20.06.2018

Kuopio Tanssii ja Soi täytti järjestäjien odotukset

49. Kuopio Tanssii ja Soi käynnistyi 13. kesäkuuta torintäyteisen yleisön seuratessa kauppatorilla järjestettyjä avajaisia.

Värikkäiden ja vauhdikkaiden avajaisten jälkeen viikko jatkui aurinkoisen lämpimissä merkeissä, mikä siivitti koko festivaalin tunnelmaa, sanoo taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Viikolla järjestettiin 22 pääesitystä sekä runsaasti ilmais- ja oheisohjelmaa. Pääesityksiin myynnissä oli noin 7000 lippua käyttöasteen noustessa noin 85 prosenttiin, kurssipaikkoja myynnissä oli noin 700.

Pääesitykset täyttivät kirkkaasti taiteelliset odotuksemme, jatkaa Uotinen. On hyvä, että pystyimme toteuttamaan ohjelmistossamme monipuolisuuden, antamaan tilaa eri ikäluokille ja pienimuotoisille teoksille kuten Carl Knifin kantaesitykselle, Helena Franzénin soololle sekä tanssiteatteri Glims & Glomsin perheteokselle. On Stagessa ja Bodhi Projectissa myös nuorille tanssijoille. Myös pakahduttaville Les Ballets Jazz de Montréalin ja Compagnie Marie Chouinardin suuren luokan teoksille. Niiden innoitus oli löytynyt toisten taiteilijoiden luovuudesta, Cohenista ja Boschista. Ohjelma nosti esiin myös etniset värit ja kulttuurien perinteen Venäjällä, Kiinassa ja Intiassa. Knifin ja Chouinardin teokset näyttivät myös jotain aivan erilaista, tavanomaisesta poikkeavan oudon maailman. Ohjelman korkea laatu näytti todeksi sen, miten tanssi kehittyy, jokainen sukup olvi tuo siihen oman uuden kerroksensa.

Festivaali jatkoi yhteistyötä seurakunnan kanssa, vieden Uotisen ja Jari Hakkaraisen konsertin Alavan kirkkoon. Kirkot näyttävät olevan vakiintumassa festivaalin yhteistyökumppaneiksi.

Oheistapahtumia oli tänä vuonna aiempaa runsaammin, muun muassa toriohjelma toteutettiin päivittäin kahdessa erässä. Yhteistyö muiden tapahtuma- ja seminaarijärjestäjien sekä yritystoimijoiden kanssa on ottanut askeleen eteenpäin, muun muassa Itä-Suomen yliopisto ja Kuopion yrittäjät hyödynsivät hienolla otteella festivaalin tarjontaa omassa toiminnassaan. Ajankohtaisseminaarit nostattivat vilkasta keskustelua mm. ilmastonmuutoksen, taiteen ja tieteen yhteyksistä sekä tanssin neurotieteestä. Satoa Goes Wild ja Paikallisliike toivat lisänsä tapahtumien kirjoon.

Vuosi on talouden osalta tiukka. Suurimman teatteritilan, Musiikkikeskuksen ollessa remontissa myytävien lippujen määrä oli useita tuhansia tavanomaista pienempi, mikä luonnollisesti näkyy myyntituloissa ja heijastuu entistäkin tiukempana kulukurina. Valtaosa pääesityksistä myytiin loppuun jo ennen festivaalin alkamista, mikä toki loi hyvän pohjan koko viikon toteutumiselle. Kävijämäärät ja talouden luvut varmistuvat tuonnempana, kertoo toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

12. – 18.6.2019 festivaali järjestetään 50. kertaa. Se on samalla vahdinvaihto festivaalin taiteellisessa johdossa Jorma Uotisen tehdessä tilaa Riku Lehtopolulle. Hänen ensimmäinen vuotensa festivaalilla toteutuu vuonna 2020.

Tämän kesän tapahtumaan voi tutustua mm.  https://www.facebook.com/KuopioDanceFestival/

Yhdistys käynnistää tänä vuonna kehittämishankkeen, johon toivotetaan tervetulleiksi uudetkin yrityskumppanit.