08.05.2009

Kuopio Tanssii ja Soin juhlagaala – katse menneisyyteen, suunta tulevaisuuteen

Kuopio Tanssii ja Soin juhlavuoden gaala on läpileikkaus kansainvälisen tanssitaiteen maailmaan eri vuosikymmeniltä. Nyt jo 40-vuotias festivaali haluaa kurkistaa menneeseen, mutta tarjoilee yleisölleen myös tätä päivää ja tulevaisuutta.

– Gaala on perinteisestikin ollut festivaalin suosituin ilta. Se on kuin festivaali pienoiskoossa, jossa yhdistyvät tanssin eri muodot eri maista ja eri vuosikymmeniltä, kiteyttää festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Unkarilainen Andrea Ladányi on tuttu Kuopion kävijä jo 70-luvulta. Hänen gaalassa nähtävä teoksensa Play elää tässä ajassa. Kare Länsivuori ja Minna Tervamäki raottavat ovea Suomen Kansallisbaletin tulevaan ohjelmistoon. He tanssivat Pas de Deuxin syksyllä kantaesityksensä saavasta Kenneth Greven koreografioimasta uudesta Joutsenlammesta.

Estonia-teatterin baletti oli ensimmäisiä festivaalin vieraita 70-luvulla. Nyt perinnettä jatkavat Sergei Upkin ja Eve Andre, baletin valovoimaiset tähdet. Katja Koukkula ja Jussi Väänänen edustavat latinalaistanssien maailman kärkeä. He esittävät juhlagaalassa muun muassa voittoisan Eurovision tanssikilpailukappaleensa Unforgiven, teoksen musiikkina soi Apocalyptica. Heidän kanssaan lavalla nähdään myös jazzmuusikko Johanna Iivanainen.

Festivaalilla on vieraillut vuosikymmenten aikana kymmenittäin erilaisia kansantanssiryhmiä eri puolilta maailmaa. Nyt juhlaohjelmassa nähdään kansantanssin nykyaikaa kotimaisen Tanssiryhmä Tsuumin esittämänä.

Hip hopin taituruutta lavalle tuo nuorisokulttuurin maestro, Antopio diMaestre. Juhlagaalan kruunaavat Nuevo Ballet Españolin valovoimaiset tähdet, Angel Rojas ja Carlos Rodríguez.

”He ovat menneet aivojeni, sydämeni ja maksani läpi. Harvoin näkee sellaista läsnäolon voimaa.”, hehkutti Jorma Uotinen flamencotähtien edellistä vierailua Kuopiossa.

40-v juhlagaala 14. ja 15.6.2009 klo 18, Kuopion Musiikkikeskus
Kuopio Tanssii ja Soi 11.-17.6.2009

Etusivu