11.01.2011

Kuopio Tanssii ja Soi Aasiasta Amerikkaan

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali koluaa jälleen maailman eri kolkkia ja yhdistää tulevana kesänä Aasian, Euroopan ja Amerikan.

Kuopiossa nähdään tänä kesänä kaksi pohjoisamerikkalaista huikeaa tanssiryhmää: Cedar Lake Contemporary Ballet ja Alvin Ailey American Dance Theater, Ailey II.

− Ailey oli amerikkalaisen mustan taidetanssin isä, eikä häntä voida ohittaa puhuttaessa amerikkalaisen tanssin vaikuttajista. Aileyn perinne elää Ailey II:ssa. On hyvä, että nyt myös suomalaisella yleisöllä on mahdollisuus tutustua ryhmään, festivaalinen taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Cedar Lake Contemporary Ballet edustaa puolestaan uudempaa amerikkalaisen tanssin linjaa.

− Amerikasta ei ole vuosiin tullut tekijää, joka olisi saanut jalansijaa Euroopassa. On hienoa olla yksi ensimmäisistä festivaaleista, joka tuo Cedar Laken Eurooppaan, Uotinen sanoo.

Eksotiikasta ja värien ilotulituksesta vastaa korealainen The Byuk-Pah Dance Research Society, joka jatkaa samalla aasialaisten ryhmien edustusta Kuopion tanssiviikolla. Brasilialainen Mimulus Cia de Dança vie katsojat modernisti tangoten muun muassa maailmankuulun ohjaajan, Pedro Almodóvarin, elokuvien kiihkeisiin tunnelmiin.

Kuopiossa jo aiemminkin koreografioillaan sykähdyttänyt kreikkalaiskoreografi Andonis Foniadakis tuo Kaupunginteatterin lavalle provosoivan, rajun ja hätkähdyttävän version klassikkoteoksesta Romeo & Julia. Belgialainen Compagnie Thor puolestaan hurmaa afrikkalaisperäisten miestanssijoiden vahvalla liikkeellä.

Ensi-iltansa kesän festivaalilla saavat Minna Tuovisen ja Martin Heslopin Tango for the Radically Anonymous sekä Simo Kellokummun ja ohjaaja Vincent Roumagnacin teos 5/62°53’N27°40E/16062011.

Kotimaista tuotantoa edustavat myös kansantanssiryhmä Rimpparemmi, Pieni Suomalainen Balettiseurue sekä 20-vuotista menestyksekästä taivaltaan juhliva Tanssiteatteri Minimi.

Festivaaliviikolla järjestetään noin sata eri esitystä, kurssia ja oheistapahtumaa. Paikallisliike ja muu oheisohjelma tuovat kattavasti esiin myös itäsuomalaista tanssin osaamista, ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia.

− Viime kesä oli Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin historian yksi menestyksekkäimpiä niin taiteellisesti kuin taloudellisestikin. Pääesitysten käyttöasteessa yllettiin ennätykselliseen 89 prosenttiin. Kesän 2011 ohjelmisto on varsin kunnianhimoinen ja haasteellinen. Kävijätavoitteet ovat edellisvuoden tasolla, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen kertoo.
Myyntiin on tulossa noin 11 000 lippua pääesityksiin. Ryhmämyynti alkaa festivaalitoimistossa 20.1.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 16.-22.6.2011.

http://www.kuopiodancefestival.fi