18.06.2019

Kuopio Tanssii ja Soi: 50-vuotisfestivaali päättyi iloisen haikeissa tunnelmissa

Kuopio Tanssii ja Soin avajaistilaisuus torilla 12.6. keräsi paikalle tuhatmäärin katsojia. Illemmalla festivaalin avasivat Sydney Dance Company, Rafael Bonachelan koreografialla ab [Intra] ja Hofesh Shechter Companyn Grand Finalella. Viikko jatkui juhlagaalojen sekä Compagnie Pál Frenákin ohjelmistolla. Lisäksi nähtiin Zoltán Grecsón ja Beatrix Simkón duo #Orpheus#Eurydice, Balettioppilaitoksen esitys, Poikien tanssileirin päätösesitys sekä Kuopion konservatorion näytös. Festivaalin teoksina nähtiin paljon aikamme arvoja ja niiden muutoksia peilaavia teoksia. Useissa teoksissa käsiteltiin myös elämän ja ihmisyyden kipupisteitä.

Kuopio Tanssii ja Soi -viikko päättyy 18.6. Tero Saarinen Companyn ja Helsingin barokkiorkesterin Third Practice -teokseen Kuopion kaupunginteatterilla. 50. tanssifestivaali oli samalla pitkäaikaisimman taiteellisen johtajan, Jorma Uotisen viimeinen. Au Revoir Jorma U. -gaala huipentui Uotisen Jord -teokseen ja uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku vastaanotti tehtävänsä gaalan lopussa. Päätösnumerossa mukana tanssinut Lehtopolku otti vastaan kultaisen saappaan uuden työnsä symboliksi.

– Kaikki teokset ja ryhmät ovat täyttäneet ne taiteelliset odotukset, jotka olen niille asettanut. Teokset olivat todella vahvasti kiinni tässä päivässä. Minua puhuttelee entisenä tanssijana myös se huikea osaaminen taito ja virtuositeetti, jota saimme nähdä. Kaikki teokset ovat olleet omassa genressään äärimmäisen väkeviä. Riemullista tänä vuonna oli se, että meillä oli yhteensä kolme gaalaa ja kolme täyttä salia, se tuottaa suurta mielihyvää taiteelliselle johtajalle. Kaikkein palkitsevinta on nähdä tyytyväisen yleisön poistuvan salista. Olen kiitollisena näistä vuosista, summaa Jorma Uotinen.

– Talouden näkökulmasta vuosi on ollut hyvin vaatelias, koska juhlavuoteen on ladattu paljon odotuksia ja taloudellisia sitoumuksia. Suurempia yllätyksiä ei liene tulossa ja lopulliset laskelmat valmistuvat myöhemmin kesällä, kertoo Anna Pitkänen, festivaalin toiminnanjohtaja.

Oheistapahtumia oli tarjolla runsaasti, muun muassa toriohjelma sekä Elo-Forum olivat todella suosittuja ja hyvä sää suosi festivaalia koko viikon. Yhteistyötä muiden tapahtuma- ja seminaarijärjestäjien sekä yritystoimijoiden kanssa tehtiin myös paljon, muun muassa Itä-Suomen yliopiston ajankohtaisseminaari käsitteli tänä vuonna tanssin ja kuntoutuksen suhdetta. Festivaalin aikana julkistettiin myös Kuopio Tanssii ja Soin sekä iisalmelaisen kaiutinvalmistaja Genelec Oy:n yhteistyösopimus.
– Uusi kumppanuus on festivaalille erityisen mieluinen yhtenevän arvopohjan vuoksi, kertoo Anna Pitkänen

Yhtä aikaa Kuopio Tanssii ja Soin kanssa järjestettiin myös mm. Satoa Goes Wild ja Paikallisliike -tapahtumat. Kursseille osallistui reilu 700 tanssin ammattilaista, harrastajaa ja aloittajaa. Pääesitysten osalta tullaan saavuttamaan reilu 80-85% täyttöaste.

Seuraava festivaali, joka on järjestyksessään 51., järjestetään 10.–16.6.2020.