuonna 2009 Portugalin parhaaksi nykytanssiryhmäksi, ja se on ensimmäinen Kuopiossa nähtävä portugalilaisryhmä sitten legendaarisen Ballet Gulbenkianin.

Ulkomaisista ryhmistä Kuopiossa nähdään myös Tanskan ykkösryhmiin kuuluva Danish Dance Theatre, joka tuo Kuopion kaupunginteatterin uudistuneelle lavalle johtajansa Tim Rushtonin tuoreimman teoksen Black Diamond. Rushtonin teoksia nähtiin Kuopiossa viimeksi vuonna 2010, jolloin ne saavuttivat suuren suosion.

Tanssiviikon flamencoa rakastava yleisö saa jälleen mitä odottaa, sillä tänä kesänä Kuopion valloittaa uuden polven flamencoryhmä Marco Flores. Palkittu ja muun muassa Manuel Liñánin kanssa työskennellyt Flores on esiintynyt ryhmineen muun muassa Lyonin Maison de la Dansessa ja Lontoon Sadler Welssissä. Kuopiossa ryhmältä nähdään viime vuonna Jerezin flamencofestivaaleilla esitetty teos Laberíntica.

Kotimaisen tanssin painotus on ohjelmassa vahva. Ohjelmassa on muun muassa Susanna Leinonen Companyn tuorein teos Touch of Gravity sekä samassa illassa osa mediataiteilija Marita Liulian multimediaa, tanssia ja livemusiikkia yhdistävästä Swan Song -teoksesta tanssijoinaan Minna Tervamäki ja Ima Iduozee.

Turkulaiselta Aurinkobaletilta nähdään Jorma Uotisen ihastusta herättänyt uutuusteos Ennen viimeisiä ajatuksia.

Kolme kertaa esitettävässä gaalassa lavalle nousevat muun muassa katseen vangitseva brittiläis-tšekkiläinen tanssijatar Andrea Miltnerová sekä Suomen kansainvälisesti tunnetuin flamencoryhmä Compañia Kaari & Roni Martin yhdellä suosituimmista teoksistaan Korppi ja kello. Gaalassa esiintyvät myös katutanssin ykkösnimet Dennis ”Ätä” Nylund ja Will Funk For Food. Sokerina pohjalla on italialaisen mestarin, Jacopo Godanin teos Sapzio-Tempo Suomen Kansallisbaletin esittämänä.

 

Lähes 60 tanssikurssia

Kuopio Tanssii ja Soin kurssivalikoimassa on lähes 60 kurssia lapsille, nuorille, aloittelijoille, harrastajille ja ammattilaisille, ja kursseille odotetaan 600–700 osallistujaa.

Muun muassa William Forsythen Ballett Frankfurtissa ja Kibbutz Contemporary Dance Companyssa tanssinut ja Sidi Larbi Cherkaouin rinnalle Royal Ballet of Flandersin avustavaksi johtajaksi nouseva unkarilainen Tamás Móricz vetää Kuopio Tanssii ja Soilla ammattilaisille kolme eri kurssia: nykytanssia, balettia sekä Movement awareness -workshopin.

Tanssiviikon kurssivalikoiman uutuus on Tukholman kuninkaallisessa baletissa ja Suomen Kansallisbaletissa solistina tanssineen Henrik Burmanin kehittämä BalletMOVE, jossa treenataan baletin perusharjoitteita keskilattialla ilman tankoa, fitness-hengessä. Tunnilla nostetaan sykettä sekä lisätään liikkuvuutta ja tasapainoa ja haastetaan oman kehon hallintaa.

Viime kesänä huikean suosion saavuttaneet yhdysvaltalaisen Helen Terryn Nia-tanssikurssit jatkavat Kuopio Tanssii ja Soin kurssivalikoimassa viidellä eri kurssilla. Jazz-tanssia opettavat Pori Dance Companyn taiteellisena johtajana toimiva Riku Lehtopolku ja muun muassa Broadway-musikaaleissa ja elokuvissa esiintynyt Pattie Obey.

Lisäksi valikoimassa on runsaasti klassista balettia kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille, salsaa ja latinotansseja, katutansseja, kehonhuoltoa ja Tarmo Hakkaraisen suosittuja aamutaiji-tunteja. Lapsille ja nuorille on tarjolla laaja valikoima kursseja perheen pienimpien Puistojameista balettiin, luovaan ilmaisuun, parkouriin ja breakiin.

 

Oheisohjelmassa Aivodiskoa ja konsertteja

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin oheisohjelma on tänä kesänä herkullisen monipuolinen. Toritanssit, Tanssimaraton, säveliä Kallaveden rannalla ja Pariisin taivaan alla, jazzia, Kansallisbalettia, teatteria, aamutaijia, taiteilijahaastatteluja…

Festivaalin avajaisia vietetään Kuopion kauppatorilla 10.6. klo 11. Avajaisissa yleisöä ilahduttaa soittolistojen energinen suosikkiräppäri, savolaislähtöinen Timi Lexikon.

Avajaisten jälkeen meno jatkuu Musiikkikeskuksen Valohallin suositussa Tanssimaratonissa, johon kuka tahansa voi liittyä mukaan missä välissä vain. Tanssilaji vaihtuu puolen tunnin välein. Avajaispäivän iltana Suomen Kansallisbaletti päättää kesäkiertueensa Kuopion matkustajasataman lavalla klo 20. Kansallisbaletin ohjelmassa on klassista balettia ja nykytanssin parhaita paloja.

Sunnuntaita lukuun ottamatta torilla voi nautiskella erilaisista tanssi-, musiikki- ja teatteriesityksistä päivittäin klo 11 tanssitaiteilija Tuomas Juntusen johdolla. Muun muassa viime kesän suosittu Aivodisko tanssittaa tänäkin vuonna Kuopiossa maanantaina 15.6. klo 11 Kauppatorilla. Menosta pitävät huolen Nicke ja Raakel Lignell, Tanssiseura J&V,  DJ Nite, Aira Samulin ja Jorma Uotinen.

Lisäksi Musiikkikeskuksen Valohallissa on päivittäin ohjelmaa esityksistä taiteilijahaastatteluihin. Lauantaina klo 10.15 järjestetään Musiikkikeskukselta Kauppatorille suuntaava festivaalikulkue, jossa on lupa irrotella ja hullutella.

Viikonloppuna Kuopiossa konsertoidaan. Lauantaina Jorma Uotinen & Trio Avec musisoi Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisalissa Sous le Ciel de Paris – Pariisin taivaan alla -konsertissa. Sunnuntaina Satamatorilla jammaillaan MILJazzin tahdissa. Tapahtumassa esiintyvät Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band solistinaan suomisoulin kuningas, laulaja Sami Saari, Ilmavoimien Big Band ja saksofonisti Jukka Perko sekä Ilmavoimien Jazzcombo ja jazzlaulajatar Elena Mindru.

MILJazzista voi siirtyä suoraan VB-valokeskuksen tunnelmalliseen puutarhakonserttiin, jossa kuullaan kuopiolaisten ja kuopiolaislähtöisten säveltäjien ja sanoittajien säveliä Kallaveden rannoilta Petri Petterssonin, Auli Poutiaisen ja Pekka Vienolan tulkitsemana.

Festivaaliviikko päättyy tiistaina 16.6. klo 20 Toritansseihin upean Tunteet-orkesterin johdolla.

Lisäksi oheisohjelmassa on mukana Itäisen tanssin aluekeskuksen järjestämä Paikallisliike, joka tuo esille itäsuomalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän uusimpia teoksiaan. Festariviikon aikana järjestetään myös Minna Canth -johtamisfoorumi sekä paljon muita tapahtumia.

Tutustu koko ohjelmaamme ja tulosta tapahtumakalenterimme www.kuopiodancefestival.fi

Autolla liikkuville festarivieraille toinen tunti pysäköinnistä toriparkissa on ilmainen koko festariviikon ajan.

46. Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 10.–16.6.2015.

 

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä

https://www.facebook.com/pages/Kuopio-Dance-Festival/158055021010586?ref=hl

https://twitter.com/KuopioDanceFest