11.06.2014

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali alkaa huomenna torstaina

Pohjoismaiden vanhimmalla ja suurimmalla kansainvälisellä taidetanssifestivaalilla nähdään muun muassa Lyonissa suosiota saavuttanut Dada Masilon Joutsenlampi, Euroopan kärkikoreografeihin kuuluvan Hofesh Shechterin Political Mother sekä espanjalaiset flamencotaiturit Rojas y Rodriguez. Oheis- ja ilmaisohjelmaa on tarjolla huima määrä, lisäksi tanssikursseja on lähes 60.

45. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali käynnistyy huomenna torstaina 12. kesäkuuta. Festivaalin virallisia avajaisia vietetään Kauppatorilla klo 11 Kansallisbaletin kesäkiertueen merkeissä. Illalla kaikki kansa pääsee tanssimaan Satamatorilla järjestettävillä toritansseilla, joita johtaa Sami Pitkämön orkesteri solistinaan Johanna Försti.

Juhlavuoden ohjelma on täynnä ulkomaisia ja kotimaisia huippuesiintyjiä.

Festivaalin alkupuolella Kuopioon saapuu eteläafrikkalainen Dada Masilo, jonka klassisia ja afrikkalaisia rytmejä yhdistävä Joutsenlampi on kerännyt kiitosta maailmalla.

Ruotsissa juuri palkittu Virpi Pahkinen tuo Kuopioon kolmen teoksen illan, jossa nähdään kahden Pahkisen koreografian lisäksi indonesialaiskoreografi Mygiyono Kasidon sooloteos. Pahkinen esiintyy myös tänä vuonna kaksi kertaa järjestettävässä Juhlagaalassa soolollaan teoksesta Morpho Z.

Flamencon mestarit Angel Rojas ja Carlos Rodriguez puolestaan tuovat Kuopioon Pohjoismaiden ensi-iltaan uusimman ja uraauurtavan teoksensa Titanium, jossa yhdistyvät flamenco, hip hop ja breakdance.

– Teos on jotain, mitä ei aiemmin ole ollut olemassa. Se on Rojas y Rodriguezin historiassa eräänlainen rajapyykki. Titanium avaa oven urbaanin tanssin ja flamencon fuusiolle, Angel Rojas ja Carlos Rodriguez kertovat.

Festivaalin päättää Hofesh Shechter Companyn Political Mother -teos, joka on puoliksi tanssiesitys, puoliksi rockkeikka. Shechter kuuluu tämän hetken ehdottomiin kärkikoreografeihin Euroopassa. Hänen koreografin uransa alkoi reilu 10 vuotta sitten juuri Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilta.

Ilmaisohjelmaa on Kauppatorilla joka päivä klo 11 sekä Musiikkikeskuksen Valohallissa päivittäin pääsääntöisesti klo 13 ja 17. Lisäksi muun muassa perheen pienimmät pääsevät päivittäin jammailemaan Pikkuväen Puistojameissa Brahen puistossa. Taijin ystävät voivat aloittaa aamunsa ilmaisella taiji-tunnilla Musiikkikeskuksen Valohallissa klo 9 lauantaita ja sunnuntaita lukuun ottamatta joka päivä.

45. Kuopio Tanssii ja Soi 12.–18.6.2014

www.kuopiodancefestival.fi