07.06.2017

Kuopio Tanssii ja Soi 2017 käynnistyy keskiviikkona

Suomessa ennennäkemättömiä teoksia ja esiintyjiä, tanssimaailman kiintotähtiä ja nousukiidossa olevia lahjakkuuksia on odotettavissa 14. kesäkuuta alkaen, kun Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali pyörähtää käyntiin 48. kerran! Kuopiossa on tarjolla yli sata maksutonta ja maksullista tapahtumaa.

Vertigo ja VerTeDance ensi kertaa Suomessa
Tanssii ja Soi ehti napata Suomeen ensimmäisenä tšekkiläisen VerTeDance-ryhmän, jolla on ollut viime vuosina vientiä! 18.6. nähtävä huima Correction kiinnittää tanssijoiden jalat lattiaan. Teos pohtii vapautta ja sen puutetta huumorin ja teatterin keinoin. Tanssijoiden lisäksi lavalla nähdään Clarinet Factoryn-yhtyeen muusikot.
Maailmankuulu israelilainen Vertigo Dance Company poikkeaa muista ryhmistä ideologiallaan ja toimintamuodoillaan. 19. ja 20.6 nähtävä intensiivinen Yama pohtii, miten ihmiset voisivat päästä sopuun keskenään. Teoksen koreografi Noa Wertheim kertoo olevansa kiinnostunut ihmisestä ja ekologiasta: ”Yksi aiemmista teoksistamme käsitteli ihmisen suhdetta maahan, haluaisin tehdä myös teoksen luonnovarojen riistokäytöstä. Ryhmän lisäksi pyöritämme ekotaidekylää, sen projekteihin kaikki ovat tervetulleita. Emme siis vain esiinny muille, vaan kutsumme ihmisiä osallisiksi taiteeseen”.

Nykytanssin ja flamencon huiput
14. ja 15.6. festivaalilla nähdään nykytanssin huippuryhmä Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) Hollannista. Teokset SH-BOOM!, mutual comfort, Solo ja Cacti käsittelevät mm. inhimillisiä vastakohtaisuuksia. ”Näistä teoksista voi nähdä nykytanssin kehityksen ja eri sukupolvia edustavien koreografien tyylien eroavaisuudet. Ilta sopii niin alan ammattilaiselle kuin tanssin maailmaan vasta tutustuvalle katsojalle”, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Yleisön odotus palkintaan, kun 15. ja 16.6. flamencotähti Israel Galván muusikoineen vierailee festivaalilla. Teoksessa FLA.CO.MEN flamencon perinteet ovat saaneet uuden muodon. ”Halusin pysähtyä katsomaan uraani taaksepäin ja pohtia myös tulevaisuutta. FLA.CO.MEN onkin ikään kuin urani käännekohta”, kertoo teoksen ohjauksesta ja koreografiasta vastaava maestro, Galván.

Festivaalin pääohjelmassa nähdään 14.6. otteita Kansallisbaletin oppilaitoksen kevätnäytöksestä, 16. ja 17.6. Xiexin Dance Theatre Kiinasta, 17. ja 18.6. tanssin laajaa lajikirjoa esittelevä Gaala, 17.6. Myös suomalaisen Hanna Brotherus Companyn kantaesitysteos to be sekä 19. ja 20.6. eteläafrikkalaisen Dada Masilon Giselle, joka sekin sai kantaesityksensä toukokuussa.

48. Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 14.–20.6.2017. Lippuja pääohjelmaan on vielä saatavilla mm. Kuopion Musiikkikeskuksella, Sokos Kuopiossa, kaupunginteatterista sekä verkkokaupassa lippu.fi -sivustolla.

Viikon ohjelmassa on monipuolisesti tanssikursseja, seminaareja sekä oheisohjelmaa. Tarkista kurssien vapaat paikat ja oheisohjelman aikataulu Kuopio Tanssii ja Soin kotisivuilta www.kuopiodancefestival.fi!

Sivuilta voi tulostaa tuoreen koko viikon tapahtumakalenterin.