03.07.2019

Kunnat tavoittavat paluumuuttajia Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla

Kaustinen valmistautuu näyttävään aloitukseen, maanantaina ilmainen sisäänpääsy

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistyy ensi viikolla 52. kerran. Festivaali luo elämyksiä joka vuosi tuhansille esiintyjille ja kävijöille, mutta tapahtuman ympärillä on paljon muutakin toimintaa. Yksi niistä on yli 20 vuotta jatkunut kuntayhteistyö Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Toholammin ja Vetelin kesken.
Seutukunnalla on festivaalialueella koko viikon oma teltta, joka esittelee harrastuksia ja työpaikkoja. Siellä on tavattavissa ihmisiä kunnista ja organisaatioista. Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä sanoo, että Kaustisen tunnettuus on kaikkien etu.

– Festarit on hieno kohtaamispaikka, yhteyksiä voi syntyä ympäri valtakuntaa ja kansainvälisestikin. Me tavoittelemme mahdollisia paluumuuttajia. Kerromme ihmisille, että täällä voisi olla mukava asua. Musiikki ja kulttuuri on yhdistänyt ihmisiä seutukunnalla vuosikymmeniä, mutta varsinkin festivaalin olemassaolon ajan.

Petri Jylhä odottaa itse henkilökohtaisesti eniten lauantaita.
– Vesterinen kiinnostaa varmasti yli kansanmusiikkipiirien. Moni on juuri sitä lähdössä katsomaan.

Ilmainen sisäänpääsy maanantaina
Festivaalin maanantaipäivä on nimetty Kaustisen seutukunnan päiväksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että seutukunta ja sen jäsenkunnat tarjoavat maanantaina ilmaisen sisäänpääsyn kaikille osallistujille. Lisäksi kunnat ovat näkyvästi esillä avajaiskulkueessa.

– Seutukunnan yhteistyö tuo paljon väkeä paikalle jo heti avauspäivänä. Silloin juostaan leikkimielinen Kreetan kierros kello 14 alkaen. Osallistua voi tanssien tai laulaen. Jokainen päivä on täynnä ohjelmaa aamustaa yöhön ja viikon mittaan meno kiihtyy. Viime vuonna kirjattiin noin 47000 käyntiä festivaaliviikon aikana, ja samaan on valmistauduttu tälläkin kertaa, festivaalin toiminnanjohtaja Silja Heikkilä kertoo.

Avajaiskulkue lähtee Osuus­meijerin pihasta kello 17.30  ja johdattaa festivaali­väen pelimannimusiikin saattelemana Keskipohjanmaa-areenan avajaisjuhlaan, missä on aika julkistaa muun muassa vuoden 2019 uudet mestaripelimannit.
Heikkilä kutsuu virittämään festivaalitunnelmaa jo sunnuntaina 7.7., kun Yövaellus aloittaa festivaalit kello 20. Kaustislaiseen luontoon ja kulttuurimaisemaan voi tutustua 4,5 kilometrin tai 15 kilometrin reiteillä yhdessä Perhonjokilaakson retkeilijöiden kanssa. Matkan varrella on luonnollisesti musiikkiesityksiä.

Torstai on merkittävä päivä paikallisten näkökulmasta. Silloin on muun muassa kavalkadin esitys ja ulkokaustislaisten oma tapaaminen.

Samuli Edelmann perjantaina
Ohjelmiston kärjessä loistaa merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Samuli Edelmann saapuu perjantaina rytmiä ja tunteidenpaloa huokuvan mustalaismusiikin yhtyeen kanssa. Viikon aikana esiintyvät myös muun muassa Mikko Alatalo, Rajaton, Tallari, Vesterinen, Tsuumi Sound System, Vuokko Hovatta ja Antti Paalanen.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeema ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” näkyy vahvasti keskenään verkostuneita yhtyeissä ja projekteissa.

Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) on ottanut Kaustisen osaksi Suomen-kiertuettaan.

Rytmiteema ja yhteistyö kuuloalan järjestöjen kanssa tuovat paikalle Suomen tunnetuimman viittomakielisen rap-artistin Signmarkin. Keskiviikon teemapäivä Tunne musiikki! antaa mahdollisuuden nähdä myös viittomin tulkittua musiikkia.

Ulkomaisia esiintyjiä on jo 23 eri maasta, muun muassa Marokosta, Argentiinasta, Kuubasta, Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2019.

kaustinen.net